Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç ve kapsam
(1) Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi nezdinde Sigorta Aracıları İçin Teklif Platformu kurulmuştur. Bu Genelgenin amacı, Platformun çalışma usul ve esaslarının düzenlenmesidir.
Dayanak
(1) Bu Genelge, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu 31/B maddesi, 14/7/2007 tarihli ve 26582 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrası, 9/8/2008 tarihli ve 26962 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci fıkrası ile 18/10/2022 tarihli ve 31987 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sigortacılık Verilerinin Toplanması, Saklanması ve Paylaşılmasına Dair Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Genelgede yer alan;
a) Kurum: Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunu,
b) Merkez: Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezini,
c) Platform: Sigorta aracılarının Merkez üzerinden teklif almalarına yardımcı bilişim sistemini,
ç) Platform Aracılık Sözleşmesi: Münhasıran Platformdan poliçe üretmek üzere sigorta aracısı ile sigorta şirketi arasında akdedilen sözleşmeyi,
d) Platform Üyelik Sözleşmesi: Merkez ile sigorta aracısı arasında akdedilen sözleşmeyi,
e) Sigorta aracısı: Sigorta acenteleri ile sigorta brokerlerini,
f) Sigorta şirketi: Kara araçları sorumluluk branşında ruhsat sahibi olan sigorta şirketlerini,
g) Yönetmelik: 14/7/2007 tarihli ve 26582 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliği,
ifade eder.
Platforma üyelik
(1) Kara araçları sorumluluk branşında ruhsat sahibi olan sigorta şirketleri Platforma üye olmak zorundadır. Sigorta aracıları için Platforma üyelik isteğe bağlıdır. Sigorta Sahteciliklerini Engelleme Bürosu nezdindeki Sigorta Suistimalleri Bilgi Paylaşım Sistemi’ne haklarında belgeli suistimal kaydı girilen sigorta aracıları Platforma üye olamaz, mevcut üye ise üyeliği sonlandırılır. Suistimal kaydının kaldırılması halinde Platforma yeniden üyelik sağlanabilir.
(2) Bu Genelge kapsamında sigorta aracılarının Platforma erişimi, Merkez ile sigorta aracısı arasında düzenlenen Platform Üyelik Sözleşmesine göre sağlanır. Bu Genelge hükümleri ile Platform Üyelik Sözleşmesine aykırılık halinde alınacak tedbirlere sözleşmede yer verilir.
(3) Sigorta aracıları, Merkez’in operasyon maliyetlerinin karşılanması amacıyla üyelik ücreti ödemek zorundadır. Üyelik ücreti, Kurumun onayı ile Merkez tarafından belirlenir. Üyelik ücretinin ödenmemesi durumunda sigorta aracısının Platform üzerinden yürüttüğü faaliyeti Merkez tarafından askıya alınır. Platform üyeliğinin askıya alındığı dönem için üyelik ücreti alınmaz.
(4) Sigorta aracılarının, Platform kullanılarak düzenlenen poliçelerden hak ettikleri komisyon alacakları ile poliçelerin ilgili mevzuat çerçevesinde sonlandırılması nedeniyle sigorta şirketlerine ödemekle yükümlü oldukları komisyon iade borçları ilgili ay sonunda sigorta şirketi tarafından tespit edilir. Borçlar, alacaklardan mahsup edilir. Borçların fazla olması durumunda sigorta aracısı borcunu izleyen ay sonuna kadar sigorta şirketine ödemek zorundadır. Borcun ifa edilmediğine ilişkin sigorta şirketi tarafından Merkez’e bildirimde bulunulması durumunda aracının Platform üyeliği askıya alınır. Sigorta şirketi, borcun ifa edilmesini müteakip askıya alınan üyeliğin Merkez tarafından yeniden aktif hale getirilmesini ister. Üyeliği askıya alınan aracının Platform üyelik ücreti iade edilmez.
Platform Aracılık Sözleşmesi
(1) Platforma üye olan sigorta aracısının çalıştığı sigorta şirketlerine ilişkin bilgiler Merkez nezdindeki veriler esas alınarak tespit edilir. Verilerin güncel tutulmasından ilgili sigorta şirketi ve sigorta aracısı sorumludur.
(2) Mevcut durumda aralarında aracılık sözleşmesi bulunmayan sigorta şirketleri ile münhasıran Platform üzerinden sigorta poliçesi tanzim etmek üzere sözleşme tesis edilmesi mümkündür. Bu durumda, Ek-1’de yer alan belgelerin sigorta aracısı tarafından Merkez’e ibraz edilmesi gerekmektedir. Aracılık sözleşmesinin kurulmasında aşağıda yer alan kurallara uygun işlem tesis edilir:
a) Teminat mektubu sunulması ya da kefalet sigortası yaptırılması talep edilemez,
b) Sadece bir sigorta şirketi ile çalışılması gerektiğine ilişkin sınırlama konulamaz,
c) Portföy hakkına zarar verecek herhangi bir düzenleme yapılamaz.
(3) Sigorta şirketleri, Platform üzerinden kendisi ile çalışmak isteyen sigorta aracısının başvurusunu gerekli belgelerin iletilmesi üzerine 3 iş günü içinde sonuçlandırır. Bu süre içerisinde sonuçlandırılmayan başvurular reddedilmiş sayılır. Başvurusu reddedilen sigorta aracısı, 3 ay içinde aynı sigorta şirketi için yeni başvuru yapamaz.