Alacaklı, takip talebinde, İİK. m.58’e göre bulunması gereken diğer hususlar yanında,…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült

Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
VI.Yabancı Para Alacaklarında Takip Talebi ve Ödeme (veya İcra) Emri
A.Takip Talebinin İçeriği
İlâmlı ve ilâmsız tüm takip yolları bir takip talebiyle başlar. Maddî ve icra hukukuna…
Alacaklının, kur farkı nedeniyle tazminat hakkını saklı tutmasına gerek yoktur(114).…
“Takip konusu senet yabancı para borcunu içerdiğinden 22.11.1990 tarih 3678 sayılı yasayla değişik BK’nın 83. maddesinin son fıkrası uyarınca, yabancı para borcunun vâdesinde ödenmemesi halinde alacaklı bu borcun vâde veya fiili ödeme günündeki râyice göre Türk parasıyla ödenmesini isteyebilir. Bu nedenle alacaklının takip talepnamesinde alacağını takip tarihindeki kur üzerinden TL olarak istemesinde, ödeme tarihindeki kur farkından doğan talep hakkını saklı tutmasında yasaya aykırılık bulunmamaktadır. Mercice, borçlu itirazlarının bu esaslar çerçevesinde değerlendirilmesi gerekirken, alacağın tutarının vâde tarihindeki kur değeri üzerinden hesap edilerek sonuca gidilmesi isabetsizdir.”(116)…
Alacaklı takip talebinde takip tarihindeki kur üzerinden alacağını talep etmişse,…
“BK’nın 83. maddesine göre yabancı para borcunun vâdesinde ödenmemesi halinde alacaklı bu borcun vâde veya fiili ödeme günündeki râyice göre Türk parası ile ödenmesini isteyebilir ise de, alacaklı takip talebinde ve ödeme emrinde takip talebindeki rayiç üzerinden tercih hakkını kullanmış olup açıkça fiili ödeme günündeki kur üzerinden isteme hakkını saklı tutmamıştır. Mercice de bu husus kabul edildiği halde faiz talebi esas alınarak yorum yolu ile talebin genişletilmesi mümkün değildir. Şikâyetin bu esaslar çerçevesinde değerlendirilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi isabetsizdir.”(118)…
Alacaklı, takip talebinde, yabancı paranın takip tarihindeki Türk parası karşılığını…
Takip talebinde alacaklının yabancı parayı Türk parasına çevirmesinin yanında, yabancı…
Yargıtay’ın bu konudaki eski kararları da bu yöndedir:…
“3095 sayılı Kanunun 4/a maddesi hükmüne göre, yabancı para borcunun faizinde devlet bankalarının o yabancı para ile açılmış bir yıl vâdeli mevduat hesabına ödediği en yüksek faiz uygulanır. Mercice yapılacak iş, vâde tarihinde devlet bankalarının mark ile açılmış bir yıl vâdeli mevduat hesabına ödediği en yüksek faizin saptanması, bu oran üzerinden vâde tarihi ile takip tarihi arasındaki işlemiş temerrüt faizinin mark olarak hesaplanması ve takip tarihindeki kura göre, Türk parası olarak karşılığının bulunması ve takip tarihinden itibaren de asıl borca yüzde 48 oranında faiz yürütülmesinden ibarettir. Bu yön gözetilmeksizin yüzde 48 oranında faiz yürütülmesi şeklinde karar verilmesi ve başlangıç tarihinin gösterilmemesi isabetsizdir”(121)…
“Borçlar Kanununun 83. maddesi hükmüne göre, alacaklı yabancı para karşılığının vâde veya ödeme günündeki kur üzerinden Türk parası karşılığını isteyebilir. Mercice, 2.000 Alman markının 15.4.1981 tarihinden itibaren, takip tarihine kadar yüzde 4 üzerinden faiz hesaplanması, anapara ve faizin takip tarihine göre Türk parası karşılığının bulunması ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, alacaklının fazla alacağını bir belge ile kanıtlayamadığından bahisle, itirazın kaldırılması talebinin reddi isabetsizdir.”(122).
Takip tarihinden sonra ise, alacağın ticari iş olması halinde, alacaklı reeskont…
“3678 sayılı Kanun ile Borçlar Kanununun 83. maddesine eklenen fıkra uyarınca yabancı para borcunun vâdesinde ödenmemesi halinde alacaklı bu borcun vâde veya fiili ödeme günündeki râyice göre Türk parasıyla ödenmesini isteyebilir. 3095 sayılı Kanunun 2. maddesinin 3. fıkrası hükmüne göre, bono bizatihi ticarî nitelikte olduğundan, temerrüt faizi Merkez Bankası’nın kısa vâdeli krediler için öngördüğü reeskont faizi oranına göre istenebilir. Alacaklı takip tarihindeki kura göre bono karşılığı Türk parası istemiştir. 3095 sayılı Kanunun 4/a maddesinde, yabancı para borcunun faizinde devlet bankasının yabancı para ile açılmış bir yıl vâdeli mevduat hesabına ödediği en yüksek faiz ödenir” denilmektedir. “Mercice yapılacak iş, 5.100 Alman markının takip tarihindeki kura göre Türk parası karşılığının saptanması, vâde tarihi itibarîyle devlet bankasının yabancı para ile açılmış bir yıl vâdeli mevduata ödediği en yüksek faiz oranına göre faizin hesaplanması ve varılacak sonuca göre borçlunun itirazları hakkında bir karar verilmesinden ibarettir. Mercice bu yön gözetilmeden yazılı şekilde karar verilmesi isabetsizdir.”(123)…
“Alacaklı takip talepnamesinde yabancı para alacağının takip tarihindeki râyice göre liraya çevirerek talepte bulunmuş ayrıca, fiili ödeme günündeki kur değeri üzerinden ödeme yapılmasını talep etmiş, bunun dışında yüzde 57 oranına göre 44.895.000 lira işlemiş reeskont faizi istemiştir. Alacaklı BK’nın 83. ve TTK’nın 623. maddeleri uyarınca seçimlik hakkını kullandığından, 3095 sayılı yasanın 4/a maddesi gereğince vâde tarihinden fiili ödeme tarihine kadar devlet bankalarının Amerikan Doları ile açılmış 1 yıl vâdeli mevduat hesabına ödediği en yüksek faiz oranına göre faiz isteyebilir. Mercice yapılacak iş bu ilkeler ışığında ... bankasından araştırma yapılıp hasıl olacak sonuca göre talep edilebilecek işlemiş faizi saptamaktan ve işleyecek faizin de buna göre hesaplanması gerektiğine karar vermekten ibarettir. Ayrıca kambiyo senetlerine mahsus yolla yapılan takipte damga pulu …