Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
55124035
Kurum:
Sosyal Güvenlik Kurumu
Kabul Tarihi:
01.11.2022
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
01.11.2022
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı: E-96597630-010.07.01-55124035
Konu: Trafik Kazasından Doğan Rücu İşlemleri
GENEL YAZI
Bilindiği gibi, 5510 sayılı Kanunun 14'üncü, 21'inci ve 23'üncü maddeleri gereği, sigortalılara ödenen geçici iş göremezlik ödeneklerinin, ödenek ödenmesine sebep olan olayda sorumluluğu bulunan işveren ya da üçüncü kişilere rücu edilmesi gerekmektedir. Rücu işlemlerinde uygulamanın nasıl yürütüleceğine ilişkin hususlar ise 2016/21 sayılı Genelgenin “7. Sigortalılar, İşveren ve Üçüncü Kişilerin Sorumluluğu Konusunda Ortak Konular” başlıklı bölümünde açıklanmıştır.
Öte yandan, rücu işlemlerinin yürütümünde yeknesaklığı sağlamak amacıyla muhtelif genelgelerde değişiklikler öngören 31.05.2021 tarihli ve 2021/19 sayılı Genelge yayımlanarak, 2016/21 sayılı Genelgenin rücu işlemlerine yönelik hükümlerinde birtakım değişiklikler yapılmıştır.
Anılan Genelgede, Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurlarınca ya da Bakanlık iş müfettişlerince soruşturulan olaylar hakkında tanzim olunan raporlarda veya kesinleşmiş mahkeme kararlarında belirlenen kusur oranlarına göre kısa vadeli sigorta servisi tarafından ilgililere borç tahakkuku yapılarak, MOSİP uygulaması üzerinde borca ilişkin gerekli bilgi ve belgeler de eklenmek suretiyle mali hizmetler sosyal güvenlik merkezine intikal ettirileceği talimatlandırılmıştır.
Ancak, 2016/21 sayılı Genelgenin “7.3.1.Hastalık Sigortası Kapsamında Ödenen Geçici İş Göremezlik Ödenekleri” başlığında, trafik kazalarında sigorta şirketlerine yönelik rücu işlemlerinde “yazı ile talep etme” ifadesi bulunduğundan, uygulamada rücuya esas tutarın MOSİP'te borç kaydı oluşturularak mali hizmetler sosyal güvenlik merkezine mi aktarılacağı yoksa borç kaydı oluşturulmaksızın kısa vadeli sigorta servisince doğrudan yazıyla mı isteneceği noktasında tereddüt oluştuğu görülmüştür.
2021/19 sayılı Genelge, rücu edilecek tutarlar için ilgililer adına MOSİP üzerinden borç tahakkukunun yapılması ve takip işlemlerinin mali hizmetler sosyal güvenlik merkezlerince yürütülmesi amacıyla yürürlüğe konulmuştur.
Bu itibarla, Kurumun yürüteceği tüm rücu işlemlerinde borcun MOSİP üzerinden oluşturulması, ardından da mali hizmetler sosyal güvenlik merkezleri tarafından takip işlemlerinin yürütülmesi gerekmektedir. Tüm rücu işlemlerinde olduğu gibi trafik kazası vakalarına yönelik rücu işlemlerinde de öncelikle sigorta şirketi ya da üçüncü kişi adına kısa vadeli sigorta servislerince MOSİP uygulaması üzerinden borç tahakkuku oluşturulacak, borca ilişkin gerekli bilgi ve belgeler de eklenmek suretiyle idari takibe başlanması amacıyla mali hizmetler sosyal güvenlik merkezine intikal ettirilecek, anılan merkezce de söz konusu alacağın tahsiline yönelik borç bildirim belgesi sigorta şirketine ya da üçüncü kişiye gönderilecektir.
Ayrıca, trafik kazasından doğan ve sigorta şirketlerine yapılacak rücu işlemlerinde faiz başlangıç tarihinin 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre belirlenmesi gerekmektedir. Söz konusu Kanunun "Tazminat ve Giderlerin Ödenmesi" başlıklı 99'uncu maddesinin birinci fıkrasında; "Sigortacılar, hak sahibinin zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartlarıyla belirlenen belgeleri, sigortacının merkez veya kuruluşlarından birine ilettiği tarihten itibaren sekiz iş günü içinde zorunlu mali sorumluluk sigortası sınırları içinde kalan miktarları hak sahibine ödemek zorundadırlar." hükmü yer almaktadır.
Buna göre, mali hizmetler sosyal güvenlik merkezince sigorta şirketine tebliğ edilmek üzere gönderilecek olan borç bildirim yazısında belirtilen rücuya esas tutara faiz eklenmemesi, tebliğ tarihinden itibaren sekiz iş günü içerisinde borcun ödenmemesi halinde dokuzuncu güne karşılık gelen tarihin faiz başlangıç tarihi olarak girilmesi, sekiz iş günü içerisinde ödeme yapılması durumunda ise ilgili şirketten faiz talep edilmemesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini ve gereğince işlem yapılmasını rica ederim.