SUNUŞ: Değerli katılımcılar, konuklarımız, hepinize günaydın diyorum, hoş geldiniz.…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
İş Hukuku Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Derneği
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Toplu İş İlişkileri
Doç. Dr. Ercüment ÖZKARACA*…
OTURUM BAŞKANI - Türkan Erturan : Hepinize günaydın diyorum. Öncelikle şundan bahsetmek…
Değerli misafirler bugün inşallah güzel bir çalışma günü olacak. Burda bütün hukukçular…
I. SENDİKALAR HUKUKUNA İLİŞKİN KARARLAR
1. İşyerinin Girdiği İşkolunun Tespiti
a) İşkolunun belirlenmesinde ağırlıklı iş esas alınmalıdır
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 4. maddesinde, bir işyerinde…
Yarg. 9. HD, 22.12.2014 tarihli, E. 2014/35185, K. 2014/39335 sayılı kararına konu olayda uyuşmazlık işyerinin girdiği işkolunun belirlenmesine ilişkindir. Somut olayda Bakanlık, işyerinin metal işkolunda yer aldığı tespitini yapmış, davacı ise söz konusu işyerinin gemi işkolunda yer aldığını iddia etmiştir. Yerel mahkemece toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak işyerinin Bakanlığın tespit kararına uygun şekilde metal işkoluna girdiği belirlenerek davanın reddine karar verilmiştir. Kararın davacı tarafından temyizi üzerine uyuşmazlığı ele alan Özel Daire, işyerinin girdiği işkolunun belirlenmesi hususuna ilişkin bir takım tespitler yapmıştır. Bu çerçevede toplu iş hukukunda işyerinin sınırlarının belirlenmesine ilişkin teorik bilgiler verildikten sonra özetle şu sonuca varılmıştır: “işyerindeki faaliyet hangi teknik amacı taşıyorsa asıl iş odur. İşyeri organizasyonu içerisinde asıl işin gerçekleşmesini sağlayan diğer işler ise yardımcı işlerdir. Mal ve hizmetler için yatırım araçları ve işçi sayısı bu konuda ölçüt olabilir. Ancak bir işyerinde başka bir işverene ait ayrı bir işkolunda faaliyet var ise ayrı iş kolundan söz edilebilir. İşletme iş kolu tespiti için asıl iş ve yardımcı iş kavramına yer verilemez. …
Somut olayda İş kolları yönetmeliği uyarınca gemi ve teknelerin bakım ve onarımı, gemi ve yüzen yapının inşası 16 sıra numaralı gemi yapımı ve taşımacılığı işkolunda yer almaktadır. Dosyaya dava dilekçesi ekinde sunulan internet çıktıları ve dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde tespite konu işyerinde gemi bakım onarımının da yapıldığı görülmekteyse de ağırlıklı olarak yapılan iş dosya kapsamından anlaşılamamaktadır. …
Bu nedenle Mahkemece yukarıda belirtilen ilkeler doğrultusunda tespite konu işyerinde konusunda uzman bilirkişiler eşliğinde keşif ve inceleme yapılmaksızın eksik incelemeyle hüküm kurulması hatalıdır“. Karar…
Yarg. 22. HD, 14.05.2014 tarihli, E. 2014/10701 K. 2014/12825 sayılı kararında da, kanepe, koltuk ve yatak üretimi yapılan bir işyerinin girdiği işkolunun tespitine ilişkin uyuşmazlıkta, “…Mahkemece yapılacak iş, işyerinde üretilen ya da montajı yapılan ürünlerin neler olduğu, bunların hangi malzemelerden yapıldığı, malzemelerin işyerinde üretilip üretilmediği, dışarıdan temin edilip edilmediği, ürünlerde kullanılan malzemelerin miktar ve ekonomik olarak ağırlıklı hangi malzemelerden oluştuğu, işyerinde ekonomik ve miktar itibariyle ağırlıklı olarak hangi ürünlerin üretildiği ya da montajının yapıldığı, işyerinde kaç işçinin çalıştığı ve hangi işleri yaptıkları, ağırlıklı olarak yaptıkları iş ya da işlerin neler olduğu ortaya konulmalıdır. …
Bundan sonra işyerinde yapılan ağırlıklı iş belirlenmelidir. Ağırlık iş belirlenirken sayısal ağırlık, ekonomik ağırlık ve emek ağırlık gerek yüzde gerekse miktar itibariyle açıklanmalıdır. Bu yapılırken bozma sonrası alınan bilirkişi raporunda olduğu gibi rapora sadece listeler eklenerek bu listelere dayalı tespit yapılması ile yetinilmemeli, neden-sonuç ilişkisi kurularak ve ulaşılan sonuca neden ulaşıldığı açık ve anlaşılabilir şekilde ifade edilip, yorum ve değerlendirmede bulunularak rapor hazırlanmalıdır…” şeklinde…
b) Alt işveren işyerinin işkolu tespiti asıl işverenin işyerinden ayrı olarak yapılmalıdır
Yukarıda ifade edildiği üzere, bir işyerinin hangi işkoluna girdiğinin tespit edilmesi…
Yarg. 22. HD. 24.02.2014, E. 2014/4938, K. 2014/3529 sayılı kararına konu…
Davacı Hizmet-İş Sendikası vekilinin yürütülen işlerin genel işler işkoluna girdiği…
Kararın temyizi üzerine uyuşmazlık 22. Hukuk Dairesi’nin önüne gelmiştir. Uyuşmazlığı…
Yukarıdaki açıklamalar ve kanuni düzenlemeler ışığında, alt işveren Ö…-Ay Tem. İnş. Tur. Bil. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından hastanede yapılan işlerin, asıl işverenden bağımsız olarak değerlendirilerek niteliği itibariyle hangi işkolunda bulunduğunun tespiti gerekir. Ancak bu hususta alınan bilirkişi raporu yetersiz olduğu gibi hükme esas alınacak nitelikte de değildir. Mahkemece yapılacak iş, işletme ekonomisti, endüstri mühendisi ve sağlık konusunda uzman kişilerden oluşacak bilirkişi heyeti ile hizmet alım sözleşmesi kapsamında çalışan alt işveren işçilerinin yapmış oldukları işlerin somut olarak tespiti ile ağırlıklı olarak yapılan işin belirlenerek sonucuna göre karar vermekten ibaret iken, eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme yazılı şekilde hüküm tesisi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir“ şeklinde…