“Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak görev yapan davacı, 5434 sayılı Yasa’nın 32/h maddesi uyarınca fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmamasına ilişkin işlem ile bu işlemin dayanağı olarak gösterilen T.C Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’nün 25.5.1981 tarih ve 107 sayılı Dış Genelgesi’nin iptali istemiyle dava açmıştır. İptali istenilen 25.5.1981 tarih ve 107 sayılı Genelge 5434 sayılı Yasa’nın 32. maddesinin (d) ve (h) fıkralarının uygulanmasına ilişkin usuller içerdiğinden, davacının çalıştığı yer, üstlendiği görev, dava dilekçesindeki iddia ve istem dikkate alınarak Genelge’nin 5434 sayılı Yasa’nın 32. Maddesinin (h) fıkrasına yönelik kısmının dava konusu edildiği sonucuna varılıp,uyuşmazlık, uygulama işlemi ve Genelge’nin belirtilen kısmına yönelik olarak incelendi. …
Dava konusu edilen Genelge’nin belirtilen kısmında, 5434 sayılı Yasa’nın 32/h maddesi uyarınca fiili hizmet süresi zammı uygulanabilmesi için mesleğin röntgen, radyum ve benzeri iyonizan radyasyonla bilfiil ve devamlı çalışmayı gerektiren bir meslek olması, hizmetin röntgen teşhis, röntgen tedavi, nükleer tıp labaratuvarları gibi radyasyon kaynakları ile çalışılan bir işe özgü olarak kurulmuş laboratuvarlarda geçmesi gerektiği koşullarına yer verilip, diş hekimleri ile diş hekimliği fakültelerinde öğretim üyesi olarak görevli bulunan diş hekimlerine fiili hizmet süresi zammı verilmesine ilişkin 15.5.1975, 3.2.1976 tarihli ve 37661, 9879 sayılı Müdürler Kurulu Kararları iptal edilirken ayrıca emeklilikleri yapılmış olanların hizmetlerine eklenmiş bulunan fiili hizmet süresi zammı ile halen iştirakçı olup da sözü edilen kararların iptal tarihine (7.10.1980) kadar fiili hizmet süresi zammı karşılıkları gönderilmiş ve şua izni kullanılmış yıllar için, fiili hizmet süresi zammına ait bu hakların saklı tutulmasına karar verilmiştir. …
5434 sayılı Yasanın 32. maddesine 1621 sayılı Yasayla eklenen fıkrada; mesleği olan ve bu sebeple röntgen, radyum ve benzeri iyonizan radyasyonlarla bilfiil çalışan tabip, teknisyen, sağlık memuru, radyasyon fizikçisi ve teknisyeni ve iyonizan radyasyonla yine bilfiil çalışan bilimum personel ve yardımcılarının, röntgen, radyum ve benzeri iyonizan radyasyon laboratuvarında geçen her hizmet yılına 3 ay fiili hizmet süresi zammı verileceği kurala bağlanmıştır. …
Yasanın, radyasyon alanlarında çalışan personeli, diğer tıp dallarında çalışan personelden ayrı tutarken gözönünde bulundurduğu ölçüt, karşı karşıya kaldıkları risk ve yıpranma ile ilgilidir. …
1621 sayılı Yasayla eklenen fıkrada hizmetin geçtiği yer olarak röntgen radyum ve benzeri iyonizan radyasyon laboratuvarları gösterilmiştir. Burada ön koşul hizmetin, radyasyon kaynaklarının bulunduğu ve işe hasredilmiş…
Öte yandan, 3153 sayılı Yasanın 3. maddesi uyarınca çıkarılan Radyoloji, Radyum, Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Tüzüğün 19. maddesinde, diş muaenehanelerinde diş resmi almaya özgü filmlerin bizzat hasta tarafından tutulacağı düzenlenmiştir. …
Oral Diapnoz ve Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi olan davacının çalıştığı yer ve üstlendiği görev açısından, dava konusu genelgede yasa hükmüne aykırı, Yasa ile getirilen koşulları aşar nitelikte bir düzenleme yer almamaktadır. …
Bu durumda, Dosyanın incelenmesinden esas olarak eğitim-öğretim ve akademik faaliyetlerde bulunan davacının sadece arizi durumlarda röntgen filmi çektiği, röntgen filmlerinin kural olarak teknisyenlerce çekildiği anlaşıldığından, davacının fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmamasına ilişkin uygulama işleminde de hukuka aykırılık bulunmamaktadır”.(31)…