Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
İçişleri Bakanlığı
Kabul Tarihi:
11.08.2009
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
11.08.2009
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu: Yerel e-Demokrasi Programı
............. VALİLİĞİNE
Bilgi Toplumu Eylem Planının 67 numaralı eylemi kapsamında yürütülen Yerel e-Demokrasi Programı ile ilgili olarak belediyelerde demokratik katılımın ve yerel e-Demokrasi uygulamalarının yaygınlaştırılması, bu uygulamalara genel bir standart getirilmesi, uygulama yapacak tüm belediyelerin minimum standartları karşılamasının temini ve yerel politika önceliklerinin vatandaşlarla paylaşılmasının sağlanması büyük önem taşımaktadır.
5393 sayılı Belediye Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, Kent Konseyi Yönetmeliği, İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetlerine Gönüllü Katılım Yönetmeliği ve Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinde de yerel demokratik uygulamalara dair çeşitli hükümlere yer verilmiştir.
Bu çerçevede, herkesin ikamet ettiği beldenin hemşehrisi olduğu, hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme haklarının bulunduğu; meclislerin toplantılarının halka açık olması, kesinleşen meclis kararlarının özetlerinin yedi gün içinde uygun araçlarla halka duyurulması, ihtisas komisyonları raporlarının alenî olduğu, çeşitli yollarla halka duyurulması ve isteyenlere belirlenecek bedel karşılığında verilmesi; stratejik plânın, varsa üniversiteler ve meslek odaları ile konuyla ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınarak hazırlanması; kent konseylerinin kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeyi esas aldığı ve kent konseyinde oluşturulan görüşlerin belediye meclisinin ilk toplantısında gündeme alınarak değerlendirilmesi esasları getirilmiştir.
Yerel e-Demokrasi Programının hayata geçirilmesi amacıyla, yukarıda sayılan mevzuatta yer alan bütün hükümlerin etkin bir şekilde uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir. Mevzuattaki bu hükümler doğrultusunda; demokratik, şeffaf ve katılıma açık mahalli idare uygulamalarına özel bir önem verilecektir. Bu çerçevede;
1. Bilgi edinme hakkının vatandaşlar tarafından etkin bir şekilde kullanımını sağlayacak tedbirlerin alınması,
2. Meclis toplantılarına katılımın teşvik edilmesi,
3. Denetim Komisyonu ve diğer ihtisas komisyonu raporlarının, meclis kararlarının ve belediye faaliyet raporunun internet ortamında da duyurulması,
4. Stratejik planın, ilgili kesimlerin katılımının sağlanarak hazırlanması,
5. Kent konseyi kararlarının internet ortamında duyurulması ve belediye meclisinde öncelikle görüşülerek karara bağlanması büyük önem taşımaktadır.
Bütün belediyelerin, Yerel e-Demokrasi Programının hayata geçirilmesini temin amacıyla, internet sayfalarını da kullanmak suretiyle yukarıdaki ilke ve esaslara uygun hareket etmesi hususunda, bilgi ve gereğini önemle rica ederim.