Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
E.990
Kurum:
Sağlık Bakanlığı
Kabul Tarihi:
20.09.2016
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
20.09.2016
Son Değişiklik Tarihi:
03.08.2021
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi:
03.08.2021 - 03.08.2021
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : 49654233-
Konu: Ölüm Belgesi Düzenleme ve Adli Nöbet İşlemleri
.............................. VALİLİĞİNE
(Halk Sağlığı Müdürlüğü)
6745 sayılı Kanun ile 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 216 ncı maddesinin birinci cümlesi “Defin ruhsatiyeleri belediye tabipleri, toplum sağlığı merkezi tabipleri ile aile hekimleri tarafından mevtanın muayenesinden sonra verilir ve bu ruhsatiyelerin yerleşim yeri bazında hangi tabipler tarafından verileceği Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından belirlenir.” şeklinde değiştirilmiş olup mezkûr hüküm 07.09.2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bu itibarla sağlık kurumlan dışında gerçekleşen ölümlerde ölüm belgesi düzenleme görevi (defin ruhsatiyesi) ile ilgili olarak aşağıda belirtilen hususlara göre işlem tesis edilecektir.
1) Mesai saatleri içerisinde ölüm belgesi cenazenin bulunduğu yerdeki belediye tabibi tarafından, belediye tabibi bulunmayan yerlerde toplum sağlığı merkezi hekimi tarafından yoksa aile hekimi tarafından verilecektir.
2) Mesai saatleri dışında ise halk sağlığı müdürlüğü tarafından, belediye başkanı ve başkan yardımcısı hariç tüm belediye hekimleri, toplum sağlığı merkezi hekimleri ile aile hekimlerinin dahil edildiği aylık nöbet planı ile yürütülecektir. Bununla birlikte;
a) Nöbetlerin icap nöbeti olarak tutulması esas olup halk sağlığı müdürlüğünce gerekçesi belirtilerek teklif edilen ve Kurumumuzca uygun görülen yerlerde aktif nöbet tutulabilecektir.
b) Nöbet planı her ilçe için ayrı yapılacaktır. Ancak halk sağlığı müdürlüğünce gerekli görülmesi halinde birbirine yakın birden fazla ilçe tek bir adli/defin nöbet planı ile hizmet verebilecektir.
c) Nöbet planlaması yapılırken mümkün olduğunca adli hizmetlerle ilgili nöbet birleştirilerek yazılacaktır. Adli Tıp Kurumunun doğrudan hizmet verdiği yerlerde hekimlere ayrıca adli nöbet (yerinde ölü muayenesi) görevi verilmeyecektir.
d) Nüfusu 50.000’in üzerinde olan ilçelerde toplum sağlığı merkezi başkanları nöbete dahil edilmeyecektir.
3) Belediyelerce 24 saat esasına göre hizmet verilen yerlerde ayrıca nöbet planı düzenlenmeyecektir.
4) Mesai dışında tutulan nöbetler için izin verilmesi veya ücret ödenmesi hususunda kurumların kendi mevzuatına göre hareket edilecektir. Bu çerçevede toplum sağlığı merkezi hekimleri ve aile hekimleri için 657 sayılı Kanunun Ek 33 üncü maddesine göre nöbet ücreti (tutulan nöbete göre icap veya aktif nöbet için belirlenen ücret) ödenecektir.
5) Defin nöbetindeki ihtiyaç duyulan lojistik hizmetleri bilgisayar, yazıcı, şoförlü araç vb.) halk sağlığı müdürlüğünce verilecektir.
6) 21.06.2016 tarih ve 622.02/02-705 sayılı genel yazımız yürürlükten kaldırılmıştır. Bilgilerini ve gereği ile iliniz dâhilindeki belediyelerin de bilgilendirilmesini rica ederim.