Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2015/2
Kurum:
Maliye Bakanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
04.08.2015
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı: 60478818-210.03.02/940
Konu: Alacak Takibi
GENELGE
(2015 /2)
19.10.2006 tarih ve 26324 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Kamu zararının tespiti ve bildirilmesi” başlıklı 7’nci maddesinin 4’üncü fıkrasında; “Yargı kararları ve Sayıştay ilamlarıyla tespit edilen kamu zararı alacakları ile değerlendirme sonucunda takip ve tahsiline karar verilen alacaklar, merkezde strateji geliştirme birimlerince, taşrada ise takibe yetkili idare birimince takip edilir." hükmü yer almaktadır.
Bu kapsamda, alacak takip iş ve işlemlerinde uygulama birliği sağlamak ve bu işlemlerin daha etkin ve daha hızlı bir şekilde yapılabilmesi için aşağıdaki açıklamaların yapılmasında yarar görülmüştür.
Bilindiği üzere, Bakanlığımız merkez dışı harcama birimleri (muhasebe hizmetleri merkez saymanlıkları tarafından gerçekleştirilmeyen birimler) ile ilişkili olarak doğan kamu zararı alacaklarının takibi için;
İllerde defterdarlıklar,
İlçelerde ise malmüdürlükleri yetkili kılınmıştır.
Diğer taraftan, Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 7’nci maddesinin 2’nci fıkrasında; “... Kontrol, denetim ve inceleme sonucunda tespit edilerek kamu idarelerine bildirilen kamu zararlarına ilişkin belgelerde yer alan hususlar, ilgili harcama yetkilisinin de görüşleri alınmak suretiyle merkezde üst yönetici, taşrada ise idarenin en üst yöneticisi tarafından değerlendirilir. Taşrada idarenin en üst yöneticisi ile harcama yetkilisi görevinin aynı kişide birleşmesi halinde değerlendirme üst yönetici tarafından yapılır. Yapılan değerlendirme sonuçları dosyasına konulur." denilmektedir.
Buna göre, Bakanlığımız taşra birimlerinde kamu zararına ilişkin değerlendirmenin yukarıda belirtilen hüküm uyarınca “Defterdar” tarafından, Defterdarın aynı zamanda harcama yetkilisi görevini de yürütmesi halinde ise söz konusu değerlendirmenin “Üst Yönetici (Müsteşar)” tarafından yapılması gerekmektedir.
19.12.2006 tarihli ve 3745 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.