Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2557
Kurum:
Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu
Kabul Tarihi:
08.09.2008
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
08.09.2008
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
KONU : İdari şartname ve sözleşmelerdeki gecikme cezası ve Sözleşmenin feshi ve tasfiyesi maddelerinde uygulanacak nihai metin
GENELGE
2557
Fabrika/İşletme Müdürlüğünüzün, Kurumumuz Satın Alma ve İhale Yönetmeliği kapsamındaki mal alımlarında idari şartname ve sözleşmelerdeki gecikme cezası ve sözleşmenin feshi ve tasfiyesi maddeleri aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
1. 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3 üncü maddesi (g) fıkrası uyarınca yapılacak mal alım ihalelerine ait İdari ġartnamelerde “Gecikme halinde alınacak cezalar” ile Sözleşmelerdeki
“Gecikme cezası” maddeleri;
a. Tek partide yapılacak teslimat ve sevkiyatlarda; “İdare tarafından sözleşmenin “mücbir sebepler” bölümünde belirtilen süre uzatımından ve sözleşme kapsamında yaptırılacak iş artışlarından kaynaklanan haller hariç, yüklenici sözleşmeye uygun olarak malı süresinde teslim etmediği/işi bitirmediği takdirde gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin %02’si (binde iki) oranında gecikme cezası uygulanır. Gecikme cezası toplam tutarı her halükarda sözleşme bedelini aşamaz.”
b. Partiler halinde yapılacak teslimat ve sevkiyatlarda; “İdare tarafından sözleşmenin “mücbir sebepler” bölümünde belirtilen süre uzatımından ve sözleşme kapsamında yaptırılacak iş artışlarından kaynaklanan haller hariç, yüklenici sözleşmeye uygun olarak malı süresinde teslim etmediği/işi bitirmediği takdirde gecikilen her takvim günü için gecikmeye esas mal bedelinin %02’si (binde iki) oranında gecikme cezası uygulanır. Gecikme cezası toplam tutarı her halükarda sözleşme bedelini aşamaz.” şeklinde düzenlenecektir.
2. 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3 üncü maddesi (g) fıkrası uyarınca yapılacak mal alım ihalelerine ait idari şartnameler ile sözleşmelerde yer alan “Gecikme halinde alınacak cezalar” maddesinin, yukarıda yer alan 1 inci maddenin (a) ve (b) bentlerinden sonra gelmek üzere; “Yüklenici sözleşmeye uygun olarak malı süresinde teslim etmediği/işi bitirmediği takdirde idarece 20 (yirmi) gün süreli gecikme ihtarı verilecek ve bu sürede de gecikme cezası uygulanacaktır. Gecikme cezası yükleniciye yapılacak ödemelerden kesilir. Bu cezanın ödemelerden karşılanamaması halinde yükleniciden ayrıca tahsil edilir.” şeklinde düzenlenecektir.
3. 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3 üncü maddesi (g) fıkrası uyarınca yapılacak mal alım ihalelerinde uygulanacak gecikme cezası oranı en az %02 (binde iki) olacaktır. Bu oran ihale edilecek malın niteliğine, tutarına, miktarına ve önemine göre arttırılabilecektir. Bunun yanında gecikme ihtarı süresi 20 günden az belirlenmeyecektir.
4. Belirtilen ihalelere ait sözleşmelerde yer alan “Sözleşmenin feshi ve tasfiyesi” maddesi;
a. “Gecikme halinde alınacak cezalar” maddesinde belirtilen gecikme ihtarına rağmen teslimatta gecikmenin devam etmesi halinde idare, kamu yararı ilkesini göz önünde tutarak, gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle, sözleşmeyi cezalı olarak devam ettirmekte veya ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminatı gelir kaydedip sözleşmeyi feshetmekte serbesttir.”
b. Sözleşme yürürlüğe girdikten sonra yüklenicinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi durumunda, idarenin en az yirmi gün süreli ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi,
c. Gecikme cezası tutarının sözleşme bedeline ulaşması ile sözleşmenin uygulanması sırasında yüklenicinin 4735 sayılı Kanunun 25 inci maddesinde sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi hallerinde ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminatı gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.” şeklinde düzenlenecektir.
5. Yukarıdaki maddelerde önerilen hususlar doğrudan temin suretiyle yapılacak olan alımlarla yurt dışından yapılacak alımları kapsamamaktadır.
6. Sözleşmesi feshedilen işlerde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun yasaklamaya ilişkin hükümleri uygulanacaktır.
Yukarıda belirtilen düzenlemelerin Kurumumuz Satın Alma ve İhale Yönetmeliği kapsamındaki mal alımlarında uygulamaya geçirilmesi hususunda gereğini rica ederim.