Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2633557
Kurum:
Sosyal Güvenlik Kurumu
Kabul Tarihi:
06.05.2016
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
06.05.2016
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı: 40552758-0100701-E.2633557
Konu: Yazışma yapma yetkisi
GENEL YAZI
3201 sayılı Kanunun ve sosyal güvenlik sözleşmelerinin uzun vadeli sigorta kollarının uygulanmasında sosyal güvenlik il müdürlüklerince/sosyal güvenlik merkezlerince yetkili olunmamasına rağmen yurtdışındaki Türk temsilcilikleri ve sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelerin irtibat kurumlan ile yazışma yapıldığı tespit edilmiştir. Uygulamadaki bu aksaklıktan dolayı aşağıdaki açıklamalara ihtiyaç duyulmuştur.
06/11/2008 tarih 27046 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yurtdışında Geçen Sürelerin Borçlandırılması ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmeliğin 8 inci maddesi "Borçlanma başvurusunda bulunanlar, yurtdışında geçen ve borçlanmaya esas olacak sürelerine ait 9 uncu maddede belirtilen belgelerden durumlarına uygun olanını, Kuruma ibraz etmekle, belgelendirme mecburiyetlerini yerine getirmiş olurlar. Kurum gerektiğinde sigortalılık sürelerinin tespiti için sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelerden idari yardım talebinde bulunabilir." hükmünü içermektedir.
Yönetmeliğin ilgili maddesine göre borçlanmaya esas belgeler ile borçlandıkları sürelerle aylık talebinde bulunanlardan ve aylık alanlardan yurda kesin dönüş şartının yerine getirilip getirilmediğinin tespiti için gerekli olan belgelerin vatandaşların kendilerinden talep edilmesi gerekmektedir.
Yurt dışındaki Türk konsoloslukları, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri ve ataşelikler gibi temsilcilikler ile yazışma yetkisi Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yurtdışı Sözleşmeler ve Emeklilik Daire Başkanlığına ait olup bu yetki vatandaşlarca Kuruma ibraz edilen borçlanmaya esas hizmet belgelerinin teyidinin alınmasına ilişkin yapılan yazışmalarla sınırlı olmaktadır.
Diğer taraftan sosyal güvenlik sözleşmelerinde Ülkemiz açısından Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü irtibat kurumu olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla işlemleri sosyal güvenlik il müdürlüklerine devredilen Almanya sözleşme uygulamaları hariç diğer akit ülkelerin irtibat kurumlarından uzun vadeli sigorta uygulamalarına ilişkin bilgi ve belge istenilmesi işlemleri Yurtdışı Sözleşmeler ve Emeklilik Daire Başkanlığınca yürütülmektedir.
Bu itibarla sosyal güvenlik il müdürlüklerince/sosyal güvenlik merkezlerince gerek borçlanma gerekse borçlanılan sürelerle aylık bağlanması işlemlerinin yürütülmesi esnasında;
- Bilgi ve belgelerin öncelikle başvuru sahiplerinden temin edilmesi,
- Yurtdışındaki Türk temsilciliklerimiz ile yazışma yapılmaması,
- Almanya hariç sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış diğer ülkelerin irtibat kurumları ile borçlanma işlemleri için hizmet isteme dahil sözleşmelerin uzun vade sigorta uygulamalarına ilişkin yazışma yapılmaması,
- Almanya hariç sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelerin irtibat kurumlan ile yazışma yapılması gereken durumlarda bilgi ve belgelerin Yurtdışı Sözleşmeler ve Emeklilik Daire Başkanlığına gönderilmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.