BAŞVURU KONUSU OLAN ÇEŞİT: Modem biyoteknolojik yöntemlerle enzim üretim kapasitesi geliştirilmiş Aspergillus oryzae LIVZ-106
BAŞVURU KONUSU OLAN ÇEŞİTİN KULLANIM AMACI: Endüstriyel Lipaz/Triasilgliserol lipaz (EC 3.1.1.3) enzim üretimi,
HUKUKİ DAYANAK: 5977 sayılı “Biyogüvenlik Kanunu”,
13 Ağustos 2010 tarihli ve 27671 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik”,
13 Ağustos 2010 tarihli ve 27671 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Biyogüvenlik Kurulu ve Komitelerin Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik”,
KARAR: Bakanlık, başvuru hakkında Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi ve Sosyo-Ekonomik Değerlendirme Komitesi tarafından hazırlanan Raporları değerlendirerek, modem biyoteknolojik yöntemlerle kapasitesi geliştirilmiş Aspergillus oryzae kullanılarak endüstriyel Lipaz/Triasilgliserol Lipaz (EC 3.1.1.3) enziminin aşağıda belirtilen hususlara uyulması şartıyla üretimine Karar vermiştir.
A) AYIRT EDİCİ KİMLİK: LIVZ-106 kodunun, Lipaz/Triasilgliserol Lipaz (EC 3.1.1.3) enzim üretiminde kullanılan Aspergillus oryzae'nın “Ayırt Edici Kimlik” kodu olarak kullanılması,
B) GEÇERLİLİK SÜRESİ: Biyogüvenlik Kanunu’nun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına istinaden on yıl,
C) KULLANIM AMACI: Modem biyoteknolojik yöntemlerle kapasitesi geliştirilmiş Aspergillus oryzae kullanılarak endüstriyel Lipaz/Triasilgliserol Lipaz (EC 3.1.1.3) enzim üretimi,
Ç) RİSK YÖNETİMİ VE PİYASA DENETİMİ İÇİN GEREKLİ VERİLER: Risk Yönetim Planlarının başvuru sahibi tarafından bu kararın yayımlandığı tarihten itibaren 30 gün içinde Bakanlığa ulaştırılması ve denetimlerinin Bakanlıkça yapılması,
D) İZLEME, BELGELEME VE ETİKETLEME KOŞULLARI: Karara konu mikroorganizmanın üretimi veya kültürünün satışında ayırt edici kimlik kodu ve ürün bilgilerinin etiketinde yer alması, kayıtların başvuru sahibi ve/veya ilgililer tarafından tutulması,
Karara konu mikroorganizmanın ürettiği ve saflaştırılarak elde edilen Lipaz/Triasilgliserol Lipaz (EC 3.1.1.3) enziminin kullanımı, etiketlenmesi ve izlenmesine ilişkin uygulamalarda ise 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümlerine uyulması,