Ankara ve Kırıkkale illerinde yapılacak olan savunma sistemleri üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet yardımı verilmesine ilişkin ekli Kararın yürürlüğe konulması ile 6/12/2023 tarihli ve 7911 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının yürürlükten kaldırılmasına; 474 sayılı Kanunun 2 nci, 3065 sayılı Kanunun 13 üncü, 5510 sayılı Kanunun ek 2 nci, 5520 sayılı Kanunun 32/A, 6745 sayılı Kanunun 80 inci ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 393 üncü maddeleri gereğince karar verilmiştir.
19/4/2024 Tarihli ve 8365 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki Karar
Amaç
(1) Bu Kararın amacı; Roketsan Roket Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından Ankara ve Kırıkkale illerinde yapılacak olan savunma sistemleri üretim tesisi yatırımının, 20/8/2016 tarihli ve 6745 sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 80 inci maddesi uyarınca 17/10/2016 tarihli ve 2016/9495 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Kararda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde desteklenmesidir.
Yatırımın nitelikleri
(1) Proje bazlı olarak desteklenecek yatırımın kapsam ve niteliği aşağıdaki şekildedir:
a) Yatırım yeri: Ankara ve Kırıkkale illeri.
b) Yatırımın konusu: Savunma sistemleri üretimi.
c) Başlangıç tarihi: 1/1/2021
ç) Yatırımın süresi: Başlangıç tarihinden itibaren 7 yıl olup, yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (Bakanlık) tarafından bu sürenin yarısı kadar daha ek süre verilebilir.
d) Yatırımın cinsi: Tevsi.
e) Öngörülen toplam sabit yatırım tutarı: 13.250.514.000 TL
f) Öngörülen nitelikli personel sayısı: 200
g) Yatırım süresi sonunda üretilmesi planlanan ürünler ve üretime ilişkin kapasiteler:
Ürün | İlave Kapasite (Adet/Yıl) |
Savunma Sistemleri | 12.575 |
Destekler
(1) Bu Karar kapsamında desteklenen yatırım projesi aşağıda belirtilen desteklerden yararlandırılır:
a) Gümrük vergisi muafiyeti.
b) KDV istisnası.
c) Vergi indirimi (vergi indirim oranı: %100, yatırıma katkı oram %70, yatırım katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı %100).
ç) Sigorta primi işveren hissesi desteği (azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl).
d) Hibe desteği.
e) Nitelikli personel desteği.
f) Faiz ve/veya kâr payı desteği (kredi kullanım tarihinden itibaren azami 10 yıl).
g) Yatırım yeri tahsisi.
Sigorta primi işveren hissesi desteği uygulaması
(1) Sigorta primi işveren hissesi desteği, kısmen işletmeye geçildiğinin Bakanlıkça tespit edilmesini veya tamamlama vizesinin yapılmasını müteakip yatırımcıya ait bilgilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesini takip eden aydan itibaren bu Kararda belirlenen süre kadar uygulanır.
Hibe desteği uygulaması
(1) Hibe desteği, yatırımcı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) arasında yapılacak ve Bakanlık tarafından onaylanacak Ar-Ge İş Birliği Protokolü kapsamında, TÜBİTAK SAGE'den alınacak Ar-Ge hizmeti için söz konusu protokolün Bakanlık tarafından onaylanmasından itibaren 5 yıl boyunca, hizmet bedelinin %50'si kadar uygulanır. Yıllık hibe desteği tutarı, hizmet alınan yılda uygulanan ortalama brüt asgari ücretin 18 bin katını geçemez.
(2) Yıllık ödenebilecek hibe desteği tutarı, Ar-Ge İş Birliği Protokolü kapsamında TÜBİTAK SAGE’ye yatırımcı tarafından yapılan Ar-Ge hizmet bedeli ödemelerine ilişkin hazırlanacak yeminli mali müşavir raporunda yer alan tutarlar esas alınarak belirlenir. Yatırımcının ilgili yılda yapacağı Ar-Ge hizmet bedeli ödemeleri dolayısıyla hak edeceği hibe ödemeleri, bir sonraki yıl yapılacak ödeme müracaatını takip eden ödeme döneminde yapılır.
Nitelikli personel desteği uygulaması
(1) Nitelikli personel desteği, her bir nitelikli personel için asgari ücretin aylık brüt tutarının yirmi katını geçmemek üzere beş yıl süreyle azami 200 personel için uygulanır.
Faiz veya kâr payı desteği uygulaması
(1) Faiz ve/veya kâr payı desteği sabit yatırım tutarının yüzde seksenine kadar bir veya birden fazla aracı kurumdan kullanılacak yatırım kredilerine ödenen faiz ve/veya kâr payının TL cinsi kredilerde 10 puanı döviz cinsi kredilerde ise 4 puanı Bakanlıkça karşılanmak üzere itfa planının Bakanlığa gönderildiği tarihten itibaren yapılacak kredi geri ödemeleri için bu Kararda belirlenen sürenin aşılmaması kaydıyla uygulanır.
(2) Bu Karara konu yatırım kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Reeskont ve Avans Yönetmeliği hükümleri uyarınca kullandırılan yatırım taahhütlü avans kredisinden/finansmanından yararlanılması halinde bu Karar kapsamında öngörülen faiz ve/veya kâr payı desteğinden yararlanılamaz.
(3) Her bir faiz veya kâr payı desteği ile nitelikli personel desteği ödemesinde, ödenecek destek tutarı da dâhil olmak üzere bu desteklere ilişkin ödemelerin toplamı, TÜBİTAK SAGE’den temin edilen Ar-Ge hizmetlerine ilişkin bedel dolayısıyla sağlanan toplam hibe desteği tutarını geçemez.
Tamamlama vizesi
(1) Yatırımın tamamlanmasını müteakip, tamamlama vizesi için yatırımcı tarafından Bakanlığa müracaat edilir. Yatırım yerinde gerçekleştirilecek ekspertiz işlemi neticesinde Bakanlık tarafından tamamlama vizesi yapılır.
Müeyyide
(1) Kamudan kaynaklanan nedenler hariç olmak üzere, yatırımın belirlenen süre (ek süre dâhil) içerisinde gerçekleştirilememesi halinde, 2016/9495 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 11 inci maddesinin birinci fıkrası hükümleri tatbik edilir.
Diğer hükümler
(1) Bu Kararda yer almayan hususlar, 2016/9495 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar ve/veya ilgili diğer mevzuat hükümleri dikkate alınarak sonuçlandırılır.
(2) Yatırım teşvik belgesi, yatırımcı ile TÜBİTAK SAGE arasında yapılacak savunma alanında teknoloji geliştirmeye yönelik asgari 5 yıllık Ar-Ge İş Birliği Protokolünün Bakanlık tarafından onaylanmasını ve diğer gerekli bilgi ve belgelerin Bakanlığa tevsikini müteakip düzenlenir.
(3) Sabit yatırım tutarına Ar-Ge İş Birliği Protokolü kapsamında TÜBİTAK SAGE’ye yatırımcı tarafından yapılan Ar-Ge hizmet bedeli ödemeleri dâhil edilmez.
(4) Bu Karar kapsamında sağlanan desteklerden, 2 nci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen başlangıç tarihinden sonra gerçekleştirilen yatırım harcamaları yararlanabilir.
(5) Bu Karar kapsamında yapılacak olan yatırımın elektrik ihtiyacını karşılamak için gerçekleştirilecek olan elektrik üretim tesisi yatırımları bu Karar kapsamına alınmaz.
Yürürlük
(1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Karar hükümlerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütür.