Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
4858412
Kurum:
Sosyal Güvenlik Kurumu
Kabul Tarihi:
06.09.2016
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
06.09.2016
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü
Sayı: 51681548-10102-2015-E.4858412
Konu: 5510 / 4-b kapsamındaki sigortalıların borçlanma tutarlarının tebliğine ilişkin işlemlerinde yaşanan tereddütler.
GENEL YAZI
Kurum Başkanlık Makamının 28/1/2016 tarihli ve 1485002 sayılı Olurları ile yürürlüğe giren "2016 yılı İç Denetim Programı" kapsamında sosyal güvenlik il müdürlüklerinde borçlanma işlemleri (yurtdışı, askerlik ve doğum borçlanması) sürecine ilişkin olarak yapılan denetimler sonucunda; 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasının (b) bendine tabi sigortalıların 5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesine göre yapılan borçlanmaların tebliğ usulünde sorun yaşandığı belirtilerek, borçlanma işlemlerinde tebliğe ilişkin esaslar hakkında il/sosyal güvenlik merkezlerine Daire Başkanlığımızca talimat verilmesinin uygun olacağı belirtilmiştir.
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olanların yurtdışı borçlanma hariç olmak üzere borçlanma işlemleri ile ihya işlemlerinin gerçekleştirilmesi, bunlara ilişkin tahakkuk ve tahsilat işlemlerinin yapılmasını teminen ilgili birimlere aktarılması işlemlerinin Genel Müdürlüğümüz görev alanında olması sebebiyle İç Denetim Birimi Başkanlığınca bildirilen bulgu ve önerilerden Bağımsız Çalışanlar Daire Başkanlığı görev alanına giren hususlarla ilgili uygulamaların aşağıda talimatlandırıldığı şekilde yapılması gerekmektedir.
5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesine göre talepte bulunulan sigortalılarımızın borçlanma tutarlarına ilişkin tebliğ esasları bilindiği üzere 7201 Sayılı Tebligat Kanununa göre belirlenmiş olup, yapılması gereken hususlar Kurumumuzun 2013/11 numaralı genelgesinde de yer almaktadır.
Bununla birlikte konu ile ilgili olarak aşağıda belirtilen açıklamaların yapılmasına gereksinim duyulmuştur.
1. Sigortalılarımızın 5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesine göre talep ettikleri borçlanmaların taraflarına tahakkuk ettirilen borç tutarına ilişkin tebligatlar sigortalılarımıza iadeli - taahhütlü olarak tebliğ edilecek, (2013-11 sayılı genelge Ek-26) (2013-11 sayılı genelge Ek-27) PTT alındısının ilgiliye teslim edildiği tarih borcun tebliğ tarihi olacaktır. Hesaplanan borç, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde sigortalı veya hak sahipleri tarafından Kuruma ya da Kurumun anlaşmalı olduğu bankalara ödenecek, bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar ise geçerli sayılmayacaktır. Borcun bir ay içinde tamamının ödenmemesi halinde, ödenen miktara karşılık gelen süre sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.
2. Kuruma yazılı olarak başvurup dilekçeleri ekinde borçlanma belgeleri bulunmayanlardan bir ay içinde söz konusu belgeleri ibraz etmeyenlerin hizmet borçlanma tutarları, belgenin Kurum kayıtlarına ibraz edildiği tarihte geçerli olan prime esas günlük kazanç miktarlarına göre hesaplanacak, her borçlanma için ayrı borçlanma talep dilekçesi alınacak, süresi içinde tebliğ edilen borcunu ödemeyenler ile bir kısmını ödeyenlerin kalan süreleri için yeniden başvurmaları gerekecektir.
3. Borçlanma miktarı ve bu miktarın Kuruma ödenmesine ilişkin usul ve esaslar, başvuru sahibine iadeli-taahhütlü olarak tebliğ edilecek, tebliğ için PTT’nin yurtiçi servislerinde kullanılan "Alma/Ödeme Haberi Kartı" kullanılacak, kartların PTT’ce Kuruma iade edilmesinden sonra tespit edilecek tebliğ tarihinin bilgisayar kayıtlarına aktarılması ve kartın ait olduğu dosyaya ulaştırılmasını kolaylaştırmak amacıyla yapılacak tebligatlarda, "Göndericinin Adı Soyadı ve Adresi" ile "aşağıdaki adrese iade ediniz" bölümlerine, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olanların borçlanma işlemi SGİM/SGM’lere yapılmış ise, kaşe basıldıktan sonra sigortalının T.C. Kimlik numarası ile dosya numarası (tahsis ya da sicil numarası) mutlaka kaşenin ilgili bölümüne yazılacaktır.
4. Borçlanma tebligatı yapılmadan borçlanma işlemlerinin sonuçlanmasına ilişkin, genelge hükmü doğrultusunda borçlanma tutarının ödemesine ilişkin mutlaka tebligat düzenlenecek, tebligatın iadeli - taahhütlü olarak postaya verilmesi, tebligatın elden alınması halinde, tebligata tebligat sigortalıya elden verilmiştir tarih ve imza notunun düşülmesi gerekecektir.
5. Tebligat gönderiminin "Alma/Ödeme Haberi Kartı" ile yapılması, borçlanma tutarının sigortalıya tebliği ve tutarın ödenmesi tebliğ tarihinden itibaren bir aylık süre olduğundan tebliğ tarihinin sigortalılarımıza hangi tarihte imza karşılığı teslim edildiği önem arz ettiğinden dolayı iadeli- taahhütlü kartların PTT’ce Kuruma iade edilmesini müteakip tespit edilecek tebliğ tarihinin bilgisayar kayıtlarına aktarılması ve kartın ait olduğu dosyaya takılması, işlemlerin yapılmasında borçlanma tebliği yazılarının gecikmeye meydan verilmeden ilgili mevzuat doğrultusunda sigortalılarımıza tebliğinin sağlanması, sigortalılarımızın daha fazla mağduriyetlerine meydan verilmemesi, tüm hizmet borçlanma işlemlerinde personelin azami dikkat göstermesinin sağlanması gerekmektedir.