Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
A. SİGORTANIN KAPSAMI
A.1. Sigortanın Konusu
(1) Bu sigorta ile Tarım Sigortaları Havuzu, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu’nun 12’nci maddesine istinaden, Cumhurbaşkanı kararı ile kapsama alınan risklerin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca belirlenen kayıt sistemlerine kayıtlı kuru tarım alanlarında üretimi yapılan buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut, kırmızı mercimek ve yeşil mercimek ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluk ürünlerinde köy genelinde doğrudan neden olacağı verim kaybı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Tarım Sigortaları Havuzu verileri esas alınarak tespit edilen köyün eşik verim değerine kadar teminat altına alır. Sigortalının poliçede belirtilen parseline özgü verim kayıp talepleri dikkate alınmaz.
(2) Bu genel şartların uygulanmasında, Devlet Destekli Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası Tarife ve Talimatları dikkate alınır.
(3) En küçük idari birim mahalle olan lokasyonlarda, mahalle dikkate alınır.
(4) Poliçeye esas idari birimlerin (köy veya mahalle vs.) belirlenmesinde T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT) kayıtları esas alınır. UAVT sistemi kayıtlarından kaynaklanan farklılıklar nedeniyle Tarım Sigortaları Havuzunun herhangi bir sorumluluğu yoktur. UAVT kayıtları esas alınarak yapılan işlemlere ilişkin itirazlar, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından değerlendirilir.
A.2. Teminat Kapsamı
A.2.1. Teminat Kapsamında Olan Haller
(1) Bu sigorta ile kuraklık, don, sıcak rüzgar ve sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış ile dolu paketi (dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, sel ve su baskını, deprem, taşıt çarpması, yaban domuzu zararı) dışındaki risklerin ürünlerde neden olduğu verim kaybı teminat kapsamına alınmaktadır.
A.2.2. Teminat Kapsamındaki Ürünler
(1) Kuru tarım alanlarında üretimi yapılan buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut, kırmızı mercimek ve yeşil mercimek ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluk ürünleri teminat kapsamındadır. Buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluklarının sap kısmı isteğe bağlı olarak teminat kapsamına alınır.
A.3. Tanımlar
A.3.1. Genel Tanımlar
a) Köyün Ortalama Verimi: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Tarım Sigortaları Havuzu verileri esas alınarak tespit edilen verimi ifade eder.
b) Köyün Eşik Verim Değeri: A.3.1. maddesinin, (a) bendinde tanımlanan köyün ortalama veriminin %80’i alınarak belirlenir.
c) Köyün Gerçekleşen Verim Ortalaması: İlgili yılın hasat döneminde, Tarım Sigortaları Havuz eksperleri tarafından köyün referans parsellerinde belirlenen verimlerin ortalamasıdır. Tazminat ödemesinde bu ortalama verim esas alınır.
ç) Referans Parsel: Tarım Sigortaları Havuzu eksperleri tarafından köyün gerçekleşen verim ortalamasının tespitinde kullanılacak parselleri ifade eder.
d) Ürün Birim Fiyatı: İlgili yılda teminat kapsamındaki ürünlerin 1 kilogramı için belirtilen fiyatı ifade eder.
A.3.2. Teminatların Tanımı
(1) Bu sigorta ile verilen teminatların tanımı aşağıda belirtilmiştir.
a) Aşırı Nem: Bitkilerin gelişme döneminde, uzun yıllar ortalamasının üstünde ortaya çıkan havadaki ve/veya topraktaki nem sonucu meydana gelen verim kaybını,
b) Aşırı Yağış: Bitkilerin büyüme, gelişme ve olgunlaşma dönemlerinde, belli bir zaman periyodu içerisinde uzun yıllar ortalamasının üstünde gerçekleşen yağış sonucu meydana gelen verim kaybını,
c) Don Teminatı: Hava sıcaklığının 0°C’nin altındaki derecelere düşmesi nedeniyle doğrudan meydana gelen verim kaybını,
ç) Kuraklık Teminatı: Kuru tarım alanlarında yetiştiriciliği yapılan teminat kapsamındaki ürünlerin vejetasyon dönemlerinde bitki gelişimini etkileyecek düzeyde tarımsal kuraklığın neden olduğu verim kaybını,
d) Sıcak Hava Dalgası (Isı Dalgası): Yüksek hava basıncının, geniş bir alan üzerinde uzun bir süre (birkaç gün veya hafta) kalması sonucu ortaya çıkan çok sıcak hava nedeniyle yetiştirilen bitkide meydana gelen verim kaybını,
e) Sıcak Rüzgar: Sıcak rüzgarın döllenmeyi ve dane tutumunu olumsuz etkilemesi sonucu meydana gelen verim kaybını
ifade eder.
(2) Bu tanımlar, teminatların genel açıklaması olup, tazminat hesabında Tarım Sigortaları Havuzu eksperinin referans parsellerde belirlediği verim esas alınır. Tarım Sigortaları Havuzu adına görevlendirilen eksperlerin yaptığı tespitler dışında yapılacak verim tespitleri dikkate alınmaz.
A.4. Sigorta Bedeli
(1) Sigorta bedeli; köyün ortalama verimi, ürün birim fiyatı ve poliçede belirtilen Tarım ve Orman Bakanlığı kayıt sistemine kayıtlı ekili alanın çarpımından oluşur.
(2) Sigorta bedeli ile ilgili diğer hususlar, tarife ve talimatlarda belirtilen esaslara göre belirlenir.
A.5. Teminat Dışında Kalan Haller