Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2024/8
Kurum:
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Kabul Tarihi:
17.12.2024
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
17.12.2024
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Sayı: 66745475-145.99
Konu: Atık Karakterizasyonu
GENELGE
(2024/8)
Belediye atıklarının toplanması, taşınması, geri kazanılması ve bertarafına ilişkin görev, yetki ve sorumluluk, 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyeleri Kanunu ve 2872 sayılı Çevre Kanunu ile Belediyeler ve Büyükşehir Belediyelerine verilmiştir.
Bu görev, yetki ve sorumluluklar; döngüsel ekonomi prensipleri, sıfır atık yönetim sistemi çerçevesinde, entegre atık yönetim sistemlerinin kurulması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekmektedir. Sürdürülebilir bir atık yönetiminin planlanması, en uygun teknolojinin belirlenmesi ve sürdürülebilir uygulamaların gerçekleştirilmesi amacıyla atık miktarı ve atık karakterizasyonunun belirlenmesi gerekmektedir.
Atık yönetim sistemi kurulacak olan bölgede; atık miktarı ve atık karakterizasyon çalışması sonucuna göre atık işleme tesislerine ve bu tesislerin kapasitelerine karar verilir. Atık karakterizasyonu ve analiz metodunun açıklandığı bu Genelge ekinde yer alan “Atık Karakterizasyonu Kılavuzı"na göre karakterizasyon çalışmasında dikkat edilecek hususlar aşağıda özetlenmektedir;
1. Numune alımı;
• Aktarma istasyonu olması durumunda; aktarma istasyonuna gelen atık toplama araçlarından (atık kamyonları),
• Aktarma istasyonunun olmaması durumunda; atık işleme tesisine (ön işlem-mekanik ayırma vb.) gelen atık toplama araçlarından,
gerçekleştirilir. Toplama aracının seçimi kılavuzda yer alan hesaplama aracı kullanılarak yapılır.
2. Her bir karakterizasyon çalışması bir hafta süreyi kapsayacak şekilde yapılır.
• Atık karakterizasyon çalışması 7 (yedi) gün (Pazartesi’den Pazar’a kadar) süreyle gerçekleştirilir.
• Atık toplama işlemi yapılmayan bir gün olması durumunda; (örneğin Pazar günü), o gün numune alımı yapılmayabilir. Bu durumda 6 (altı) gün numune alınır. Numune her gün en az 3 (üç) adet olacak şekilde alınır.
• Özel günlerde (örneğin kurban bayramı gibi) numune alımı yapılmaz.
3. Kış ve yaz mevsimlerinde yapılan atık karakterizasyon çalışması sonuçları ayrı ayrı belirlenerek ortalama sonuçlarla birlikte raporlanır. Bu Genelgenin ekinde yer alan kılavuzda detaylandırılan karakterizasyon metodu dikkate alınarak “Genel Bilgiler”, “Atık Bilgi ve Tartım Formu” ve “Sonuç Formu” yaz ve kış mevsimini temsil edecek şekilde doldurulur.
Bu Genelge ekinde yer alan kılavuzda atık karakterizasyonunun belirlenmesine ilişkin metot detaylı bir şekilde açıklanmakta olup 2025 yılı itibariyle başlamak üzere, atık karakterizasyon çalışması yaz ve kış mevsimini temsil edecek şekilde;
• Büyiikşehirlerde büyükşehir belediyelerinin,
• Mahalli İdare Birlikleri olan illerde mahalli idare birliklerinin,
• Mahalli İdare Birliği bulunmayan veya birliğe üye olmayan nüfusu 5.000 üzeri olan belediyelerde, belediyeler,
tarafından yapılır ve iki yılda bir mart ayı sonuna kadar Bakanlığa sunulur.
Bu Genelge ile 2007/10 sayılı Katı Atık Karakterizasyonu ve Katı Atık Bertaraf Tesisleri Bilgi Güncellemesi Genelgesi, 2011/10 sayılı Orman Sayılan Alanlarda Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesislerine Verilecek İzinlere İlişkin Genelge, 2004/07 sayılı Katı Atık Genelgesi, 2011/12 sayılı Katı Atık Bertaraf ve Ön İşlem Tesisleri Proje Onayı Genelgesi, 2004/5 sayılı Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Genelgesi, 2010/09 sayılı Entegre Atık Yönetim Planı Genelgesi, 2014/01 sayılı Mahalli İdareler Seçimleri, 2006/14 sayılı Katı Atık Bertaraf Tesisleri İş Terinin Plânı Hakkında Genelgesi, 2011/12 sayılı Maden Atıklarının Düzenli Depolanması ve Diğer Düzenli Depolama Tesislerinin Teknik Düzenlemesine İlişkin Genelge, 2012/15 sayılı “Sondaj Çamurlarının ve Krom Madeninin Fiziki İşleme Tabi Tutulması Sonucu Ortaya Çıkan Atıkların Bertarafına İlişkin Genelge ve 2011/13 sayılı Düzenli Depolama Tesisleri Denetim Talimatnamesi Genelgesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Bu doğrultuda, yukarıda zikredilen hususlarla ilgili olarak uygulamaya yönelik gerekli çalışmaların yapılması ve mevzuatına uygun olarak yürütülmesi hususlarının uygulanması için gereğini önemle rica ederim.