“07/09/1985 günlü 18861 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Radyasyon Güvenliği Tüzüğü’nün 2/K maddesinde, “radyasyon görevlisi”, sürekli olarak denetimli alanlarda veya radyasyon kaynaklarıyla çalışan kişi olarak tanımlanmış; denetimli alanlarda veya radyasyon kaynaklarıyla geçici olarak veya ara sıra çalışan kişilerin radyasyon görevlisi sayılmayacakları kurala bağlanarak, (D) bendinde de “radyasyon kaynağı”, iyonlaştırıcı radyasyon yayınlayan radyoaktif maddelerle radyasyon yayınlayıcı veya üretici aygıtlar olarak tanımlanmıştır.…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
![Göster](/Content/Images/downarrow.png)
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
v. Fiili Hizmet Zammı
Şuaya maruz kalan personel bakımından, Sosyal Güvenlik Hukukunun doğurduğu sonuçlardan…
24/03/2000 günlü, 23999 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği’nin 3. maddesinin (h) bendinde; “radyasyon görevlisi”; Yönetmeliğin 10. maddesinde belirtilen yıllık doza maruz kalma olasılığı olan ve bu Yönetmeliğin 15. maddesinde belirtilen denetimli ve gözetimli alanlarda görevi gereği radyasyon kaynağı ile çalışan kişi olarak tanımlanmış; anılan Yönetmeliğin 15. maddesinde; maruz kalınacak yıllık dozun 1mSv değerini geçme olasılığı bulunan alanların “radyasyon alanı” olarak nitelendirileceği belirtilmiş ve radyasyon alanları radyasyon düzeyine göre “denetimli alanlar” ve “gözetimli alanlar” olarak sınıflandırılmıştır.…
05/07/2012 günlü, 28344 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Hizmetlerinde İyonlaştırıcı Radyasyon Kaynakları ile Çalışan Personelin Radyasyon Doz Limitleri ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmeliğin 2. maddesinde ise, Yönetmeliğin kapsamı radyasyon kaynağı ile teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı kamu ve özel tüm sağlık kurum ve kuruluşları ile radyasyon kaynaklarıyla çalışan personel olarak belirtilmiş; “Tanımlar” başlıklı 4. maddesinde de, “denetimli alanlar”, “radyasyon görevlilerinin giriş ve çıkışlarının özel denetime, çalışmalarının radyasyondan korunma bakımından özel kurallara bağlı olduğu ve görevi gereği radyasyon ile çalışan kişilerin ardışık beş yılın ortalama yıllık doz sınırlarını 3/10’undan fazla radyasyon dozuna maruz kalabilecekleri alanlar” olarak; “gözetimli alanlar”, “radyasyon görevlileri için yıllık doz sınırlarının 1/20’sinin aşılma ihtimali olup, 3/10’unun aşılması beklenmeyen, kişisel doz ölçümünü gerektirmeyen fakat çevresel radyasyonun izlenmesini gerektiren alanlar” , “radyasyon görev
3153 sayılı Radyoloji, Radiyom ve Elektrikle Tedavi ve Diğer Fizyoterapi Müesseseleri Hakkında Kanun’un 3. maddesi uyarınca çıkarılan Radyaloji, Radyom ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Tüzüğün; 21. maddesinde, röntgen ve radyum ile daimi olarak günde 5 saatten fazla çalışılamayacağı, 22. maddesinde ise günde 5 saat çalışan kimselerin hastanenin başka bir yerinde kulanılamayacağı, bunlara gece uykularını ihlal edecek iş verilemeyeceği belirtilmiş, 24. maddesinde de, bu gibi müesseselerde her röntgen mütehassısının veya röntgen ve radyum ile iştigal eden kimsenin yılda 4 hafta tatil yapmasının mecburi olduğu belirtilmiş bulunmaktadır. …
Yukarıda yer verilen mevzuatın birlikte değerlendirilmesinden; sağlık alanında çalışan personelin şua izninden ve fiili hizmet süresi zammından yararlanabilmesi için öncelikle radyasyon görevlisi sayılıp sayılamayacağının belirlenmesi gerekeceği, bunun ise personelin görev yaptığı birim ve maruz kaldığı radyasyonun dozuna göre değerlendirme yapılarak saptanacağı açıktır. Radyasyon Güvenliği Tüzüğünde ve Sağlık Hizmetlerinde İyonlaştırıcı Radyosyon Kaynakları ile Çalışan Personelin Radyasyon Doz Limitleri ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelikte “radyasyon görevlisi”nin tanımı yapılmak suretiyle hangi koşulları taşıyan personelin radyasyon görevlisi sayılacağı açıkça ortaya koyulmuştur. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı ağız ve diş sağlığı merkez ve hastanelerinin hangilerinin denetimli alan olduğunun ayrı ayrı ve denetimli alan olarak belirlenen yerde çalışan hangi personelin radyasyon görevlisi sayılacağının her personel bakımından ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir. İlgililerin fiili hizmet süresi zammından yararlanabilmesi için ise; denetimli alanlarda radyum ve iyonizan radyasyonla fiilen çalışması ve radyasyon görevlisi sayılması zorunlu bulunmaktadır.…
Dosyanın incelenmesinden, 5434 sayılı Yasa kapsamında görev yapmakta iken, 2009 yılından itibaren Balıkesir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde radyoloji teknisyeni olarak görev yapan ve anılan merkezinde geçen…
Öte yandan, Danıştay Onbirinci Dairesinin 05/11/2013 günlü, E:2013/2768 sayılı kararı ile dava konusu işlemin dayanağı olarak gösterilen Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı ağız ve diş sağlığı merkez ve hastanelerinin denetimli alanlarında çalışan ve şua izni kullanan röntgen teknisyenlerinin fiili hizmet süresi zammından yararlanamayacaklarına ilişkin Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun 28/02/2013 günlü ve 1532 sayılı işleminin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.…