Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
94
Kurum:
Adalet Bakanlığı
Kabul Tarihi:
01.01.2006
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
01.01.2006
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu : Aday Memurların Eğitimi
GENELGE NO
94
Bakanlık merkez ve taşra teşkilâtı ile bağlı kuruluşlarına atanan aday memurların yetiştirilmeleri için uygulanacak temel, hazırlayıcı ve staj eğitim programları ile eğitim süreleri, sınavları ve eğitimle ilgili diğer konular. Adalet Bakanlığı Aday Memurlarının Eğitim Yönetmeliği'nde düzenlenmiştir. Adalet Bakanlığı Aday Memurlarının Eğitim Yönetmeliği hükümlerine göre aday memurlara adaylık dönemi içerisinde temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staj eğitimlerinin yaptırılması gerekmektedir.
Yönetmeliğin 16. maddesine göre, adlî yargı ve idari yargı adalet komisyonu başkanlıkları, taşra teşkilâtı Eğitim ve Sınav Yürütme Komisyonları olarak görevlendirilmiştir. Eğitim ve Sınav Yürütme Komisyonları, komisyonların yargı çevresindeki adliyelere atanan aday memurlarına adaylık dönemi içerisinde. Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen programlar çerçevesinde, devlet memurlarının ortak vasıfları ile ilgili asgari bilgileri içeren temel eğitimi kendileri düzenleyeceklerdir. Hazırlayıcı eğitim ve staj eğitimleri ise Merkezi Eğitim Yönetme Kurulunca hazırlanıp gönderilen programlar çerçevesinde yapılacaktır.
1-Temel Eğitim, Sınav Yürütme Komisyonları tarafından, aday memurlara adaylık devresi içerisinde aslî memur olabilmeleri için devlet memurlarının ortak vasıfları ile ilgili asgari bilgileri içeren ve on günden az iki aydan çok olmamak üzere yapılacak eğitimi ifade etmektedir. Temel eğitim ders notları ile ders programları, aday memurların eğitim durumlarına göre tüm kamu personeli için ortak olarak. Devlet Personel Başkanlığı'nca üç kitap halinde hazırlanmıştır. Eğitim Dairesi Başkanlığının 25/12/2001 tarih ve B030EDB000002/4634 sayılı yazısı ekinde. “Aday Memurların Temel Eğitim Ders Notları“ isimli kitaplar, adalet komisyonlarına gönderilmiştir. Kitaplarda aday memurların eğitim durumlarına göre ders programları ve ders notları ile temel eğitim sonunda yapılacak sınava ilişkin sorular bulunmaktadır.
Temel eğitim dersleri. Adalet Bakanlığı Aday Memurlarının Eğitim Yönetmeliğinin 18. maddesinde gösterilmiştir. Eğitim ve Sınav Yürütme Komisyonları, bu maddede belirlenen derslerle, aday memurların eğitim durumlarına uygun birer temel eğitim programı hazırlayarak uygulayacaklardır.
2-Hazırlayıcı eğitim, aday memurların atandıkları kadro ve görevleri yapabilmeleri için gerekli görülen bilgi ve becerileri kazandırmak amacıyla, görevleriyle ilgili konularda, bir aydan az üç aydan çok olmamak üzere yapılacak eğitimi ifade etmektedir.
3- Staj eğitimleri ise, aday memurların temel ve hazırlayıcı eğitimlerde aldıkları teorik bilgilerin uygulamasını göstermek, atandıkları kadro ve görev ile ilgili işlemleri öğretmek ve gerekli becerileri kazandırmak amacıyla yapılan, iki aydan az olmamak üzere uygulamalı bir eğitimdir.
4- Merkezi Eğitim Yönetme Kurulunca hazırlayıcı eğitim dersleri, ders programları, ders notları ve staj süreleri tespit edilmiştir. Hazırlayıcı eğitim ve staj eğitimlerinin uygulanış şeklini gösterir programlar, Eğitim Dairesi Başkanlığınca adalet komisyonlarına gönderilmiştir.
Bu itibarla;
Bakanlık Taşra Teşkilâtı Eğitim ve Sınav Yürütme Komisyonları olarak kabul edilen adalet komisyonlarının, aday memurlara adaylık dönemi içerisinde verilmesi gereken temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staj eğitim programlarından; temel eğitim programı, Devlet Personel Başkanlığınca tüm kamu personeli için ortak olarak hazırlanan programa göre; hazırlayıcı eğitim ve staj eğitimlerini ise Merkezi Eğitim Yönetme Kurulu’nca hazırlanıp gönderilen programa göre yapmaları gerektiği; adaylık döneminde yapılan eğitim programlarının her birinde başarısız olan ve bu sebeple asaletleri tasdik edilmeyen aday memurlar hakkında, Yönetmeliğin sonunda Ek-2’de gösterilen form yerine doldurulacak formların, Eğitim Dairesi Başkanlığı'ndan istenmesi gerektiği,
Konularında gereken dikkat ve özenin gösterilmesini rica ederim.