Yazarlar:
Hamide Zafer, Pınar Memiş Kartal, Vesile Sonay Evik, Güçlü Akyürek, Asuman Aytekin İnceoğlu, Zeynel T. Kangal, Fulya Eroğlu, Köksal Bayraktar, Sinan Altunç, Eylem Aksoy Retornaz, Gülşah Bostancı Bozbayındır, Ali Hakan Evik, Ali Kemal Yıldız
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel +
pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Sayfa 2KAMU İDARESİNİN GÜVENİLİRLİĞİ VE İŞLEYİŞİNE KARŞI SUÇLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ
1) Devlet idaresi aleyhine işlenen suçlarla ilgili düzenlemenin YTCK’da büyük değişikliklere uğratıldığı görülmektedir. Öncelikle ETCK ile YTCK bölüm başlığı itibariyle birbirlerinden farklıdır. ETCK’da “Devlet İdaresi Aleyhine İşlenen Cürümler” başlığı kullanılırken, YTCK’da “Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar” başlığı ile kavram farklılığına gidilmiştir. “Devlet” terimi yerine “kamu” kullanılırken, “idare aleyhine” kavramına karşılık “güvenilirlik ve işleyiş” terimleri ile daha geniş bir başlık tercih edilmiştir. “Kamu”, “güvenilirlik”, “işleyiş” gibi terimlerin kullanıldığı bir başlıkta “idare” terimine yer verilmesi, bölüm başlığındaki dilin karmaşıklığını ortaya koyabilmektedir.…
Devlet idaresi aleyhine işlenen suçlar ETCK’da çok geniş ve ayrıntılı bir içerik…
Bu değişiklikler içerisinde önceki Kanun’un 241. maddesinde yer alan “İmamlar, Hatipler,…
Nihayet başka bir önemli değişiklik, “memur” ve “kamu görevlisi” terimlerinde görülmektedir.…
2) Kamu idaresi; devlet yönetiminde, toplumun yaşayışı içerisinde son derece…
3) Amme idaresi veya idare (kamu yönetimi) iki şekilde tanımlanmaktadır. Bunları dar anlamda idare ve geniş anlamda idare olarak ikiye ayırmak mümkündür. Dar anlamda idare, devlet idaresindeki yasama ve yargı dışındaki faaliyetleri içinde bulundurur. Geniş anlamda idare ise, devlet içindeki bütün işlerin yürütülmesidir.…
Devlet sistemini belirleyen anayasalardaki yasama, yargı ve yürütme şeklindeki ayrımda…
4) Bu açıdan kamu idaresi aleyhine işlenen suçlarda korunan hukuki menfaat, devletin ve idarenin geniş anlamdaki faaliyetleri ve bunların işleyişi olmaktadır.…
5) İdare aleyhine işlenen suçların yer aldığı ETCK’nın ilgili maddelerinin pek çoğu 1889 İtalyan Zanardelli Kanunu’ndan alınmıştı.…
6) YTCK’da yer alan suçların incelenmesinden önce memur ya da kamu görevlisi…
Ceza Kanununun tatbikatında:…
1 - Devamlı veya muvakkat surette teşrii, idari veya adli bir amme vazifesi gören Devlet veya diğer her türlü amme müesseseleri memur, müstahdemleri;…
2 - Devamlı veya muvakkat, ücretsiz veya ücretli, ihtiyari veya mecburi olarak teşrii, idari veya adli bir amme vazifesi gören diğer kimseler memur sayılır.Ceza Kanununun tatbikatında amme hizmeti görmekle muvazzaf olanlar:…
1 - Devamlı veya muvakkat surette bir amme hizmeti gören Devlet veya diğer amme müessesesinin memur ve müstahdemleri;…
2 - Devamlı veya muvakkat, ücretli veya ücretsiz ihtiyari veya mecburi surette bir amme hizmeti gören diğer kimselerdir.…
Buna karşılık YTCK’da kamu görevlisi, Kanunun 6/c maddesinde şu şekilde tanımlan…
Kamu görevlisi, kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yoluyla ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişidir. …
Bu tanımın Anayasa’nın 128. maddesi ile farklılıklarının olduğu doktrinde ifade edilmektedir
….Devletin kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür…” …
Bunun yanı sıra Devlet Memurları Kanunu’nun 4. maddesinde de memur, Anayasa ile uygun…
“…..Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır….”…
Kamu görevlisi ve memur, geniş bir bakış açısı içerisinde ayrımlara bağlı tutulmaktadır.…
ETCK’daki “kamu vazifesi ve hizmeti” kavramları; YTCK’da “kamusal faaliyet” olarak…
Ancak ETCK’da bulunan kamu vazifesinin “amme kudret ve otoritesinin kullanılması,…
Bugün YTCK. düzenlemesinin kamu görevlisi terimi ile memur kavramını çok genişlettiğini…
7) Kamu görevlisi kavramı ile yakından bağlı bir durum YTCK. 24. maddesinde…
Bunlardan kanunun hükmünün yerine getirilmesi, bir kamu iktidarı ilişkisinde söz…
YTCK. 24/2 – 4 maddesi ile yetkili merciden verilmiş emrin yerine getirilmesinde,…
Maddenin gerekçesi, konuyu Anayasa’daki düzenleme ile birlikte ayrıntılı olarak açıklamaktadır:…
“…….Hiyerarşik yapı içinde amirin verdiği emrin hukuka uygun olması hâlinde, verilen bu emrin yerine getirilmesi de hukuka uygun olacaktır. Amirin emri, hukuka aykırı olmasına rağmen, bu emir emredilen açısından bağlayıcı olabilir. Anayasamıza göre; kamu görevlileri, görevlerini ifa ederken amiri durumundaki kişilerden aldıkları emirleri hukuka aykırı bulmaları hâlinde, bu emri “yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir”ler. Ancak, emir hukuka aykırı olmakla beraber, amir “emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, emir yerine getirilir; bu hâlde emri yerine getiren sorumlu olmaz” (madde 137, fıkra 1). Bu durumda emri yerine getiren açısından bir hukuka uygunluk nedeni değil, bir sorumsuzluk nedeni söz konusudur. Yerine getirme zorunluluğu, esasen hukuka aykırı olan emri hukuka uygun hâle getirmez. Ancak, hiyerarşik yapı dolayısıyla, emri yerine getiren sorumlu olmaz. Bu durumda sorumluluk, emri verene aittir. …
KAMU İDARESİNİN GÜVENİLİRLİĞİ VE İŞLEYİŞİNE KARŞI SUÇLAR
ZİMMET