Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
932078
Kurum:
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Kabul Tarihi:
07.05.2021
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
07.05.2021
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü
Sayı: 45730004-010.06.01/932078
Konu: Çocuk Oyun Alanları Hakkında
DAĞITIM YERLERİNE
Bakanlığımıza iletilen bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde bazı belediyelerce, alışveriş merkezleri vb. yerlerde bulunan ve 3-6 yaş arası çocuklara hizmet veren “çocuk oyun alanlarının” İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 32 nci maddesinin altıncı fıkrası kapsamında “elektronik oyun merkezi” olarak değerlendirilerek resmî ve özel okul binalarına ve ilk ve orta öğretim öğrencilerinin barındığı öğrenci yurtları ile anaokullarına en az yüz metre uzaklıkta mesafe şartı arandığı, mesafe şartını taşımayan yerlerin ruhsatlandırılmadığı anlaşılmıştır.
2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun 7 nci maddesinde kumar ve kazanç kastı olmamak şartıyla adı ne olursa olsun bilgi ve maharet artırıcı veya zeka geliştirici nitelikteki elektronik oyun alet ve makineleri ile video ve televizyon oyunlarının içerisinde bulunduğu yerler elektronik oyun yeri olarak tanımlanmakta ve bunların umuma açık istirahat ve eğlence yeri sayılacağı belirtilmektir. Yine 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 61 inci maddesi ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 4 üncü maddesi uyarınca elektronik oyun merkezlerinin okul binalarından kapıdan kapıya en az 100 metre uzaklıkta bulunmasının zorunlu olduğu hüküm altına alınmaktadır.
Aynı doğrultuda İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’te de kumar ve kazanç kastı olmamak şartıyla adı ne olursa olsun bilgi ve maharet artırıcı veya zekâ geliştirici nitelikteki elektronik oyun alet ve makineleri ile video ve televizyon oyunlarının içerisinde bulunduğu elektronik oyun yerlerinin örgün eğitim kurumları, özel öğretim kursları, yükseköğretim hariç öğrenci yurtları ile anaokullarının bina ve tesisleri kapıdan kapıya en az yüz metre uzaklıkta bulunmasının zorunlu olduğu hüküm altına alınmış; aynı Yönetmeliğin eki (EK-1)’de yer alan “Sıhhî Müesseseler İçin Sınıflarına ve Özelliklerine Göre Aranacak Nitelikler” kısmının “E- Kahvehane, Kır Kahvesi, Oyun Salonu, İnternet Salonu, Çay Bahçesi, Çay Ocağı ve Benzeri İşyerleri” bölümünün “d) Oyun yeri” alt bölümünde “oyun yeri”ni bilgi ve maharet artırıcı, beden veya zeka geliştirici nitelikteki oyunların oynandığı işyerleri olarak tanımlayarak bu gibi yerlerde ortak hükümlere ilave olarak aranılacak özel şartlar düzenlenmiştir.
Bu itibarla; içinde başkaca bilgi ve maharet artırıcı, beden veya zekâ geliştirici nitelikteki oyunların oynandığı elektronik oyun alet ve makineleri ile video ve televizyon oyunları bulunmayan, jeton veya madeni para benzeri nesneler ile çalışan ve belirli yaş grubundaki (3-6) çocukların velileri nezaretinde belirli süre kullanması suretiyle zaman geçirdikleri cihazların bulunduğu iş yerleri elektronik oyun merkezi kapsamında bulunmamaktadır. Dolayısıyla alışveriş merkezleri vb. yerlerde bulunan ve sıhhi müessese kapsamında yer alan bu gibi yerlerin Yönetmelikte sayılan bina veya tesisler ile arasında bir mesafe şartı aranmadan ruhsatlandırılması gerekmektedir.
Konunun İliniz dâhilindeki tüm yetkili idarelere duyurularak uygulamanın yukarıda açıklandığı şekilde yürütülmesi hususunda;
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.