Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
A. SİGORTANIN KAPSAMI
A.1. Sigortanın Konusu
(1) Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu’nun 12’nci maddesine istinaden, Cumhurbaşkanı kararı ile kapsama alınan Tarım ve Orman Bakanlığı’nca belirlenen kayıt sistemlerine kayıtlı büyükbaş hayvanlarda, A.2 maddesinde belirtilen haller nedeniyle meydana gelen zararlar, aşağıda yazılı esas ve şartlara göre karşılanır.
(2) Teminat altına alınan riskler poliçede belirtilir.
(3) Bu genel şartların uygulanmasında, Devlet Destekli Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası Tarife ve Talimatları dikkate alınır.
A.2. Teminat Kapsamındaki Haller ve Kayıplar
A.2.1. Geniş Kapsam
(1) Bu sigorta, sigortalı büyükbaş hayvanlarda,
a) Her türlü hayvan hastalıkları ve gebelik, doğum veya cerrahi müdahale,
b) 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na” göre ihbarı mecburi olan hastalıklardan; mavi dil, rift vadisi humması, bulaşıcı sığır plörapnömonisi (contagious bovine pleuropneumonia), enzootik sığır löykozu, geyiklerin epizootik hemorajik hastalığı (EHD), bulaşıcı stomatitis (Veziküler Stomatitis) hastalıkları,
c) Her türlü kaza, vahşi hayvan saldırısı, yılan ve böcek sokması,
ç) Zehirli çayır otları ve yeme bağlı zehirlenmeler,
d) Her türlü doğal afetler ve güneş çarpması,
e) Yangın veya infilâk
sebebiyle meydana gelen ölümler, mecburi kesimler, yavru atma ve yavru ölümü sonucu sigortalının doğrudan uğradığı maddi zararı temin eder.
(2) Aşağıdaki riskler sigortalının isteğine bağlı olarak ve yapılacak değerlendirme veya risk inceleme sonucuna göre ek prim alınması koşuluyla poliçe kapsamına ilave edilir:
a) Hastalıklardan arilik belgesine sahip ve bio güvenlik önlemlerini almış işletmelerde, işletmede yer alan sigortalanabilir nitelikteki tüm hayvanların sigortalanması koşuluyla; şap hastalığı nedeniyle meydana gelen ölümler, mecburi kesimler, yavru atma ve yavru ölümü sonucu sigortalının doğrudan uğrayacağı maddi zararlar.
b) Poliçede belirlenen sigortalı yerde;
• Kırma, delme, yıkma, devirme ve zorlamayla girilerek,
• Araç, gereç, bedeni çeviklik sayesinde tırmanma veya aşma suretiyle girilerek,
• Kaybolan, çalınan, haksız yere elde edilen asıl anahtarla veya anahtar uydurarak, başka aletler ya da şifre yardımıyla kilit açma suretiyle girilerek,
• Sigortalı yerlere gizlice girip saklanarak veya kapanarak,
• Öldürme, yaralama, zor ve şiddet kullanma veya tehditle
yapılan hırsızlık veya hırsızlığa teşebbüs nedeniyle sigortalı hayvanlarda doğrudan meydana gelen zararlar ile sigortalı hayvanların poliçede belirtilen adresteki tesis ile sigortalı tarafından bildirilen ve Tarım Sigortaları Havuzu tarafından kabul edilen mera/meralar arasındaki nakliyesi esnasında veya buralardayken yapılan hırsızlık veya hırsızlığa teşebbüs nedeniyle sigortalı hayvanlarda doğrudan meydana gelen zararlar.
c) 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nda belirtilen terör eylemleri ve bu eylemlerden doğan sabotaj ile bunları önlemek ve etkilerini azaltmak amacıyla, yetkili organlar tarafından yapılan müdahaleler sonucunda, meydana gelen ölümler, mecburi kesimler, yavru atma ve yavru ölümü sonucu sigortalının doğrudan uğrayacağı maddi zararlar.
ç) Grev, lokavt, kargaşa veya halk hareketleri sırasında meydana gelen olaylar ve bu olayları önlemek ve etkilerini azaltmak üzere yetkili organlar tarafından yapılan müdahaleler sonucu ölümler, mecburi kesimler, yavru atma ve yavru ölümü sonucu sigortalının doğrudan uğrayacağı maddi zararlar.
(3) İnfertilite (kısırlık) nedeniyle meydana gelen mecburi kesim hasarlarında, hasarlı hayvanın resmi kayıtlara göre (Tarım ve Orman Bakanlığı kayıt sistemi ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği) poliçe dönemi içerisinde buzağılamış olması ve son buzağılama hadisesinden sonra en az 4 kez suni tohumlama işleminin yapılmış olması ve bu durumun belgelenmesi halinde infertilite (kısırlık) teminat kapsamında değerlendirilir. Sigortalandığı tarihte 12 aylıktan daha küçük olan dişi sığırlar; poliçe dönemi içerisinde suni tohumlama işlemlerine rağmen, infertilite problemi nedeniyle mecburi kesime sevk edilmesi halinde, resmi kayıtlarda buzağılama hadisesi olmasa dahi, infertilite yönünden teminat kapsamında kabul edilir.
A.2.2. Dar Kapsam
(1) Bu sigorta, işletmede yer alan sigortalı büyükbaş hayvanlarda:
a) Her türlü kaza, vahşi hayvan saldırısı, yılan ve böcek sokması,
b) Zehirli çayır otları ve yeme bağlı zehirlenmeler,
c) Her türlü doğal afetler ve güneş çarpması,
ç) Yangın veya infilâk
sebebiyle meydana gelen ölümler ve mecburi kesimler sonucu sigortalının doğrudan uğradığı maddi zararı temin eder.
(2) Aşağıdaki riskler sigortalının isteğine bağlı olarak ve yapılacak değerlendirme veya risk inceleme sonucuna göre ek prim alınması koşuluyla poliçe kapsamına ilave edilir.