Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
GENELGE
2018/4
Serbest bölge arazilerinin daha etkin bir şekilde kullanılabilmesi amacıyla, açık stok sahalarının oluşturulması, işletilmesi ve Açık Alan Kullanma Belgesine ilişkin uygulama esasları aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.
Açık Stok Sahaları
(1) Açık stok sahaları, Açık Alan Kullanma Belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişilere kiraya verilmek üzere Genel Müdürlükçe bölge içinde tahsis edilen özel alanlar olup Bölge İşleticisi (İşletici) veya Bölge Kurucu ve İşleticisi’nin (B.K.İ.) serbest bölgenin mekânsal yönetim planlarına işlenen bu alanları stoklama için uygun hale getirmeleri ile oluşturulur.
(2) Açık stok sahaları, İşletici veya B.K.İ. tarafından İşletici/B.K.İ. ruhsatları kapsamında işletilir. Açık stok sahası işletmek isteyen İşletici veya B.K.İ. bu talebini bir dilekçe ile Bölge Müdürlüğü kanalıyla Genel Müdürlüğe intikal ettirerek işletme yetkisi alır.
Stoklanabilecek Emtia
(1) Açık stok sahasında, bölgedeki diğer faaliyetlere zarar vermemek, çevre kirliliğine yol açmamak ve tehlike yaratmamak kaydıyla bölge şartlarına uygun olarak açık alanda stoklanabilecek türden emtia depolanabilir. Kapalı alanda depolanabilecek türden mallar, ancak bölgedeki depolarda yer bulunmaması halinde açık stok sahalarına konulabilir.
(2) Yukarıdaki koşulların uygunluğu gerek kira sözleşmeleri onaylanırken, gerekse kiralama süresi içerisinde Bölge Müdürlüğünce denetlenir.
Açık Alan Kullanma Belgesi
(1) Açık Alan Kullanma Belgesi, açık stok sahalarında azami altı ay süreyle mal stoklamasına imkan veren bir belgedir.
(2) Serbest bölge kullanıcısı olmayan Açık Alan Kullanma Belgesi sahipleri, serbest bölge kullanıcılarına tanınan haklardan yararlanamazlar.
Açık Alan Kullanma Belgesi Müracaatı
(1) Açık Alan Kullanma Belgesi Bölge Müdürlüğünce verilir. Bu belge için müracaat İşletici veya B.K.İ. tarafından açık stok sahası talebinde bulunan firma ya da şahıs adına yapılabileceği gibi doğrudan firma ya da şahıs tarafından da yapılabilir.
(2) Bölge Müdürlüğü, müracaat dilekçesi ekinde yer alan malın sahibi, cinsi, miktarı, menşei, vs. hakkındaki verileri inceleyerek olumlu gördüğü talepleri kabul eder ve Açık Alan Kullanma Belgesini düzenler.
Belge Süresi ve Ücretleri
(1) Açık alan kullanma belgesi azami 6 aylık düzenlenir. Açık alan kullanma belgesi ücreti aylık 100 ABD Doları olmak üzere hesaplanır. Ay kesirlerinden de aylık ücret alınır.
Açık Stok Sahası Kira Tarifeleri
(1) Açık stok sahalarında uygulanacak kiralar, İşletici veya B.K.İ. tarafından hazırlanacak ve Genel Müdürlüğün onayı ile yürürlüğe girecek tarifede belirlenir.
Kira Sözleşmeleri ve Süreleri ile Gelirler
(1) Kira sözleşmesi, Açık Alan Kullanma Belgesi alındıktan sonra İşletici veya B.K.İ. ile yapılır ve Bölge Müdürlüğünün onayı ile işlerlik kazanır.
(2) Açık stok sahalarının açık alan kullanma belgesi sahiplerine kiralanmasından elde edilen gelirlerden, İşletici/B.K.İ. sözleşmelerinde düzenlenen arazi kiraları gelir paylaşımı usulüne göre belirlenecek paylar Serbest Bölgeler Özel Hesabına yatırılır.
(3) Kiralama süresi, belge süresi kadardır. Sürenin geçici stoklama amacına uygun olarak belirlenmesi ve açık stok sahalarının hiçbir sirkülasyona tabi olmayan emtia ile işgal edilmiş alanlar haline dönüştürülmemesi için gereken özenin gösterilmesi zorunludur. Bu amaç kapsamında Bölge Müdürlüğü gerekli denetimi yapar.
Başlık Değişikliği
(1) 1994/6 sayılı Genelge’nin başlığı içeriğine uygun olarak “1994/6 sayılı Kullanıcıların Açık Alan Stoklamalarına İlişkin Genelge" olarak değiştirilmiştir.
Yürürlükten Kaldırılan Genelge
(1) 1994/5 sayılı Genelge yürürlükten kalkmıştır.
Yürürlük
(1) Bu Genelge imzalandığı tarihte yürürlüğe girer.