Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2015/8
Kurum:
Hazine Müsteşarlığı
Kabul Tarihi:
18.03.2015
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
18.03.2015
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Bilindiği üzere, 15/08/2007 tarih ve 26614 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Aktüerler Yönetmeliğinin 15 inci maddesinin beşinci fıkrası;
''Şirket ve/veya diğer kurum ve kuruluşun yönetim kurulu üyesi, genel müdürü, genel müdür yardımcısı veya denetçisi olarak çalışan aktüer, yardımcı aktüer ve stajyer aktüer; aktüerlikle ilgili unvanlar altında ilgili şirket ve/veya diğer kurum ve kuruluş adına iş yapamayacağı gibi başka bir şirket ve/veya diğer kurum ve kuruluştan da iş kabul edemez. Başka unvanlarla istihdam edilseler dahi, yetki ve görevleri itibarıyla genel müdür yardımcısına denk veya daha üst konumlarda görev yapan diğer yöneticiler de aynı hükme tâbidir.''
hükmünü amirdir.
13/01/2011 tarih ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu gereğince, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu kapsamında faaliyet gösteren sigorta ve reasürans şirketleri bağımsız denetime tâbi kılınmıştır. Ayrıca, 12/07/2008 tarih ve 26934 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sigorta ve Reasürans Şirketleri ile Emeklilik Şirketlerinde Bağımsız Denetim Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin 17 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrası;
“Şirketlerin teknik hesapları ile karşılıklarının incelenebilmesini teminen kuruluşlar bünyelerinde Müsteşarlık nezdinde sicile kayıtlı olması kaydıyla yeterli sayıda aktüer çalıştırmak veya bu konuda dışarıdan hizmet almak zorundadır.
“Piyasa şartları çerçevesinde aktüer ile çalışma imkanı bulunamadığı takdirde, kuruluşlar bünyelerimle stajyer aktüer veya yardımcı aktüer de çalıştırabilirler.”
hükmünü amirdir.
Sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerinin ilgili mali dönem teknik hesaplan ve karşılıklarına ilişkin olarak anılan şirketlere doğrudan veya dışandan hizmet veren aktüer, yardımcı aktüer ve stajyer aktüerlerin aynı şirketin aynı mali dönemine ilişkin olarak yapılacak bağımsız denetimlerde de hizmet vermesinin aktüerin ilgili mevzuatla düzenlenen özelliklerine uygun olmayacağı açıktır.
Bu itibarla, sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri yaptıracakları bağımsız denetimlerde hizmet verecek aktüer, yardıma aktüer ve stajyer aktüerlerin söz konusu gereklilik kapsamında tespit edilmesini sağlamak zorundadırlar.