1) 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile hukuk âlemine dâhil olan piyasa bozucu eylem düzenlemesi ve anılan hükme istinaden çıkarılan Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği’nin, geçmiş sermaye piyasası uygulamaları ve mevzuattan kaynaklanan düzenleme eksiklikleri nedeniyle bir ihtiyaç olduğu belirtilmelidir. 2499 sayılı mülga SerPK, piyasanın düzenli işleyişini bozabilen bazı eylemlerde suç kastı bulunamazsa, bu tür eylemlerin gerçekleştirilmesine imkân tanıyan bir hukuki zemine sahip idi ve yaptırımlar hiyerarşik olarak boşluklar içermekteydi. Örneğin bir aracı kurum, aracı kurumlar arası işlem hacmi sıralamasında öne geçmek için, farklı portföy hesapları arasında belirli paylarda yoğun kendinden kendine işlem yapabiliyordu. Bu tür işlemlerin sermaye piyasası düzenlemelerinde bir yaptırımı yoktu. Oysa bu tür işlemler, üçüncü kişileri yanıltıcı mahiyette olup, piyasa bozucu eylem olarak tavsif edilebilir. Piyasa bozucu eylemler, konuya ilişkin Tebliğ ile Türkiye’deki sorunlu uygulamalar dikkate alınarak belirlenmiş olmakla birlikte, düzenleme yapılırken esas olarak AB Direktiflerinden «Market Abuse Directive»…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült

Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
SONUÇ
Sermaye piyasası hukukunun en önemli konularından olan piyasa bozucu eylemlere ilişkin…
2) Sermaye piyasasında gerçekleştirilen ve geniş anlamda piyasayı bozucu mahiyetteki işlem ve eylemler, suç teşkil eden bilgi suistimali ve
3) Sermaye Piyasası Kanunu’nun verdiği yetkiye istinaden sermaye piyasasının düzenleyici ve denetleyici otoritesi olan görev ifa eden SPK’nın, piyasa bozucu eylemleri ve işlemleri önleme ve caydırma konusunda gerekli hukuki, idari ve teknolojik araçlarla mücehhez kılındığı bir hakikattir. Kanun’a istinaden çıkarılan ikincil düzenlemeler de temel olarak, tanımlama ve kapsam bakımından dengeli bir tasarıma sahiptir. Sermaye Piyasası Kanunu’nda yer alan hükümlerin çerçeve norm vasfı, doğal olarak ikincil düzenlemeleri ve yorum faaliyetini önemli kılmaktadır. Öte yandan, belirlenen cezai yaptırımların caydırıcı olması, hukuki altyapının ve ilgili mevzuatın mehaz düzenlemeler dikkate alınarak güncellenmesi, başarı için yeterli değildir. Düzenlemelerin ancak etkili tatbikat ve etkin denetim ile ideal sonuç verdiği unutulmamalıdır. Bu sonucun gerçekleşmesinde de, Kurul’un teknolojik gelişme ve dijitalleşmenin sağladığı imkânları, kanunun verdiği tedbir uygulama ve sair yetkileri zamanında ve etkili şekilde kullanması, muhtelif şekillerde gerçekleşen piyasa bo-
Hukukun etkili uygulanması ile kastedilen ise yaptırımlar da dâhil olmak üzere, piyasa…
4) SerPK’daki piyasa bozucu eylem tanımının mahiyeti dikkate alındığında “makul bir ekonomik veya finansal gerekçeyle açıklanamayan”…
5) SerPK md. 104’te yer alan “makul bir ekonomik gerekçe ile açıklanamama”…
6) SerPK md. 104/1’de, makul bir ekonomik veya finansal gerekçeyle açıklanamayan, borsa ve teşkilatlanmış diğer piyasaların güven, açıklık ve istikrar içinde çalışmasını bozacak nitelikteki eylem ve işlemlerin, bir suç oluşturmadığı takdirde,…
7) Esasen Tebliğ’de düzenlenen piyasa bozucu eylemleri gerçekleştiren faillerin nihai amacı bu yolla menfaat temin edilmesi olmakla birlikte, SerPK md. 104 ve anılan hükme istinaden çıkarılan Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği’nde sayılan eylemlerin piyasa bozucu eylem olarak tavsifi için kişinin gerçekleştirdiği fiil neticesinde menfaat elde etmesi şartı aranmamaktadır. Ancak gerçekleştirilen eylemler neticesinde menfaat temin edilmesi halinde verilecek idari para cezası miktarı, bu menfaatin iki katından az olamayacaktır. SerPK md. 104 hükmünde yer alan “menfaat”…
Öte yandan, SPK tarafından piyasa bozucu eylem incelemelerinde belirlenen inceleme…
8) PBE Tebliği’nin “İçsel bilgi veya sürekli bilgilere ilişkin piyasa bozucu eylemler”…
Bunun dışında, de lege ferenda öneri olarak, PBE Tebliği md. 4/3’ün kapsamının MAR md. 19/11’de olduğu gibi MAR 3/25 hükmünde tanımlanan “yönetimsel sorumluluğu bulunan kişiler”…
Öte yandan; SPK tarafından uygulamada PBE Tebliği md. 4/4 hükmünde yer alan “içsel bilginin kesinleşmesi”…
9) Uygulamada en fazla karşılaşılan PBE, emir veya işlemlere ilişkin piyasa bozucu eylemlerdir. Anılan kabahati oluşturan hareketler, Tebliğ’in 5. maddesinde 9 bent halinde seçimlik olarak ve fakat “benzeri işlemler”…
PBE Tebliği md. 5 hükmünde yer alan emir veya işleme dayalı piyasa bozucu eylemlerin…
Tebliğ’de kabahatin, “tek başına ya da birlikte hareket eden kişiler tarafından”…
Emir veya işlemlere dayalı piyasa bozucu eylem kabahatinden dolayı yaptırım uygulanabilmesi…
10) İletişim veya haberleşme yoluyla işlenen piyasa bozucu eylemlerin düzenlendiği Tebliğ’in 6’ncı maddesinin ilk halinde, hükümde