Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı: E-40552758-203.05.15-15679603
Konu: Sözleşme Aylıklarına Ait İşlemlerin Taşra Ünitelerine Devri
GENEL YAZI
Sosyal güvenlik sözleşmeleri uyarınca aylıkların bağlanması ve bu aylıklara ilişkin işlemlerin sigortalıların Türkiye'de son çalışmasının bulunduğu ildeki sosyal güvenlik il müdürlüğüne (SGİM) devredilmesi, Kurum Başkanlık Makamının 17/5/2010 tarihli ve 7789843 sayılı Olur'ları ile uygun görülerek, yetki devrinin aşamaları belirlenmiştir.
2011 yılına ait (7) numaralı Eylem Planı kapsamında, Almanya'da çalışması bulunan sigortalı dosyalarının taşraya devri, yetki devrine ilişkin çalışmalar açısından gözden geçirilerek, Kurum Başkanlık Makamının 6/6/2011 tarihli ve 12038250 sayılı Olur'ları ile;
• Birinci aşamada, Türkiye-Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesine göre aylık bağlama işlemlerinin devredilmesi,
• İkinci aşamada, Türkiye-Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesine göre ve ülke ayrımı yapılmadan yurt dışı hizmet borçlanması yapmak suretiyle bağlanan malullük ve yaşlılık aylıklarına ait dosyaların gönderilmesi,
• Üçüncü aşamada, Almanya dışındaki diğer ülkeler ile yapılan sosyal güvenlik sözleşmelerine göre aylık bağlama işlemlerinin ve dosyalarının devredilmesi
şeklinde planlanmıştır.
2018 yılına ait (28) numaralı, 2019 yılına ait (7) numaralı ve 2020 yılına ait (36) numaralı Eylem Planları kapsamında, belirli ülkeler bazında, sözleşme imzalanmış ülkelerin Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü (EHGM) Yurtdışı Sözleşmeler ve Emeklilik Daire Başkanlığı (YSEDB)'nda yürütülmekte olan iş ve işlemleri ile sicil ve tahsis dosyalarının devredilmesi öngörülmüştür.
Bu kapsamda, İsviçre Sosyal Güvenlik Sözleşmesine ait olanlar hariç olmak üzere, tüm sözleşmeli ülkelere ait iş ve işlemler ile sicil ve tahsis dosyalarının ünitelere devrinin, 31/12/2020 tarihine kadar tamamlanması hedeflenmektedir.
Ünitelerde yurt dışı iş ve işlemlerini yürüten personele 4/9/2020 tarihinde söz konusu devir ile ilgili yürütülecek iş ve işlemlere ilişkin "Sosyal Güvenlik Sözleşmelerinin Uzun Vade Sigorta Kolları Uygulamaları" konulu video konferans eğitimi verilmiştir.
Yetki devri kapsamında yapılacak iş ve işlemlere ait usul ve esaslar, sözleşme akdedilen ülkelerle ilgili olarak yayımlanan ve Kurumun intranet sayfasındaki http://net.sgk.intra/wps/myportal/sgkintranet/kurumsal/ehgm_mevzuat/ysedb adresinde bulunan ülke genelgelerinde yer almaktadır.
Sözleşme akdedilen ülkelerden genelgesi daha sonra yayımlanacak olanlara da Kurum intranet sayfasındaki aynı adreste bilahare yer verilecektir.
A- YETKİ DEVRİNİN KAPSAMI
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar ile bunların hak sahiplerinden sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında talepte bulunanların, tahsis öncesi (hizmet birleştirme işlemleri, talep intikal işlemleri, vs.), tahsis aşaması (aylık bağlama işlemleri) ve tahsis sonrası (ikinci karar işlemleri, vs.) işlemleri yetki devri kapsamında yer almaktadır.
Devir kapsamında yapılacak iş ve işlemler aşağıda açıklanmıştır.
a) Sözleşmede hüküm bulunan akit ülkelerde geçen sigortalılık sürelerinin birleştirilmesi.
b) Tahsis talebinde bulunan sigortalılara sözleşmeye göre malullük, yaşlılık ve ölüm aylığı bağlanması.
c) Sözleşmeye göre bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarına ait durum değişiklikleri.
d) Sözleşme kapsamında bağlanan aylıkların 3201 sayılı Kanuna göre yapılacak yurt dışı borçlanması yoluyla tam aylığa çevrilmesi.
e) Bağlanan sözleşme aylıklarının yetki devri kapsamında sözleşmede hüküm bulunan ülkelerdeki ilgili sigorta kurumuna transfer edilmesi.
f) Sözleşmede hüküm bulunan akit ülkelerin sigorta mercilerince talep edilen tazminat ödemelerinin bağlanan aylıklardan mahsup edilerek ilgili kuruma transfer edilmesi.
g) Akit ülkelerde sigortalılık süresi olanların tahsis taleplerinin akit ülke sigorta kurumlarına intikal ettirilmesi.
B- AYLIK TALEPLERİNİN ALINMASI
Türkiye’de ve sözleşme akdedilmiş ülkelerde sigortalılık süresi bulunanların ve bunların hak sahiplerinin Kuruma yaptıkları aylık talepleri, akit ülke sigorta kurumu için de geçerli olduğundan bu şekilde alınan taleplerin usulüne göre en kısa zamanda akit ülke sigorta kurumuna iletilmesi zorunludur.
Buna göre, Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilmiş ülkelerde çalışması bulunanlar ile bunların hak sahiplerinin sözleşme aylıklarının bağlanmasına ilişkin başvurulara istinaden yürütülecek iş ve işlemler aşağıda açıklanmıştır.
1- Sözleşmeye göre aylık bağlanması için üniteye başvuran aylık talep sahipleri, öncelikle yurtdışı işlemleri servisine yönlendirilecektir.
Bu servislerce, Türkiye'de çalışması olanlar için "Gelir / Aylık / Ödenek Talep Belgesi", çalışması olmayanlar için ise "Sosyal Güvenlik Sözleşmelerine Göre Akit Ülkelerden Gelir / Aylık Talep Dilekçesi" alınacaktır. İç mevzuatımızda aylık bağlanması için gerekli görülen belgeler ile varsa talebe ilişkin diğer belgeler ve akit ülkede geçen sigortalılık sürelerine ait belge örnekleri talebe eklenecektir.