Karar tarihi: 15.02.2016 …
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült

Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Zarara sebep olmuş motorlu aracın ZTS poliçesini düzenleyen sorumluluk sigortacısına karşı yasal haleflik hakkına dayanılarak açılan davanın asliye hukuk mahkemesinde mi yoksa ticaret mahkemesinde görüleceği
Yargıtay 20. Hukuk Dairesi …
Esas No.: 2015/16779 …
Karar No.: 2016/1648 …
Dava, işyeri sigorta sözleşmesinden kaynaklanan rücuan tazminat istemine ilişkin…
... 23. Asliye Hukuk Mahkemesince, davanın sigorta şirketi tarafından açılan rücuan…
... 48. Asliye Ticaret Mahkemesi ise, uyuşmazlığın haksız fiilden kaynaklandığı gerekçesiyle…
TTK. m. 1472’de düzenlenen halefiyet, yasal, sınırlı ve cüz’î halefiyet niteliğindedir.…
Diğer taraftan, Yargıtay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulunun 22.03.1944 tarihli…
Somut olayda uyuşmazlık, 6102 sayılı TTK’nın 1472. maddesi uyarınca sigorta şirketi…
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince…
YORUM…
Bu Yargıtay kararının baş kısmında “davanın, işyeri sigorta sözleşmesinden kaynaklanan rücuan tazminat istemine ilişkin olduğu” belirtilmiştir. Kararın son kısmında ise “uyuşmazlığın, haksız fiile sebebiyet veren araç malikinin zorunlu mali mesuliyet sigorta şirketi olan davalıdan rücuan tahsili isteminden kaynaklandığı” açıklanmıştır. …
Bu iki hususu birlikte değerlendirdiğimiz zaman, davalı sigorta şirketinin ZTS poliçesi düzenleyerek sorumluluğunu sigortaladığı araç işletenine ait aracın, davacı sigorta şirketinin işyeri sigortası sözleşmesi ile sigortaladığı işyerine çarparak zarar verdiği ve davacı sigortacının işyeri zararı için sigorta ettirene tazminat ödedikten sonra ZTS teminatını sağlayan davalı sorumluluk sigortacısına yasal halefliğe dayanarak rücu davası açtığı anlaşılmaktadır. …
Hukuksal sorun, hangi mahkemenin (Asliye Hukuk veya Ticaret) görevli olması gerektiğidir. …
Yargıtay, …
Davalının zorunlu sorumluluk teminatı sağlayan bir sigorta şirketi olduğu,<…
Zorunlu sigortanın 2011 tarihli TTK’da düzenlendiği…
Aynı Kanunun 4. maddesi uyarınca bu kanunda düzenlenen işlerden kaynaklanan hukuk davalarının ticari dava niteliğinde olduğu…
saptamalarını yaptıktan sonra bu durumda, ticari dava niteliğindeki uyuşmazlığın ... Ticaret Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerektiği sonucuna varmıştır. …
Yüksek Mahkemenin bu kararı hakkında şunları belirtebiliriz: …
Zorunlu sigortanın “çok genel olarak” TTK’da düzenlendiği doğrudur (TTK 1484). Fakat ZTS ayrıntılı şekilde KTK’da düzenlenmiştir. …
Ancak, zarar görenin halefi (sigortacı) tarafından doğrudan dava edilen ZTS poliçesini düzenlemiş bulunan sorumluluk sigortacısı, sorumlulu
Kaldı ki, ZTS da esas olarak KTK’da yer alan hükümlere tabidir. …
Bu sebeplerle, TTK 4(1) bent (a) uyarınca, “TTK’da düzenlenen hususlardan doğan bir davanın” söz konusu olduğu sonucuna varılması doğru görünmemektedir. …
Buna karşılık olayda, TTK 4(1)’te hükme bağlanan “(tacirler arasında) her iki tarafın da ticari işletmesiyle bağlantılı hususlardan doğan bir davadan” söz edilmesinin mümkün olup olmadığını tartışmak gerekir. Kanımızca burada TTK 4(1) kapsamındaki bir davanın varlığını kabul etmek de doğru olmaz. Trafik kazasının son aşamada her iki sigortacının da ticari işletmeleriyle ilgili sonuçlar meydana getirdiği bir gerçektir. Ancak, bu sonuçlar farklı sigorta sözleşmeleri sebebiyle gerçekleşmektedir. İki tacirin birlikte oluşturdukları bir sözleşme ilişkisi mevcut değildir. …