Satzger, Zimmermann ve Eibach’a göre, Sözleşme’nin 18. maddesinden verilecek bir…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült

Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
II. 18. MADDEDEN VERİLEN İHLAL KARARLARININ BAĞLAYICILIĞI, YERİNE GETİRİLMESİ VE OLASI ETKİLERİ
Sözleşme’nin 18. maddesinin ihlal edildiğinin İHAM tarafından tespit edildiği kararlar…
“Sözleşme’nin 18. maddesinin yeni ve en önemli potansiyel işlevini kavramak için, Sözleşme’nin köklerinden başlamamız gerekir. Bir anlaşmanın etkili olabilmesi için, tüm taraf devletlerin, bu anlaşmalarla egemenliklerine getirilen sınırlandırmaları kabul etmesi gerekmektedir. İHAS (ve diğer uluslararası belgeler) bütün taraf devletlerin insan haklarını, hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi ve çoğulculuğu korumaya ve güçlendirmeye sadık olduklarını varsayar. Ayrıca, hiçbir taraf devletin, vatandaşlarını baskı altına almak amacıyla Sözleşme’deki düzenlemeleri kötüye kullanarak ‘anlaşmayı bozmayacağından’ emin olmak gerekir. Sözleşme, taraf devletlerdeki yetkililerin iyi niyet içinde hareket ettikleri varsayımına dayanmaktadır. Sözleşme, bir başka deyişle, imzacı devletlerin arasında güvene dayanarak inşa edilmiştir.…
Sözleşme’deki bir hak ihlal edildiğinde ve bu Mahkeme tarafından tespit edildiğinde, bu ‘güven ilişkisinin temeli’nin tehlikede olduğu anlamına gelmeyecektir. Peki, bir devlet ve onun temsilcisi kasıtlı olarak modern demokratik ve çoğulcu toplumun en temel ilkelerini yok sayarsa ne olur? İnsan haklarının korunmasına uzak – Mahkeme’nin deyişiyle ‘gizli bir ajanda’yla - amaçlar elde etmek için bu güvenceler sistematik olarak yok sayılırsa? Özellikle bizim durumumuzda, bir devlet, vatandaşlarının haklarına siyasi amaçlar elde etmek ya da siyasi muhalifleri yok etmek amacıyla müdahale ederse? Böyle davalarda, sadece…
Böylece, örneğin ceza yargılamasının baskı aracına dönüştürüldüğü, sistematik bir kötüye kullanma haline karşı, Sözleşme’nin belli maddelerinden bir ya da daha fazla ihlal kararı verilmesi yeterli olmaz. Buna ek olarak, bu sistematik kusurun açıkça tanınması ve yaptırıma tabii tutulması gerekmektedir. Sözleşme’nin 18. maddesinin devreye girebileceği ve girmesi gereken nokta tam da burasıdır. Bu maddenin ihlali, ilgili devletin İHAS’a taraf bütün devletlerin ortak politikası olan insan haklarının korunması politikasından uzaklaştığı ve Sözleşme’nin en temel prensiplerine artık bağlı kalmadığı anlamına gelmektedir.…
Sözleşme’nin 18. maddesinin ihlaline ilişkin bir karar, gücünü kasıtlı ve sistematik olarak kötüye kullanan taraf devletlere karşı açık bir uyarı sinyalidir.”…
Gerçekten Sözleşme’de güvence altına alınan hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiğini…
Bir hak ve özgürlüğün ihlal edildiğini tespit etmekle, Sözleşme’nin 18. maddesinin…
Mahkeme, bir kişinin tutuklanmasında makul bir şüphe olduğunu gösterecek deliller…
Mahkeme, önündeki delilleri yorumlayıp değerlendirme konusunun yerel mahkemelerin…
Ilgar Mammadov v. Azerbaycan davası, başvurucunun tutuklanmasının Sözleşme’nin 5. maddesinin 1. ve 4. fıkralarıyla ve 18. maddesiyle uyumlu olup olmadığının incelenmesiyle sınırlıdır. Başvurucuya verilen hapis cezası nedeniyle yapılan başvuru ise, ceza yargılamasının bir bütün olarak değerlendirildiğinde Sözleşme’nin 6. maddesi uyarınca adil olup olmadığına ilişkin ayrı bir incelemeyi gerektirmektedir. (305)…
Görüldüğü üzere Mahkeme, başvurucunun adil bir şekilde yargılanmadığına karar verirken…
Ceza yargılamasını kötüye kullanarak kişileri somut delil ve makul bir şüphe olmaksızın…
Bu “başkaldırı” hali, sadece hakları ihlal edilen kişiler için değil, Mahkeme’nin…
Bu nedenle bu bölümde, yeni yeni gelişen ve yakın zamanda şekillenmeye devam edecek…