Tarafların temyiz aşamasında yeni vakıalar getirmesi mümkün değildir. Yargıtay temyiz…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
e.Vakıaların Denetimi
Temyiz incelemesinde vakıa denetimi yapılamayacaktır. Hukuka aykırılık her şeyden…
Hâkim soyut hukuk kurallarını somut olaya uygularken vakıaların hukukî nitelendirmesini…
İstinaf kanun yolunun kabulünden sonra temyiz sebepleri bakımından üzerinde durulması…
Hukuk Muhakemeleri Kanununun 371. maddesinin gerekçesine bakıldığında,…
“Temyiz incelemesini, istinaf incelemesinden ayıran temel özellik temyiz incelemesinin usul hukuku veya maddi hukuk yönünden incelemeyi gerektirmemesi, maddi vakıaların denetimi ile delil değerlendirmesine girmemesidir. Maddede bu hukuki denetimin hangi sebeplerle yapılacağı açıklığa kavuşturulmuştur. Bugüne kadar istinaf yolunun olmamasından dolayı zaman zaman Yargıtay maddi vakıalara ve delil değerlendirmesine de girmek zorunda kalabilmekteydi, istinafla birlikte artık bu ihtiyaç ortadan kalkmış ve Yargıtay tamamen bir hukuki denetim ve içtihat merci olmuştur.…
Acaba maddî vakıalar hakkında inceleme yapamayacak olan Yargıtay, yeni düzenleme…
Nöşatel Usûl Kanununun 1991 yılındaki değişikliği sonunda 415. maddesinde temyiz…
Hâkim vakıaların hukukî nitelendirilmesinde tecrübe kurallarını kendiliğinden nazara…
Vakıa ile ilgili görünmekte ise de, hâkim tarafların ileri sürmediği vakıaları davaya…
Toplanan vakıalarla ispat yükünün yerine gelmesinde, yeterli delilin mevcut olup…
“Dava, haksız eylem nedeniyle maddi ve manevi tazminat istemlerine ilişkindir. Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz olunmuştur. Mahkemece, davacı tarafın iddiasını ispat edemediği ve iddianın da aksinin sabit olduğu gerekçe gösterilerek davanın reddine karar verilmiştir.…
Davaya konu olay ile ilgili olarak Karşıyaka 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 1999/652- 2000/1776 sayılı dosyasında yapılan yargılama sonucunda, 4616 sayılı Yasa uyarınca kamu davasının kesin hükme bağlanmasının ertelenmesine karar verilmiştir. Bu dosyada davacı müdahil, davalı ise sanık sıfatını taşımaktadır. Davalı sanık sıfatı ile verdiği 7.5.1999 tarihli hazırlık ifadesinde, davacıya vurduğunu söylemiş; 13.10.1999 günlü sorgusunda da aynı şekilde savunma yapmıştır. Bu oluş biçimi, tanık O . . .S. .. tarafından da doğrulanmıştır. Bu açıklamalar karşısında davalının, davacıya yönelik eyleminin sabit olduğu benimsenmelidir. Mahkemece, dosya kapsamına uymayan gerekçeler ile eylemin sabit olmadığının kabul edilmesi doğru gö
“Davacının, yayında ifade edildiği şekilde avukat sıfatı ile dava dışı Ö... G...’e hukuki yardımda bulunduğu, kanıtlanmamıştır. Haber bu yönü ile gerçek değildir. Buna bağlı olarak, yapılan yorumlar da gerçek dışıdır. Mahkemenin, hiçbir sebep ve bulgu olmaksızın dört-beş bin avukatın görev yaptığı İzmir Barosu içinden, sadece davacının adından söz edilmesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğuna ilişkin gerekçesi, hukuksal olmadığı gibi; delillerin ve maddi meselenin takdirine ilişkin açık yanılgı niteliğindedir. (HUMK.m.428/b.5-6). Yukarıda açıklanan ilkeler ve davaya konu olayın saptanan özellikleri değerlendirildiğinde; gerçek dışı yayın ile davacının kişilik haklarına saldırı da bulunulduğu ve çatışan yararlar dengesinin davacı aleyhine bozulduğu, hukuka uygunluk nedeninin de bulunmadığı benimsenmelidir.…
Diğer yandan, Basın Yasası m.16 ve 17 hükümleri çerçevesinde imtiyaz sahibi sıfatı ile Bilgin Yayıncılık A.Ş.’nin sorumluluğu söz konusudur. Adı geçen de, davada temsil edilmiştir. Mahkemece, davacı yararına ve davalılar Bilgin Yayıncılık A.Ş., Y... Y...ve A...Y... aleyhine uygun bir manevi tazminat…
Hâkimin vakıaların tespitine ilişkin olmakla beraber, dosyada mevcut olan bilgi ve…
Yargıtay yukarıdaki sebeplerden birisine dayanarak temyiz incelemesi sonunda verilen…
Karineler hakkında bir ayırım yapılmalıdır. Karineyi oluşturan vakıaların tespiti…