“Genel kredi sözleşmesinin 44.2. maddesinde; müşteri ve kefiller kanuni ikametgahlarını değiştirdiklerinde derhal aynı şekilde bir ikametgah göstermediği ve bu yeni ikametgahı ticaret siciline tescil ettirerek bankaya noter aracılığı ile bildirmediği takdirde ilk ikametgahına yapılacak tebliğlere itirazı olamayacağını ve bu sözleşme uyarınca yapılacak tebliğlere itirazı olamayacağını ve bu sözleşme uyarınca yapılacak ihbarların noter veya …
Aynı sözleşmenin 44.1 maddesinde de müşteri ve kefillerin isim ve imzaları yanında yazılı adresin kanuni ikametgahı olduğunu da kararlaştırmışlardır.…
Noterlerin, Tebligat Kanununun 35. maddesine göre tebligat yapamayacakları; aynı Yasanın 34. maddesindeki sınırlama gereğidir.…
Akit serbestisi ve yukarıda belirtilen Tebligat hükümleri ve sözleşmenin özel hükümleri karşısında genel kredi sözleşmesinde belirtilen adrese çıkan ve “taşınmıştır” şerhi ile bila tebliğ iade edilen tebligatların notere tevdi, tarihinde muhataplarına tebliğ edildiğinin kabulü gerekir. Somut olayda muteriz borçlu şirketin genel kredi sözleşmesi ve ipotek akit tablosundaki adresine noter kanalıyla tebligat çıkarılmış, adı geçenin de yeni adresini, sözleşmenin özel hükümlerine göre alacaklı bankaya bildirdiği iddia ve ispat edilemediğinden hesap katına ilişkin tebligatlar geçerlidir”(70)…
Fakat Yargıtay Hukuk Genel Kurulu başka bir kararında aksi yönde görüş açıklamış…
“Taraflar arasındaki şikayet davasında. Borçluya icra emri çıkarılabilmesi için alacaklının 150 ı maddesinde yazılı prosedürü yerine getirmesi zorunluluğu vardır. Borçlu adına gönderilen .... tarihli hesap kat ihtarnamesinin adreste bulunmadıkları ve muhtarlık kayıtlarında da yeni adreslerinin yazılı olmadığı belirtilerek bila tebliğ iade edildiği tespit edilmiştir. Bu durumda İİK nun 150ı maddesinde öngörülen koşullar oluşmadığı için icra müdürünün borçluya 152 örnek ödeme emri yerine 151 örnek icra emri göndermesi yasaya aykırıdır, ipotek akit tablosunun 12. maddesinde borçluya atfen, İİK. nun 21. maddesi hükmü saklı kalmak kaydıyla banka tarafından yapılacak her türlü tebligat... caddesi...adresine vuku bulduğu takdirde tebligatın şahsıma yapılmış tebligat olacağını şimdiden kabul ve beyan ederim …
Yargıtay başka bir takipte, aynı bankanın aynı tip bir sözleşmede kararlaştırılan…
“Kredi borçlusu H.M.Sanayii ve Ticaret A.Ş.nin Prof.NMazhar Öktel Sokak No7-9 İstanbul adresine gönderilen Beyoğlu 4. Noterliğinin .. tarih ve ... sayılı ihtarnamesi Bağdat caddesi, Pembegül Sokak. No. 410/11 Suadiye adresine sevkedilmiş,, adres bırakmadan ayrıldığından bahisle bila tebliğ iade olunmuştur. Borçlu şirketin alacaklı bankaya gönderdiği Beyoğlu 19. Noterliğinin .. tarih ve ... sayılı ihtarnamesinde Prof.NMazhar. Öktel Sokak No. 7-9 İstanbul adresinden Bağdat Cad. Pembegül Sokak, No. 410/11 Suadiye Kadıköy/İstanbul adresine taşındığı bildirilmiş, yeni adresi gösterir Ticaret Sicili Gazetesi eklenmiştir. Beyoğlu 4. Noterliğinin .. tarih ve ...sayılı yevmiye numaralı ihtarname ve hesap özeti de iinci adrese gönderilmiş, ancak tebliğ edilememiştir. Bu borçluya gönderilen icra emri ise2. Adreste şirket yetkilisine tebliğ edilmiştir, İpotek veren kişilerden H.G ’ye Medeni Kanunun 802. Maddesi gereğince ihbar da yapılmamıştır. Kredi borçlusuna hesap kat ihtarı ve hesap özeti tebliğ edilmediğinden bu borçluya ve ipotek veren üçüncü kişilere İİKm.150ı maddesi gereğince icra emri gönderilmesi mümkün değildir. Yukarıda sözü geçen ihtarnamelerde borçlunun yeni adresi tespit edilemediğine göre sözleşmenin 44/2 maddesinin uygulanması da söz konusu olamaz. Esasen bu maddede anılan 150ı maddeye de aykırıdır. Zira bu madde uyarınca borçluya icra emri gönderilebilmesi için hesap özetinin Tebligat kanununun ve İİK.nun 22 . maddesine göre tebliği gerekmektedir”(72). Yargıtay 25.3.1999 tarihli bir Hukuk Genel Kurulu kararında…
“İİK.nun 21. Maddesi hükmü saklı kalmak kaydıyla banka tarafından yapılacak her türlü tebligat İrfan Başbuğ Caddesi 10/23-Ankara adresine vuku bulduğu takdirde, tebligatın şahsıma yapılmış tebligat olacacağını şimdiden kabul ve beyan ederim” ibaresinin yazılı olmasının İİK.m.150ı’nın uygulanabilmesi için gerekli olan hesap kat ihbarnamesinin tebliği şartını ortadan kaldırmaz” …
diyen 12. Hukuk Dairesinin kararını oybirliği ile onamıştır(73).…
Yargıtay’a göre, borçluya tebligat yapılamaması halinde, Tebligat Kanununun 35. maddesine…
Avrupa’nın birçok ülkesinde kimin nerede oturduğunun tespiti, son derece kolay olmasına…
Bu konuda yine yapılacak Kanun açısından özellikle yurt dışında yaşayan ya da ikametgahını…