TTK m. 461.2’ye göre raporda bulunması gerekenler bilgilerden ilki, yeni pay alma…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült

Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
d- Raporun Kapsamı
aa- Kanunî İçerik
TTK m. 461.2’ye göre yönetim kurulu raporunda “rüçhan hakkının kısıtlanmasının gerekçeleri”,…
i. Yeni Pay Alma Hakkının Kısıtlanmasının Gerekçeleri…
Esas sermaye sisteminde kısıtlamayı gerektiren olay (örneğin birleşme) hemen her…
Raporun amacı pay sahiplerinin bilgilendirilmesi olduğuna göre, raporun içeriği de…
ii. Prime İlişkin Bilgiler…
TTK m. 461.2’ye göre raporda yer alması gereken ikinci konu, yeni payların primli…
Aslında yeni pay alma haklarının kısıtlanmadığı sermaye artırımlarında da eğer primli pay ihraç ediliyorsa payların primi iştirak taahhütnamesinde gösterilmektedir (TTK m. 459.2); ancak bu durumda genel kuruldan önce özel bir yönetim kurulu raporu hazırlanması aranmamaktadır. Diğer bir deyişle yeni pay alma hakları kısıtlanmayacak ise, prime ilişkin bu bilgilerin önceden hazırlanarak pay sahiplerine sunulması ve gerekçelendirilmesi Kanun’da zorunlu tutulmamıştır. Oysa yeni pay alma haklarının kısıtlanması durumunda
Hemen belirtmek gerekir ki, yeni pay alma hakları kısıtlanacak pay sahipleri için…
iii. Uygulamadan Bir Rapor Örneği…
TTK m. 461.2’deki raporun kanunî kapsamını somutlaştırabilmek için uygulamadan örnek…
“Yönetim kurulumuzun mevcut ortakların yeni pay alma haklarını tamamen kısıtlayarak bedelli sermaye artışı yapmasının nedeni çıkarılacak payların halka arz yoluyla satılması ve Şirketin halka açılmasıdır. Türk Ticaret Kanunu’nun 461. maddesi 2. fıkrası hükmüne göre ‘halka arz’ rüçhan hakkının kısıtlanmasında haklı sebeptir. …
Yapılacak olan sermaye artırımı nedeniyle çıkarılacak olan paylar, primli olarak halka arz edilecektir. Yeni çıkarılacak payların primli olarak çıkarılarak halka arz edilmesinin sebebi ise Şirketin tespit…
Şirket değerinin tespiti konusunda A1 Capital Menkul Değerler A.Ş. tarafından düzenlenen rapor esas alınmış olup, bu raporda Şirket değerinin tespiti için ‘İndirgenmiş Nakit Akımları Analizi’ yöntemi ile ‘Piyasa Çarpanları Analizi’ yöntemi kullanılmıştır. …
Şirketin halka arz edilecek payları primli olarak ihraç edilecek olup, halka arz fiyatı 1,85 TL olarak belirlenmiştir.…
Halka arz maliyetleri düşüldükten sonra elde edilecek 5.295.378 TL’lik kaynak aşağıda belirtilen işlemlerin gerçekleştirilmesinde değerlendirilecektir:…
1.000.000 TL’si orta ve kısa vadeli banka kredilerinin kapatılarak faiz riskinden korunmak üzere, 500.000 TL’si satış ve pazarlama ve Ar-Ge faaliyetlerinin geliştirilmesi maçıyla yapılacak yatırımda kullanılmak üzere, 945.378 TL’si ilave işletme sermayesi ihtiyacı olarak kullanılmak üzere, 2.850.000 TL’si yeni ürün üretimi olan metal fırça sırığı makinası yaratımında,…
Orta ve Kısa Vadeli Banka Kredilerinin Kapatılması: Şirket tarafından kullanılan orta ve kısa vadeli kredilerden yüksek maliyetli olanları ve döviz cinsinden kullanılan krediler faiz ve kur riskinden korunmak amacıyla itfa edilecektir.…
Satış ve Pazarlama Faaliyeti: Satış-Pazarlama ve Ar-Ge faaliyetlerinin geliştirilmesi İzmir Fırça ürünlerinin markalaşması ve yurtdışında satışı konusunda önemli bir katkı sağlayacaktır.…
İşletme Sermayesi İhtiyacı: Yeni ürün üretimi olan metal fırça sırığı makinasının hammaddesi ve ek sermaye ihtiyacı karşılanacaktır.…
Makine Yatırımı: Yılda 24 milyon adet metal fırça sırığı üretimi kapasiteli yaklaşık 1 milyon Euro tutarında makine yatırımı yapılması ve bu yolla tamamen yurt dışında ithal edilen metal fırça sırıklarının yurt içinde üretiminin sağlanarak iç pazara ve aynı zamanda da yurt dışına satışının gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.”…