Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2024/4
Kurum:
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu
Kabul Tarihi:
18.01.2024
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
18.01.2024
Son Değişiklik Tarihi:
19.02.2024
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi:
19.02.2024
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç
(1) Bu Genelgenin amacı, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin (Yönetmelik) 15 inci maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında poliçe düzenlemekten kaçınma hallerini düzenlemektir.
Dayanak
(1) Bu Genelge, 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 32 nci maddesinin ikinci ve dördüncü fıkralarına, 47 sayılı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına ve Yönetmeliğin 15 inci maddesinin dördüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Poliçe düzenlemekten kaçınma halleri
(1) Yönetmeliğin 15 inci maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında aşağıda belirtilen durumlar “poliçe düzenlemekten kaçınma” fiili olarak değerlendirilir.
a) Aylık düzenlenen poliçe sayısının, bir önceki yılın aynı ayına göre %30 veya daha fazla azalması,
b) Düzenlenen poliçe sayısı itibarıyla aylık pazar payı oranının aynı döneme ilişkin kara araçları (kasko) branşı pazar payı oranının %30 veya daha fazla altında olması,
c) Aşağıdaki tabloda belirtilen tarife basamaklarında aylık ve haftalık düzenlenen trafik sigortası poliçe sayısının aynı dönemde 7. ve 8. basamakta düzenlenen trafik sigortası poliçe sayısına göre aşağıdaki tablodaki oranların altında kalması,
Tarife Basamağı |
7. ve 8. Basamakta Düzenlenen Trafik Sigortası Poliçe Sayısına Göre Düzenlenecek Asgari Poliçe Sayısı Oranı (%) |
Aylık |
Haftalık |
4. Basamak |
30 |
25 |
5. Basamak |
17 |
15 |
6. Basamak |
14 |
13 |
d) Tüzel kullanım tipindeki motorlu araçlarda aylık ve haftalık düzenlenen trafik sigortası poliçe sayılarının, aynı dönemde özel kullanım tipinde düzenlenen trafik sigortası poliçe sayılarının sırasıyla %7’sinin ve %4’ünün altında kalması,
e) Yapılan denetimlerde;
1) Trafik sigortası poliçe primi teklif verme sürecinin uzatıldığının veya makul bir sürede sonlandırılmadığının tespit edilmesi,
2) Trafik sigortası poliçesine ilişkin tahsilat sürecinin uzatıldığının veya makul bir sürede sonlandırılmadığının tespit edilmesi.
f) 2024/6 sayılı Sigorta Aracıları İçin Teklif Platformu Hakkında Genelge kapsamında platform üzerinden teklif verilmemesi veya verilen teklif kapsamında teklifin verildiği gün sonuna kadar poliçe düzenlenmemesi.
(2) Birinci fıkra kapsamında dikkate alınacak poliçe sayılarının belirlenmesinde Yönetmeliğin geçici 12 nci maddesi uyarınca kurulan riskli sigortalılar havuzu kapsamındaki poliçeler ve mebdeinden iptal edilen poliçeler dikkate alınmaz.
(3) Birinci fıkranın (e) bendi dışındaki kaçınma hallerinin tespitine ilişkin kontroller Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından yapılarak kontrol sonuçları Kuruma ve ilgili sigorta şirketlerine raporlanır.
(4) Son on iki aylık dönem itibarıyla kara araçları sorumluluk branşı brüt prim üretiminin toplam brüt prim üretimindeki payı %50 ve üzerinde olan şirketler için birinci fıkranın (a) bendinde belirlenen kriterlere aykırılık kaçınma hali teşkil etmez.
(5) Önceki döneme ilişkin karşılaştırma halleri, karşılaştırma döneminde faaliyeti bulunmayan sigorta şirketleri için uygulanmaz.
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
(1) 2023/3 sayılı Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin 15 inci Maddesinin Dördüncü Fıkrasının Uygulanmasına İlişkin Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
(1) Bu Genelge yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Önceki döneme ilişkin karşılaştırma halleri için haftalık ilk kontrol 22/01/2024 tarihi itibarıyla, aylık ilk kontrol ise 01/02/2024 tarihi itibarıyla yapılır.
Yürütme
(1) Bu Genelge hükümlerini Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.