Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel +
pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
D. SUÇLARIN BİRLEŞMESİ
a. İş ve çalışma özgürlüğünün ihlal edilmesi suçunda cebir ve tehdit, hareket olduğundan, öncelikle TCK’nın 42. maddesinde yer alan “bileşik suç” dolayısıyla…
b. TCK 119. maddede “ortak hüküm” başlığı altında yer alan ikinci fıkra ilginç bir düzenleme içermektedir. Buna göre, “... Bu suçların işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun netice sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmiş durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır…”…
Bu hüküm ile kanun koyucunun düşüncesinin ne olduğunu saptayabilmek için gerekçeyi…
“… Maddenin ikinci fıkrasına göre, söz konusu suçların işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hâllerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır. Bu itibarla, kasten yaralama suçunun temel şekli, birinci fıkrada sayılan suçların seçimlik hareketlerinden olan cebrin varlığı için gerekli ve yeterli görülmüştür…”…
Dolayısıyla kanun koyucu basit yaralama niteliğindeki hareketleri cebir olarak kabul…
Bu saptama karşısında Yaşar - Gökcan - Artuç, basit yaralama durumunda TCK m. 117/1, netice sebebiyle ağırlaşmış yaralamada TCK m. 87 ile TCK m. 117/1’in uygulanacağını belirtmektedir .…
Kanaatimizce, yaralama derecesinde bir cebirle çalışma ihlal edildiğinde, TCK’nın 86. maddesinden de faile ceza verilebilmeli, sonuçta cezalar içtima ettirilebilmeli idi. Ancak TCK m. 119/2 buna engel olucu bir içerik ve nitelik taşımaktadır. Kanun metnine önem verildiğinde, fail ayrıca basit yaralamadan dolayı cezalandırılmayacaktır.
c. Çalışmanın ihlali suçunun aynı kişiye karşı, kısa aralıklı zamanlarda, birden fazla defa işlenmesi veya bir hareketle birden fazla kişiye karşı gerçekleştirilmesi durumunda TCK 43. maddede yer alan zincirleme suç hükmü uygulanır…
d. İş ve çalışma hürriyetini ihlal suçu ile 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu…
Sorun, öğretide özel kanun - genel kanun ve önceki - sonraki kanun yorumu ile çözümlenmiştir