Yazarlar:
Güçlü Akyürek, Sinan Altunç, Hasan Sınar, Barış Erman, Hamide Zafer, Köksal Bayraktar, Ali Kemal Yıldız, Fulya Eroğlu Erman, Eylem Aksoy Retornaz, Ali Hakan Evik, Serap Keskin Kiziroğlu, Asuman Aytekin İnceoğlu
III. SUÇUN UNSURLARI
A. MADDİ UNSUR
1. Fail ve Mağdur
Başkalarının haberleşmesinin gizliliğini ihlâl suçunun faili, kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlâl eden kimse olarak…
Başkaları arasındaki haberleşmeyi dinleyen, okuyan ve kayda alan…
Yazılı haberleşmenin gizliliğinin ihlâli, okumayla gerçekleşeceğinden, hiç okuma…
Postanede çalışanlar da bu suçun faili olabilir. 9.5.2013 tarih ve 6475 sayılı Posta…
Suç kamu görevlisi tarafından da işlenebilir. Kamu görevlisinin görevinin verdiği…
Haberleşmenin içeriğinin ifşa edilmesi suçunun faili ise haberleşen taraflar dışındaki üçüncü kişiler olabileceği gibi haberleşmenin taraflarından biri de olabilir (TCK m. 132/2,3). Başkalarının haberleşmesinin içeriğini ifşa ve kendisiyle yapılan haberleşme içeriğini alenen ifşa etme iki ayrı suç olarak düzenlenmiştir. Kendisiyle yapılan haberleşme içeriğini alenen ifşa suçunun faili, haberleşen taraftır. Fail haberleşme yapmış kişiler olabilir. Bu nedenle suç özgü suç özelliği…
Kişiler arasındaki haberleşmenin içeriğini ifşa eden üçüncü kişi, bu içeriği hukuka…
Tüzel kişiler suç faili olamazlar. Ancak TCK m. 132’de tanımlanan suçlar, bir kamu…
Başkalarının haberleşmesinin gizliliğini ihlâl ve ifşa suçlarının mağduru haberleşmelerinin gizliliği ihlâl edilen kişilerdir. Haberleşme içeriğini gönderen ve bu içeriği alan yani haberleşmenin tarafları suçun mağduru olabilir (TCK m. 132/1-2). Haberleşen taraflar en az iki kişi olabilir. Haberleşenlerin ikiden fazla olması da mümkündür. Örneğin, telekonferans sistemiyle ikiden fazla kimsenin haberleşmesi veya oda sistemiyle ikiden fazla kimsenin sohbet etmesi halinde bu sistemlere dahil olan herkes suçun mağduru olacaktır.…
Haberleşme içeriğinin haberleşen taraflardan birince ifşa edilmesi suçunun mağduru ise…
Haberleşmeden bahsedebilmek için en az iki kişinin bulunması gerekir. Ancak haberleşen…
Haberleşen kişilerin birbirlerini tanıması zorunlu değildir…
D. KORUNAN HUKUKİ YARAR
2. Suçun Konusu