Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
84/8737
Kurum:
Bakanlar Kurulu
Kabul Tarihi:
12.10.1984
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
12.10.1984
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
7/8/1978 tarihli ve 7/16349 sayılı Kararname ile sınırlandırılmış alanların belli bir bölümünde ve sınırlandırılmış alanların alanların dışındaki kıyılarımız, gemi vasfında veya kendiliğinden hareket etme kabiliyetine sahip olmayan ve römorkör ile çekilebilen turizm maksatlı yüzer otel, yüzer lokanta ve benzeri tesislerin işletilmesine izin verilmesi; 618 sayılı Limanlar Kanununun 5 inci maddesine ve 4922 sayılı Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun’a göre, bakanlar Kurulu’nca kararlaştırılmıştır.
Türk karasularında veya limanlarında turizm amaçlı yüzer tesis olarak işletilecek deniz araçları bu Kararname hükümlerine tabidir.
1. Turizm amaçlı yüzer tesislerden gemi niteliğine sahip olanlar;
a) Gemilerin ülkemizde uymak zorunda olduğu hukuki ve teknik niteliklere sahip olmaları,
b) Türkiye Denizcilik İşletmelerinin tekel hizmeti alanına giren işleri yapmamaları,
Kaydıyla tüm denizlerimizde faaliyette bulunabilirler.
Gemi niteliğindeki yüzer oteller Boğazlarda faaliyette bulunamazlar.
2. Kendiliğinden hareket etme kabiliyetine sahip olmayıp römorkör ile çekilen turizm amaçlı yüzer tesislerde;
a) Deniz üzerinde dengeli ve güvenli kalabilecek teknik niteliklerin yanında teknelerde can ve mal emniyetinin tam olarak sağlanabilmesi için teknelerin yangın, tahliye gibi yeterli teçhizata da sahip olmaları,
b) Yüzer otel olarak işletilmeleri halinde en az 200 yatak;yüzer lokanta olarak işletilmeleri halinde ise 100 kişilik kapasiteden az olmamaları,
c) Seyir güvenliğini, can ve mal emniyetini sağlayacak, kıyının toplum yararına kullanılmasını engellemeyecek ve kara yönündeki arazi kullanım kararlarını aksatmayacak şekilde faaliyette bulunmaları,
d) Bulundukları yerde hiçbir şekilde deniz ve kara kirliliğine sebebiyet vermemeleri,
e) İkinci maddenin (a) (b), (c) ve (d) fıkralarında belirtilen esaslara uyulmadığı takdirde, Bölge Liman ve Denizişleri Müdürlüğünce yapılacak yazılı bildirimden itibaren 10 gün içinde bu bildirimin gereğini yerine getireceklerini, aksine davranış halinde ise Liman Başkanınca tesisin mühürlenip faaliyetten men edileceğini kabul ettiklerini Liman Başkanlığına taahhüt etmiş olmaları.
f) Faaliyette bulunacakları yerin (liman sahaları dahil) ilgili Valilikçe belirlenmiş olması,
Şartlarının mevcut olduğu, mahalli Liman Başkanlığının yardımı ile tesbit edildikten ve görüşü alındıktan sonra, bu kabil yüzer tesislerle ilgili Valilikçe İşletme izni verilir.
Valiliklerce işletme izni verilen turizm amaçlı yüzer tesislerin 2634 sayılı Turizmi Teşvik kanununda yer alan teşvik tedbirlerinden yararlanabilmeleri için, anılan Kanun uyarınca ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı İşletmesi belgesi alınması gerekir.
3- Bu Kararnameye konu teşkil eden turizm amaçlı yüzer tesisler, 2585 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu uyarınca belirlenmiş ve belirlenecek olan Askeri Yasak Bölgelerde, Askeri Güvenlik ve Özel Güvenlik Bölgeleri ile Genel Kurmay Başkanlığınca sakıncalı bölgelerde ve tarihi sit alanları içinde faaliyette bulunamazlar.
4- Bu kararname yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
5- Bu kararname hükümlerini Ulaştırma Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, yürütür.