Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2675
Kurum:
Tarım ve Orman Bakanlığı
Kabul Tarihi:
20.01.2014
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
20.01.2014
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : 54284602-305.04.01.02/2675
Konu : GDO'lu Ürünlerin Etiketlenmesi
................. VALİLİĞİNE
(İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü)
13 Ağustos 2010 tarih ve 27671 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik"in “Yemlerin Etiketlenmesi” başlıklı 19 uncu maddesinin 1 inci fıkrasının (c) bendinde "GDO'suz eşdeğer semlerin etiketlerinde GDO içermediğini, GDO'dan oluşmadığını, GDO'dan elde edilmediğini ifade eden beyanlar yer alabilir." hükmü yer almakta ve "Tanımlar” başlıklı 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasının (o) bendinde "GDO'suz eşdeğer ürün; genetik değiştirme teknolojisi uygulanmamış ve hiçbir şekilde GDO içermeyen eşdeğer gıda veya yemi, ifade eder" şeklinde tanımlanmaktadır.
Bilindiği üzere halen genetiği değiştirilmiş 3 adet soya ve 14 adet mısır çeşidi Biyogüvenlik Kumlu kararları doğrultusunda sadece hayvan yemlerinde, yem ya da yem hammaddesi olarak kullanılabilmektedir. Bu nedenle Biyogüvenlik Kurulu tarafından GDO'lu olarak kullanılmasına izin serilen soya, mısır ve ürünlerinin eşdeğeri olan ürünlerin ülkemize yem amaçlı ithal edilmesi veya piyasaya arz edilmesi durumunda, etiketlerinde yönetmeliğin 19 uncu maddesinin 1 inci fıkrasının (e) bendinde belirtilen şekilde ifadelerin yer almasında sakınca bulunmamaktadır.
Bununla birlikte Yönetmeliğin "Gıdaların Etiketlenmesi" başlıklı 18 inci maddesinin 1 inci fıkrasının (g) bendinde de bu Yönetmelik kapsamında yer alan gıdaların Bakanlık tarafından belirlenen eşik değerin özerinde: onaylanmış GDO’dan elde edilmiş olması veya onaylanmış GDO'dan elde edilmiş bileşen içermesi veya GDO içermesi seya GDO’dan oluşması durumunda Türk Gıda Kodeksinde yer alan gerekliliklere ilave olarak; “GDO’suz eşdeğer gıdaların etiketlerinde GDO içermediğini GDO'dan oluşmadığını, GDO'dan elde edilmediğini ifade eden beyanlar yer alabilir." hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan 29 Aralık 2011 tarih ve 28157 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’nin "Doğru Bilgilendirmeye İlişkin Kurallar" başlıklı 6 ncı maddesinin 1 inci fıkrasının c bendi uyarınca; gıdanın etiketlenmesi; tüm benzer gıdalar aynı niteliklere sahip olduğu halde, belli bir gıdanın özel niteliklere sahip olduğunu ileri sürerek ve özellikle belirli bileşenler ve/veya besin öğelerinin varlığını veya yokluğunu özel olarak sorgulayarak yanıltıcı biçimde olmamalıdır.
Bu kapsamda Biyogüvenlik Kurulu tarafından bugüne kadar gıda amaçlı onaylanan hır gen bulunmadığından, dünyada genetik değiştirme teknolojisi uygulanarak ticarete konu edilen GDO'lu olması muhtemel ürünlerin ülkemize gıda amaçlı ithal edilmesi veya piyasaya arz edilmesi söz konusu değildir. Bu nedenle gıda ürünlerinin etiketlerinde yönetmeliğin 18 inci maddesi 1 inci fıkrasının (g) bendinde belirlilen şekilde ifadelerin ser alması Genel Müdürlüğümüzce uygun görülmemektedir
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri. Bitki Sağlığı. Gıda ve Yem Kanunu ve 5977 vasılı Biyogüvenlik Kanunu kapsamında yürütülen resmi kontrollerde yukarıda belirtilen hususların dikkate alınması hususunda gereğini rica ederim.