Sami Soydam Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi kapsamında kalan ve bulundukları yerleşim yerlerinden kaldırılmaları zorunlu bulunanların iskânının temini ile ailelerin hak sahipliği ve borçlandırılmalarına ilişkin usul ve esaslar hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulması; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 31/5/2017 tarihli ve 2865 sayılı yazısı üzerine, 5543 sayılı İskân Kanununun geçici 8 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 5/6/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır.
5/6/2017 Tarihli ve 2017/10445 Sayılı Kararnamenin Eki Karar
Amaç
(1) Bu Kararın amacı; Denizli İli, Acıpayam İlçesi Dalaman Çayı üzerinde yapılacak Sami Soydam Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi kapsamında kalan ve bulundukları yerleşim yerlerinden kaldırılmaları zorunlu bulunanların iskânının temini ile ailelerin hak sahipliği ve borçlandırılmalarına ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.
Yasal dayanak
(1) Bu Karar, 5543 sayılı Kanunun geçici 8 inci maddesinin ikinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Hak sahibi olma şartları
(1) Hak sahibi olabilmek için, 5543 sayılı Kanunun 17 nci maddesinde belirtilen aile vasfını haiz olma şartı aranır.
(2) İskân duyurusu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilecek bir tarihte ilgililerce düzenlenip imza altına alınır ve tutanak ile askıya çıkarılarak, otuz günlük askı süresi sonrasında yine tutanak ile askıdan indirilir. Askı süresince veya askıdan inmeyi takip eden altmış günlük süre içerisinde iskân talep eden aileler müracaatta bulunacak olup, belirlenen süreler geçirildikten sonraki müracaatlar kabul edilmez.
(3) Kamulaştırılacak taşınmazı bulunan ailelerin devlet eliyle iskân edilebilmeleri için; aldıkları veya alacakları kamulaştırma bedellerinden, iskân duyurusunun yapıldığı yılın ocak ayında yürürlükte olan asgarî ücretin 30 günlük brüt tutarının 36 aylık karşılığı olan miktarı, kamulaştırma bedelinin bu miktardan az olması hâlinde ise tamamını İskân Gelir Hesabına yatırmaları, ileride alacakları bedelleri yatırmayı veya aktarılmasını taahhüt etmeleri ve 5543 sayılı Kanunun geçici 8 inci maddesinin yürürlük tarihi olan 11/9/2014 tarihi itibarıyla kamulaştırmadan etkilenen yerleşim biriminde ikamet ettiklerini belgelemeleri gerekmektedir.
(4) Yerleşim birimi tamamen kamulaştırılan yerlerde kamulaştırılacak taşınmazı bulunan aileler ile yerleşim birimi kısmen kamulaştırılan yerlerde konutu kamulaştırılan ailelerin geçim İmkânlarını kaybedip kaybetmediklerine bakılmaz ve İskân Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (ç) ve (d) bentlerindeki hükümler uygulanmaz.
(5) Yerleşim birimi kısmen kamulaştırılan yerlerde konutları kamulaştırılmayan ailelerden geçim imkânlarını kaybetmeyenler hak sahibi kabul edilmez.
(6) 5543 sayılı Kanunun geçici 8 inci maddesinin yürürlük tarihi olan 11/9/2014 tarihinden geriye dönük olmak üzere kamulaştırmadan etkilenen yerleşim biriminde kesintisiz üç yıl ikamet ettiğini belgeleyen aileler, kamulaştırılacak taşınmazı olmasa dahi diğer şartları taşımaları hâlinde hak sahibi kabul edilir.
(7) 5543 sayılı Kanunun geçici 8 inci maddesinin yürürlük tarihi olan 11/9/2014 tarihinden geriye dönük olmak üzere en az üç yıl öncesinden beri mevcut yerleşim biriminde iş yeri işlettiğine dair ticari vergi kaydı olan ve hak sahipliği şartlarını taşıyan ailelerden iş yeri mülk sahibinin (maliklerin birden fazla olması durumunda tamamının istemesi şarttır) talebi hâlinde mevcut kapalı alandaki ticari faaliyetine uygun nitelikte ve bedeli karşılığında borçlandırılarak bir iş yeri verilebilir.
(8) Mevcut iş yerini, 5543 sayılı Kanunun geçici 8 inci maddesinin yürürlük tarihi olan 11/9/2014 tarihinden geriye dönük olmak üzere kesintisiz en az üç yıl öncesinden beri kiracı olarak işleten ve iş yeri işlettiğine dair ticari vergi kaydı olan ve. hak sahipliği şartlarını taşıyan ailelere, talep etmeleri hâlinde mevcut kapalı alandaki ticari faaliyetine uygun nitelikte ve bedeli karşılığında borçlandırılarak bir iş yeri verilebilir.
(9) 20/8/2013 tarihinde yapılan Devlet eliyle iskân duyurusuna müracaat eden ve mahalli iskân komisyonunca duyuru tarihindeki mevzuat hükümlerine göre yapılacak değerlendirmeler sonrasında hak sahibi kabul edilecek ailelerin de, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurmaları hâlinde bu Karar hükümlerinden faydalanmaları mümkündür.
(10) Planlanan yeni yerleşim yerlerinde 5543 sayılı Kanunun 17 nci maddesinde belirtilen aile vasfını taşıyan ve 5543 sayılı Kanunun geçici 8 inci maddesinin yürürlük tarihi olan 11/9/2014 tarihinden geriye doğru beş yıl içerisinde herhangi bir tarihte köyde ikamet ettiği Valilik veya Kaymakamlıkça yaptırılacak inceleme sonucu belgelenen ailelerin, planlanan alanın ikamet ettikleri köy idari sınırlarında olup olmamasına bakılmaksızın arsa satın almaları da mümkündür. Bu ailelerin müracaatları hâlinde, uygun miktar ve özellikte üretilecek parsellerin satışında, kredi limitlerinin belirlenmesinde, borçlandırmada 5543 sayılı Kanunun 16 ncı maddesi gereği yapılan uygulamalara ilişkin mevzuat hükümleri uygulanır. Hak sahibi aileler satın aldıkları arsa üzerine kendileri konutlarını yaptırabileceği gibi, Kendi Evini Yapana Yardım (KEYY) metoduyla kredi kullanarak da konutlarını yaptırabilir.