Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
İçişleri Bakanlığı
Kabul Tarihi:
22.07.2010
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
22.07.2010
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu :Madencilik faaliyetleri
.............. VALİLİĞİNE
Bilindiği üzere 3213 sayılı Maden Kanununun 7 inci maddesinin birinci ve sekizinci fıkraları Anayasa Mahkemesinin 15/01/2009 tarih ve E: 2004/70, K: 2009/7 sayılı kararıyla iptal edilmiştir. Anayasa Mahkemesinin iptal kararından sonra Danıştay Sekizinci Dairesinin muhtelif kararlarıyla 21/06/2005 tarihli Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe giren Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliğinin bazı maddelerinin yürütülmesi durdurulmuş, bazı maddeleri ise iptal edilmiştir.
Yaşanan bu hukuki süreçten sonra, 24/06/2010 tarih ve 27621 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5995 sayılı Maden Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 3 üncü maddesiyle 3213 sayılı Maden Kanununun 7 nci maddesine eklenen fıkra ile maden üretim faaliyetleri ile bu faaliyetlere dayalı ruhsat sahasındaki tesisler için işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının il özel idareleri tarafından verileceği hüküm altına alınmıştır.
Bu itibarla; maden üretim faaliyetleri ile bu faaliyetlere dayalı ruhsat sahasındaki tesisler için işyeri açma ve çalışma ruhsatları 3213 sayılı Maden Kanunu ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik esasları çerçevesinde il özel idareleri tarafından verilecektir. Söz konusu tesisler ile ilgili olarak, Sağlık Bakanlığı tarafından 21/07/2010 tarih ve 32614 sayılı yazı ile yapılan sınıf tespitlerine ilişkin liste genelge ekine konulmuştur. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte yer almayan hususlarla ilgili olarak Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliğinin mer’i hükümleri uygulanmaya devam edilecektir.
Öte yandan, Maden Kanununun 12 nci maddesinde yapılan yeni düzenlemeye göre, ruhsatsız ocak çalıştırılması veya başkasına ait ruhsat alanı içerisinde üretim yapıldığının tespiti halinde ya da sevk fişi olmadan maden cevherinin nakli söz konusu olduğunda, mülki idare amirlerine ve il özel idarelerine el koyma ve cezai müeyyide uygulama yetkisi verilmiş olup, el konulan madenlerin de, mülki idare amirliklerince satılarak bedelinin il özel idaresi hesabına aktarılması öngörülmektedir.
Yine aynı Kanunun 7 nci maddesi hükmü uyarınca, maden üretim faaliyetleri ile bu faaliyetlere dayalı ruhsat sahasındaki tesisler için işyeri açma ve çalışma ruhsatların verilmesi sırasında 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununa göre alınan işyeri açma izin harcı il özel idareleri tarafından tahsil edilip, bu bedelin % 50’si ruhsatın bulunduğu bölgeyle sınırlı olarak alt yapı yatırımlarında kullanılmak üzere, doğrudan ilgili ilçe veya ilçelerin köylere hizmet götürme birliği hesabına aktarılacaktır. Ayrıca, söz konusu Kanunun 14 üncü maddesi gereği, ruhsat sahibi tarafından yatırılan Devlet hakkının % 25’i il özel idarelerine, % 25’i de ruhsatın bulunduğu bölgeyle sınırlı olarak alt yapı yatırımlarında kullanılmak üzere, doğrudan ilgili ilçelerin köylere hizmet götürme birlikleri hesabına aktarılacaktır.
Uygulamanın yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde yapılması için, bilgi edinilerek, konunun, il özel idaresi ile iliniz dâhilindeki köylere hizmet götürme birliği başkanlıklarına duyurulması hususunda;