Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
GENELGE
(2014/09)
Sayı: 34598354
Konu: Mal Bildiriminde Bulunulması
Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele hakkındaki 3628 sayılı Kanun, mal bildiriminde bulunulması yolu ile rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele amacıyla, Kanunda sayılanların mal bildiriminde bulunmalarını, bildirimlerin yenilenmesini, mal edinmelerin denetimiyle, haksız mal edinme veya gerçeğe aykırı bildirimde bulunma halinde uygulanacak hükümleri, bu Kanunda belirlenen suçlarla bazı suçlardan dolayı kamu görevlileri ve suç ortakları hakkında takip ve muhakeme usulünü düzenlemektedir.
Bu Kanun gereğince verilmesi zorunlu olan mal bildiriminin şekli, düzenleniş biçimi, sayısı, neleri kapsayacağı ve merciine nasıl ulaştırılacağı gibi Kanun’un uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar “Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik” ile düzenlenmiştir.
Bahse konu Kanun ve Yönetmelik çerçevesinde;
I- MAL BİLDİRİMİNDE BULUNACAKLAR
1. 657 Sayılı Kanunun “Mal Bildirimi” başlıklı 14 üncü maddesinde Mal Bildiriminde bulunulması zorunluluğundan bahisle;
“Devlet Memurları kendileri, eşleri ve velayeti altındaki çocuklarına ait taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları hakkında özel kanunda yazılı hükümler uyarınca mal bildirimi verirler” denilmiştir.
2. Mal bildiriminde bulunmak zorunda olan görevliler ise 3628 Sayılı Kanun ve İlgili Yönetmelikte düzenlenmiştir.
Yönetmeliğin 3/d ve 4 üncü maddesinde;
• Genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluş veya alt kuruluşlarda, kamu iktisadi teşebbüsleri (iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları) ile bunlara bağlı müessese, bağlı ortaklık ve işletmelerde, özel kanunlarla veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan ve kamu hizmeti gören kurum ve kuruluşlar ile bunların alt kuruluşlarında veya komisyonlarında aylık, ücret ve ödenek almak suretiyle kamu hizmeti gören memurları, işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ile yönetim ve denetim kurulu üyelerinin mal bildiriminde bulunacakları hüküm altına alınmıştır.
• Her ikisi de bildirimde bulunma zorunluluğunda olan eşlerin her biri ayrı ayrı; kendilerinin, eslerinin ve velayeti altındaki çocuklarının da mallarını bildireceklerdir.
II- BİLDİRİMLERİN KONUSU
Mal Bildiriminin Konusu; Yönetmeliğin 8’nci maddesinde açıkça belirtilmiştir. Mal bildiriminde bulunmak zorunda olan görevlilerin, kendilerine, eşlerine ve velayeti altındaki çocuklarına ait bulunan,
1. Taşınmaz Malları (Arsa ve Yapı Kooperatif Hisseleri dahil)
2. Kendilerine ödenen net aylık tutarının beş katından fazla değer ve tutarındaki;
• Para ve para hükmündeki kıymetli kağıtlar,
• Hisse senedi ve tahviller,
• Altın ve mücevherat,
• Her türlü taşıt, ziraat makineleri, iş makineleri, hayvanlar, koleksiyonlar, ev eşyaları ile diğer taşınır mallar,
• Haklar,
• Alacaklar,
• Borçlar,
• Gelirler
mal bildiriminin konusunu teşkil eder. Bildirim konusu mallar, bildirim tarihindeki değerler üzerinden beyan edilir.
III- BİLDİRİMLERİN VERİLECEĞİ MERCİLER
Müsteşarlığımız personeli tarafından SSM Portalinde açılmış olan http://malbildirimi.ssm.gov.tr adresindeki, Mal bildirim formu, tek nüsha olarak doldurulur, tarih belirtilmek suretiyle imzalanır ve zarfta muhafaza edilir. Zarfın üzerine ilgili personelin adı soyadı ve genel bildirim/ek bildirim bilgisi yazılarak bir dilekçe ekinde görev yaptığı birime verilir. Bu şekilde, birimlerde görev yapan tüm personele ait hazırlanmış olan kapalı zarflar eksiksiz olarak, bağlı bulundukları birim tarafından toplu olarak dahili yazı ekinde en geç 11 Temmuz 2014 tarihine kadar Personel ve Eğitim Daire Baskanlığı’na gönderilir.
IV- BİLDİRİMİN ZAMANI
1. Bildirimlerin Yenilenmesi: (Genel Beyan)
3628 Sayılı Kanunun 7’nci ve ilgili Yönetmeliğin 11’nci maddelerinde mal bildirimlerinin yenilenmesi (Genel Beyan) konusu düzenlenmiştir. Buna göre, görevleri devam edenler, sonu (0) ve (5) ile biten yılların en geç Şubat ayı sonuna kadar bildirimlerini yenilemek zorundadırlar.
2. Mal Bildiriminde Bulunma Zamanı İle İlgili Hususlar (Ek Beyan):
3628 Sayılı Kanunun 6’ncı ve ilgili Yönetmeliğin 9’ncu maddelerinde açıklandığı üzere;
• Malvarlığında önemli bir değişiklik olduğunda (ödenen net aylık tutarının 5 katını aşan artışlar, malvarlığında önemli artış olarak değerlendirilir.) 1 ay içerisinde.
• Görevin sona ermesi halinde, ayrılma tarihini izleyen 1 ay içerisinde,
• Bu kanun kapsamına tâbi görevlere atanmalarda, göreve başlamadan önce göreve giriş için gerekli belgelerle birlikte;
Mal bildiriminde bulunulur.
V- BELİRLENEN SÜRELERDE MAL BİLDİRİMİNDE BULUNMAMA
3628 Sayılı Kanunun 10’ncu maddesinde belirtilen sürelerde bildirimde bulunmayanlara yazılı olarak ihtarda bulunulacağı ve bu kapsamda;