Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2018/353
Kurum:
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği
Kabul Tarihi:
27.03.2018
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
27.03.2018
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
GENEL MEKTUP
No: 797
İlgili: Portföy Yönetim Şirketleri
Bilgi: Aracı Kurumlar Bankalar
Yatırım Ortaklıkları Konu : Fonların Kurul Ücretleri hk.
SAYIN ÜYEMİZ,
Yatırım fonları, borsa yatırım fonları ve gayrimenkul yatırım fonları ile girişim sermayesi yatırım fonlarına (Fonlar) ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu (Kurul) ücretlerinin hesaplanması ve tahsil edilmesine yönelik olarak açıklamalar içeren, Kurul’un 27.03.2018 tarih ve 12233903-225.99-E.3493 sayılı yazısını Genel Mektubumuz ekinde gereği için bilgilerinize sunarım.
Saygılarımla,
Sayı : 12233903-225.99-E.3493
Konu Fonların Kurul Ücretleri hk.
TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARI BİRLİĞİ
Büyükdere Caddesi No: 173 1. Levent Plaza A Blok Kat:4 34394 Levent/İstanbul
Bilindiği üzere; 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun (Kanun) 130. maddesinin üçüncü fıkrasında; “İhraççılar veya halka arz edenler, Kurul bütçesine gelir kaydedilmek üzere, satışı yapılacak sermaye piyasası araçlarının varsa nominal değerinden aşağı olmamak üzere ihraç değerinin binde üçü tutarında ücret yatırmak zorundadır. Yatırım fonlarının ve değişken sermayeli yatırım ortaklıklarının üçer aylık dönemlerin son ii gününde net varlık değerlerinin yüz binde besi tutarındaki üzret,izleyen on is günü içinde Kurul hesabına yatırılır. Bu fıkrada belirtilen oranlan aşmamak kaydıyla, sermaye piyasası aracının niteliği, vadesi veya ihraççısı dikkate alınmak suretiyle Kurul Karar Organı tarafından farklı oranlar belirlenebilir. Bakanlar Kurulu alınacak ücretleri kanuni oranlarının iki katım aşmamak üzere artırmaya veya kanuni oranlarına indirmeye yetkilidir.” hükmü kapsamında, III-52.1 sayılı Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nin 34. maddesinin birinci fıkrasında, III-52.2 sayılı Borsa Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nin 22. maddesinin birinci fıkrasında, III-52.3 sayılı Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nin 34. maddesinin birinci fıkrasında ve III.52,4 sayılı Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği'nin 32. maddesinin birinci fıkrasında Kanun’un 130. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca takvim yılı esas alınarak üçer aylık dönemlerin son iş gününde fon toplam değerinin yüzbinde beşi oranında kurucu tarafından hesaplanan ve portföy saklayıcısı tarafından onaylanan ücretin, izleyen 10 iş günü içerisinde kurucu tarafından Kurul Hesabına yatırılarak ilgili dekontların ve hesaplama tablosunun bir örneğinin Kurulumuza iletilmesi gerektiği düzenlenmiştir.
Öte yandan, 07.10.2016 tarih ve 27/874 sayılı Kurulumuz toplantısında "Ülkemizdeki kurumsal yatırımcı tabanı ile kolektif yatırım sektörünün gelişiminin ve girişim sermayesi yatırım fonlarının teşvik edilmesinin sağlanmasını teminen girişim sermayesi yatırım fonları için Kanun'un 130 uncu maddesi kapsamında üçer aylık dönemler için uygulanan Kurul ücreti oranının %0,005 (yüzbinde beş) yerine 2017 yılından başlayarak 2020 yılının sonuna kadar %0 (yüzde sıfır) olarak uygulanmasına " karar verilmiştir.
Bu kapsamda, yatırım fonları, borsa yatırım fonları ile gayrimenkul yatırım fonları için takvim yılı esas alınarak üçer aylık dönemlerin son iş gününde fon toplam değerinin yüzbinde beşi oranında Kurul Ücreti hesaplanması gerekmektedir. Diğer taraftan, Kurulumuzun İ-SPK.52.4 (20.06.2014 tarih ve 19/614 s.k.) sayılı İlke Kararı olarak kabul edilen Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber'in “Kurul Ücreti” başlıklı 10 numaralı bölümünün birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Fonun ilgili hesaplama dönemi içerisinde katılma paylarını halka arz etmesi/belirli kişi ve/veya kuruluşlara tahsisli ya da nitelikli yatırımcılara satılması veya tasfiye olması durumunda, katılma paylarının satışa sunulmuş olduğu günlerin ilgili üç aylık dönemdeki gün sayısına oranı dikkate alınarak Kurul ücreti hesaplanır." hüküm uyarınca, yatırım fonunun ilgili hesapkama dönemi içerisinde katılma paylarınınn halka arz edilmesi, belirli, kişi ve/veya kuruluşlara tahsili ya da nitelikli yatırımcılara satılması veya fonun tasfiye olması dumunda, fon katılma paylarının satışa sunulmuş olduğu günlerin ilgili üç aylık dönemdeki gün sayısının oranı dikkate alınarak, kıstelyevm esasına göre Kurul ücreti hesaplamaktadır.
Bu çerçevede, fon Kurul ücretlerinin hesaplanması ve tahsil edilmesine ilişkin olarak;
- İlgili 3 ayın bitimini takip eden 3 iş günü içerisinde ilgili yatırım fonunun kurucusu olan portföy yönetim şirketi veya fon hizmet biriminin oluşturulduğu kuruluş tarafından Kurul ücreti hesaplamasına ilişkin verilerin “kurulkaydaalma@spk.gov.tr” adresine gönderilmesi gerektiği,
- Ödenecek tutarlara ilişkin mutabakat sağlanmasının ardından söz konusu tutarların ilgili 3 ayın bitimini takip eden en geç 8 iş günü içerisinde Kurulumuz tarafından takip numarası, son ödeme tarihi ve banka hesap numarası ile birlikte ilgili portföy yönetim şirketine veya fon hizmet biriminin oluşturulduğu kuruluşa bildirileceği,