Dünya uygulamalarına bakıldığında da tütün ve alkol sektörü, bu sektörlerin yüksek…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
![Göster](/Content/Images/downarrow.png)
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
III. TÜTÜN VE ALKOL PİYASASI DÜZENLEME KURUMU
GİRİŞ…
Tütün, Cumhuriyet öncesinde ve sonrasında devamlı olarak özel kanunlarla düzenlenen…
• Tütün sektörünün halk sağlığı boyutu ile ilgili olarak; sağlık bakanlıkları ve/veya…
• Tütün sektörünün ulusal veya küresel refah artışı yani ekonomik boyutu konusuyla…
• Alkollü içki sektörünün düzenlenmesi konusunda ise;…
1. Perakende, toptan satış ve/veya ithalatta uygulanan devlet tekelleri aracılığıyla…
2. Alkollü içki sektörünü halk sağlığını tehdit etme potansiyeline sahip olan kumar…
3. Sektörde yer alan aktörlerle yapılan ve gönüllülük esasına dayanan protokoller,…
şeklinde üç temel yaklaşımın tercih edildiği gözlenmekte olup, bu açıdan bakıldığında…
İlk kurulduğunda adı Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme…
Ayrıca söz konusu değişikliğe ilişkin TBMM madde gerekçesinde yer alan; “Çok uzun ve yazışmalarda gereksiz yer kaplayan Kanun adının netleştirilmesi ve kanunun adı ile içeriğinin birbiri ile uyumlu hale getirilmesi amaçlanmıştır.”(248)…
Kurumun misyon ve vizyonu aşağıdaki şekilde açıklanmıştır:…
“4733 sayılı Kanun ile idari ve mali özerkliğe sahip olarak kurulmuş bulunan Tütün Ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun misyonu; uzun yıllar kamu tekeli altında yönetilmiş olan, ülke ekonomisi ve kamu sağlığı açısından stratejik önemde, duyarlı kamusal alan olarak görülen ve eksik rekabet kurallarının işlediği tütün, tütün mamulleri, alkol ve alkollü içki piyasalarının, önemli sosyal değerlerin korunması suretiyle düzenlenmesi ve denetlenmesi (regülasyonu) fonksiyonunu icra etmektir. TAPDK’ nın piyasa düzenleme ve denetleme fonksiyonu, “iktisadi regülasyon” olarak nitelendirilen piyasaların aksaklıklarını önleme ve piyasa etkinliğini geliştirmeye yönelik faaliyetleri, “sosyal regülasyon” olarak ifade edilen toplumun haklarını korumaya ve refahını artırmaya yönelik faaliyetleri ve “idari regülasyon” şeklinde nitelenen devletin müdahil olduğu işlemlerin ne şekilde gerçekleşeceğine ilişkin kurallar bütününe ilişkin faaliyetleri kapsamaktadır. …
Kurum vizyonu; 4733 sayılı Kanun ile Kuruma verilen görevler çerçevesinde; güvenli, rekabetçi, ülke ekonomisine azami düzeyde katkıda bulunan, kamu sağlığı ve esenliğinin gözetildiği bir piyasa yapısının oluşturulması ve …
3.1. GENEL OLARAK
3.2. TÜTÜN VE ALKOL PİYASASI DÜZENLEME KURUMU’NUN TÜRK İDARİ TEŞKİLATI İÇİNDEKİ YERİ
Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun 17/02/2010 tarihli ve 2010/8 sayılı…
“5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 3. maddesinde “düzenleyici ve denetleyici kurumlar” merkezi yönetim içinde ve farklı bir bütçe başlığı altında tanımlanmıştır. Genel bütçe içerisindeki kurumlar genellikle Cumhurbaşkanlığı, TBMM, yüksek yargı organları, bakanlıklar ve onlara bağlı kurumlardan oluşurken, özel bütçeli kuruluşlar genellikle ilgili bakanlıkla hiyerarşik bir ilişkisi olan genel müdürlük, başkanlıklar gibi kamu kurumlarından oluşmaktadır. Düzenleyici kurumlar ise bunların da dışında…
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu da söz konusu düzenleyici ve denetleyici kurumlar arasında yer almaktadır. Anayasa Mahkemesi kararlarında da bu kurumlar; idarenin bütünlüğü içerisinde yer alan ve genel idare esaslarına göre faaliyet gösteren kurumlar olarak tanımlanmaktadır. 5018 sayılı Kanun’un hükümleri de bu kararlara paralel olarak düzenleyici kurumları, merkezi yönetim bütçesi içinde saymıştır. Sonuç olarak Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, kamu merkezi yönetimi içinde yer alan bir düzenleyici kurumdur. ...”(250)…
Raporda yer alan ifadelerden de anlaşılacağı üzere, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme…
3.3. ORTAYA ÇIKIŞ NEDENLERİ
Diğer birçok bağımsız idari otoritede olduğu gibi Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme…
Bu bağlamda 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun’a dayanarak Özelleştirme…
4733 sayılı Kanun çıkana kadar tütün politikasının uygulayıcısı olan ve Türkiye’nin…
ÖYK’nın 05/02/2001 tarihli ve 2001/6 sayılı ve 05/02/2002 tarihli ve 2002/06 sayılı…
Türkiye’nin AB’ye adaylık sürecinde bir uygulama olarak öngörülen AB kriter ve politikalarının…
3.4. KURULUŞ AMACI
Kurumun kuruluş amacı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 2013 yılı Faaliyet…
“Ülkemizde 140 yıla yakın bir süredir tütün mamulleri, alkol ve alkollü içki üretimi ve ticareti Tekel Genel Müdürlüğünce yürütülmüş, üretilen tütünlerin büyük bir kısmı destekleme politikaları çerçevesinde satın alınmıştır. Tütün mamulleri ve alkollü içki üretim-ticaretinde devlet tekelinin kaldırılması, destekleme politikalarının terk edilmesi ve bu çerçevede Tekel’ in İDT olarak ticari ve sınai hayatta yerini alarak özelleştirme kapsamına alınması, bugüne kadar tekel tarafından yürütülen düzenleme ve denetleme görevlerinin, ticari faaliyetlerinden ayrılarak başka bir düzenleyici otoriteye verilmesini gerekli kılmıştır. …