Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
1998/12
Kurum:
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi:
29.07.1998
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
29.07.1998
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
1998/12 Sayılı "Türkiye'de Yerleşik Sayılmayan Kişiler" Konulu Genelge
İlgi:
a) 23/Agustos/1996 gün, B021TKG0100001-073/1533 sayili genelgeye ek.
b) 23/Haziran/1998 gün, B.02.1-HM-0.KAF. 02.02/57150-3-39278 sayili yazi.
Ilgi (a) genelge ile, T.P.K.K.H. Sayili Karar'a iliskin 91-32/5 Sayili Tebligin 42 nci maddesi 31/Aralik/1995 tarih, 22510 Sayili Resmi Gazetede yayimlanan 95-32/15 Sayili Tebligin 10 uncu maddesiile degistirilerek, Türkiye'de yerlesik kisilerin yurt disindan sagladiklari kredilerin izlenmesine yönelik esaslar yeniden belirlenmistir.
Anilan madde ile, Türkiye'de yerlesik kisiler tarafindan 1 yildan uzun vadeli olarak yurt disindan saglanan nakdi krediler ile kamu kurum ve kuruluslari ile belediyelerin yurt disindan sagladiklari bir yildan uzun vadeli ayni kredilerin Hazine Müstesarligi nezdindeki borç kütügüne kayit ve tescil ettirilmesi gerektigi belirtilerek tüm teskilatimiz birimlerine gönderilmistir.
Bu kere, Basbakanlik, Hazine Müstesarligi, Kamu Finansmani Genel Müdürlügünden alinan ilgi (b) yazi ile,
"Bilindigi gibi, Türk Parasi Kiymetini Koruma Hakkinda 32 Sayili Karar'in 17 nci maddesi ile bu Karar'a iliskin 91-32/5 Sayili Teblig'de Degisiklik Yapilmasi Hakkinda 95-32/15 Sayili Teblig'in 10 uncu maddesi uyarinca Türkiye'de yerlesik gerçek ve tüzel kisilerin yurtdisindan sagladiklari bir yildan uzun vadeli dis kredilerin Müstesarligimiz Kamu Finansmani Genel Müdürlügü nezdinde "Dis Borç Kütügü"ne tescil edilmesi gerekmektedir. Öte yandan, sözü edilen Karar'in Madde: 2 (b) bendinde ise yurtdisinda isçi, serbest meslek ve müstakil is sahipleri dahil Türkiye'de ikametgah sahibi gerçek v etüzel kisiler ile yerlesmek niyetiyle bir takvim yili içinde Türkiye'de devamli olarak 6 aydan fazla oturunlar Türkiye'de yerlesik sayilmaktadir.
Mevcut yasal mevzuat dogrultusunda konunun ödemeler dengesi kayitlari açisindan da gözönüne alinarak yurtdisindaki Türk vatandaslarinin yurtdisi kaynakli kredileri için "yerlesiklik ilkesi" nin degerlendirilmesi asamasinda dogan tereddütlerin giderilebilmesi amaciyla T.C. Merkez Bankasi ile yapilan yazismalar neticesinde, ödemeler dengesi kayitlar açisindan bir ekonomide bir yildan uzun sürekalan kisilerin o ekonomide yerlesik sayildiklari tesbit edilmis bulunmaktadir. Bu baglamda, gerek yurtdisinda yerlesik Banka ve/veya finansal kuruluslarin kreditör sifatiyla bir yildan uzun süre yasayan Türk vatandaslarinin yurtdisinda yerlesik gerçek ve tüzel kisiler sayilmalari nedeniyle bunlar arasindaki her türlü finansal yükümlülük yaratan kredilerin dis borç kütügüne tesciline gerek bulunmadigi hususunda mutabakata varilmistir.
Bu çerçevede, yurtdisinda yerlesik Oyak Anker Bank GMBH' nin kreditör olarak Almanya'da yasayan Türk vatandaslarina Türkiye'deki gayrimenkullerine ipotek koyma yolu ile verdikleri ve 32 sayili Karar ve Karar'in konuyla ilgili maddeleri çerçevesinde Müstesarligimiz Kamu Finansmani Genel Müdürlügü tarafindan bugüne kadar Borç Kütügüne kaydi yapilan bir yildan uzun vadeli kredilere ait tescillerin iptal edilmesi ve bundan böyle Almanya'da bir yildan uzun süre yasayan vatandaslarimizin saglayacaklari dis kaynakli kredilerin dis borç
kütügüne tescil edilmesi için yapilacak basvurularin isleme alinmayacagi hususu söz konusu kreditöre bildirilmis bulunmaktadir.
Ayrica, yurtdisinda yerlesik United Garanti Bank International N.V. nin kreditör olarak Hollanda'da yasayan Türk vatandaslarina Türkiye'deki gayri menkullerine ipotek koyma yolu ile verecekleri bir yildan uzun vadeli kredilere iliskin Borç Kütügüne tescil için yapilan basvurular için de ayni uygulamanin geçerli olacagi, dolayisiyla Hollanda'da bir yildan uzun süre yasayan vatandaslarimizin saglayacaklari dis kaynakli krediler için bundan böyle dis borç kütügüne tescil için basvuruda bulunulmasina gerek olmadigi hususu anilan kreditöre de belirtilmistir.
Öte yandan, Genel Müdürlügümüzün 23/Agustos/1996 tarih ve 1996/5 sayili Genelgesi ile tapu dairelerinde vadesi bir yili asan yurtdisindan temin edilmis ayni ve nakdi kredilere ait ipotek islemleri icra edilmeden önce, saglanan dis kredilerin Müstesarligimiz borç kütügüne kaydedilmis olmasi ön sart olarak gerekli görülmektedir.
Bilgileri ile bundan böyle, yurtdisinda yerlesik oldugu ülkenin kanunlarina tabi olarak faaliyet gösteren kreditörlerin yurtdisinda bir yildan uzun süre yasayan Türk vatandaslarina Türkiye'deki gayri menkullerin ipotek koyma yolu ile verdikleri dis kaynakli krediler için Genel Müdürlügünüze ipotek tesisi amaciyla yapilacak basvurularda, Müstesarligimiz borç kütügüne tescil sartinin aranmamasi...",
Gerektigi, bildirilmistir.
Buna göre, ödemeler dengesi kayitlari açisindan bir ekonomide bir yildan uzun süre kalan kisilerin o ekonomide yerlesik sayilmalari nedeniyle gerek yurtdisindan yerlesik banka ve/veya finansal kuruluslarin kreditör sifatiyla gerekse yurtdisinda bir yildan uzun süre yasayan Türk vatandasalarinin yurtdisinda yerlesik gerçek ve tüzel kisiler sayilmalari ve bunlar arasindaki her türlü finansal yükümlülük yaratan kredilerin Hazine Müstesarligi nezdindeki borç kütügüne kayit ve tescil sartinin aranmamasi gerekmektedir.