K. 2016/4909…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült

Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Tacirler arası haksız eylem
T.C.…
YARGITAY…
17. HUKUK DAİRESİ…
E. 2016/175…
T. 18.4.2016…
Davacı vekili, davacının kaskoladığı aracın, davalıya ait rögar kapağına çarpması…
Davalı vekili, yol bakımından sorumlu Belediye’nin zarardan sorumlu olduğunu ve davanın…
Mahkemece, kararda yazılı gerekçelerle ve benimsenen bilirkişi raporuna göre; davanın…
1- )Dava, kasko sigorta poliçesi gereği sigortalısına ödeme yapan davacının, 6102…
6100 Sayılı HMK’nın 2. maddesinde “dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın…
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 4/1. maddesinde “her iki tarafın da ticari…
TTK’nın 16/2. maddesinde “kendi kuruluş kanunları gereğince özel hukuk hükümleri…
Görev kuralları kamu düzenine dair olup, mahkemece kendiliğinden (re’sen) dikkate…
Sigortacının halefliğe dayalı olarak açacağı rücuen tazminat davasında, görevli mahkemenin…
Somut olaya bakıldığında; davacı ...nin sigortalısı... tüzel kişi tacir olduğu gibi,…
2- )Bozma ilamının kapsam ve şekline göre; davalı ... vekilinin diğer temyiz itirazlarının…
Yukarıda (1 ) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davalı ... vekilinin temyiz itirazlarının…
YORUM…
Yargıtay, davacı sigortacının, tacir olan sigorta ettirenin halefi sıfatıyla sigorta konusu motorlu aracın rögar kapağına çarparak hasarlanması sebebiyle davalı tüzel kişiye karşı açtığı davada, “ticari haksız fiilin” söz konusu olduğunu kabul etmiş ve bu davanın ticaret mahkemesinde görülmesi gerektiği sonucuna varmıştır. Bu sonuca katılmamaktayız. En azından tartışılması gerektiği fikrindeyiz.…
- Haksız fiilin “ticari olan” ve “ticari olmayan” şeklinde ayrıma tabi tutulması kanımızca yapaydır. …
- Her iki taraf da tacir sıfatını taşıyor olsalar dahi, ticaret mahkemesinin görevli olabilmesi için, uyuşmazlığın her ikisinin de ticari işletmesi ile ilgili bir hukuksal işlemden doğmuş olmasını aramanın daha uygun bir çözüm oluşturacağını düşünmekteyiz. …
- Bir tüzel kişi tacire ait işletmenin mallarını taşımaya özgülenmiş fakat kaza sırasında bir şirket ortağının gitmeyi arzu ettiği bir futbol maçının biletini almak üzere bilet satış yerine yollanmış bulunan bir araç, sürücü hatası (aşırı hız) yüzünden virajı alamayıp diğer bir tacirin mağazasının vitrininden içeri girerse, geniş anlamda “her iki tacirin de işletmesi ile ilgili hususlar” söz konusu sayılabilir: Bir tacirin işleteni olduğu bir motorlu araç vardır; bu aracın karıştığı kazada diğer bir tacirin işletmesinin vitrini kırılmıştır. Ancak, bu kazadan doğan zararın tazminini konu alan davaya ticaret mahkemesinin bakması için yeterli sebep olmadığı fikri ağır basmaktadır. Özel sigorta şirketi çalışanı Ali’nin aracı özel sigorta şirketi çalışanı olan Basri’nin konutuna çarparak zarar verdiği zaman durum neyse, A Limited Şirketine ait araç, B Limited Şirketinin işlettiği mağazaya çarpıp hasara uğrattığında da aynıdır. …
- Zarardan sorumlu kişiyle zarar görenin ticaretle uğraşıyor olmaları, aralarındaki davanın –her ikisinin de ticari işletmesi ile bir biçimde ilgili olsa dahi- ticari sayılmasına kanımızca yetmemelidir. (Her ne kadar TTK 4(1) cümle 1’deki “tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın” anlatımı, “her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları” deyiminin “tacirler arasındaki…
- Sözleşme dışı sorumluluklar ile ilgili uyuşmazlıklarda tacirlerin özel bir mahkemede yargılanmaları için güçlü bir gerekçe saptayamamaktayız. Tacir A’nın gerçek kişi memur B’ye sözleşme dışı sorumluluğunu gerektiren bir zarar vermiş olması ile gerçek kişi tacir B’ye onun işletmesi ile ilgili bir hususta sözleşme dışı sorumluluğunu gerektiren bir zarar vermiş olması arasında görevli mahkemenin değişmesini gerektiren bir gerekçe göstermek zor görünmektedir. …