Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Sayı: 66745475-145.01-842736
Konu: Atık Yağların Toplanmasına İlişkin Usul ve Esaslar
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Dayanak
Amaç
(1) Bu Usul ve Esasların amacı, atık yağların toplanmasına ilişkin yetkilendirmelerin yapılmasına dair idari ve teknik hususları belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Usul ve Esaslar, Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği kapsamında yer alan atık yağlar için toplama planlarının oluşturulması ve atık yağ toplama yetkisinin verilmesine ilişkin düzenlemeleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Usul ve Esaslar, 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 3 üncü, 8 inci, 9 uncu, 11 inci ve Ek 15 inci maddeleri ile 2/4/2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliğine ve 23/12/2019 tarihli ve 30985 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu usul ve esasta geçen;
a) Tesis: Atık Yağ Rafinasyon Tesisini,
b) Yetkilendirilmiş Kuruluş: Atık Yönetimi Yönetmeliğinde tanımlanan ve piyasa payları toplamı en az %10 olan yağ üreticileri tarafından kurulan organizasyonu,
c) Yönetmelik: 23/12/2019 tarihli ve 30985 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliğini,
ç) Bakanlık: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını,
d) Atık Yağ Taşıma Tankeri: Atık yağların karayolunda taşınması amacıyla araç üstü veya dorse üstü, sabit ve metal malzemeden mamül gövdeli, araca kalıcı olarak eklenmiş tankı bulunan taşıma aracını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel İlkeler
Genel ilkeler
(1) Atık yağlar, Bakanlıktan toplama yetkisi almış atık yağ rafinasyon tesisleri ve yetkilendirilmiş kuruluşlarca Yönetmelik ek-1’de yer alan gruplar arasında ayrım gözetmeksizin toplanır ve taşınır. Yetkilendirilmiş kuruluşlar yurtiçinde her noktaya hizmet verecek şekilde atık yağların toplanmasından ve taşınmasından sorumludurlar. Tesisler Bakanlıkça uygun bulunan atık yağ toplama planı çerçevesinde toplama faaliyetlerini gerçekleştirirler. Bakanlık tesislerin ve yetkilendirilmiş kuruluşların toplama faaliyetine ilişkin düzenlemeler yapabilir. Atık yağların, izin ve yetkisi olmayan üçüncü kişiler tarafından toplanması ve taşınması yasaktır.
(2) Yetkilendirilmiş kuruluşlar bu Usul Esaslardaki şartları sağlaması halinde yetki belgesi sürelerini aşmayacak şekilde atık yağ toplama yetkisi alır. “Atık Yağ Rafinasyonu” konulu geçici faaliyet belgesi (GFB)/çevre lisansı alan tesisler ise Bakanlığa atık yağ toplama yetkisi başvurusunda bulunabilirler. GFB’si bulunan tesislere belge süreleri boyunca, çevre lisansına sahip tesislere ise çevre lisansı sürelerini aşmayacak şekilde atık yağ toplama yetkisi verilir. Çevre lisansını alan tesislerin başvurusu halinde atık yağ toplama yetkisi çevre lisansı süresini aşmayacak şekilde yenilenir.
(3) Yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından toplanan atık yağlar GFB'li/çevre lisanslı atık yağ rafinasyon tesislerine gönderilir. Atık yağ toplama yetkisi bulunmayan atık yağ rafinasyon tesislerine atık yağlar yetkilendirilmiş kuruluşlarca teslim edilir.
(4) Tesisler atık yağ toplama faaliyeti için kendi aralarında ve/veya yetkilendirilmiş kuruluşlar ile işbirliği yapabilirler. İşbirliği yapan tesisler ve yetkilendirilmiş kuruluşlar bu usul ve esaslarda yer alan yükümlülükleri ve yetki sırasında talep edilen şartları münferit olarak yerine getirirler. İşbirlikleri tarafların ilgili mevzuat kapsamındaki sorumluluklarını ortadan kaldırmaz, taraflar sorumluluklarını birbirlerine devredemez. Taraflar arasındaki uyuşmazlıklarda özel hukuk hükümleri geçerlidir.
(5) Tesisler yıl bazında en fazla kapasitelerinin %20 fazlası kadar atık yağ toplayabilirler.
(6) Yetkilendirilmiş Kuruluş tarafından tesislere teslim edilen ve tesislerce toplanan atık yağların rafinasyona uygun olmaması durumunda analiz sonucuna göre beraber yakma ve/veya yakma tesislerine gönderilmesi atık yağ rafinasyon tesisi tarafından sağlanır.
(7) Rafinasyon tesisi veya yetkilendirilmiş kuruluş, atık yağ üreticisinden atık yağın su içeriğine ilişkin analiz talep edebilir.
(8) Toplama yetkisi alan yetkilendirilmiş kuruluş ve rafinasyon tesisleri tarafından atık yağ üreticilerinin taleplerini karşılamak üzere planlama ve destek birimi oluşturulur.
(9) Atık yağ toplama ve taşıma araçlarının üstyapıları kırmızı renkli olur, her iki tarafında da tanker/kasa yüzeyinin en az %60’ını kapsayacak şekilde ilgili yetkilendirilmiş kuruluş veya rafinasyon tesisinin unvanı, iletişim bilgileri ile “Atık Yağ Taşıma Aracı” ibaresi yer alır ve bu araçlarla yalnızca atık yağ taşınır. Bu araçlar, 20.03.2015 tarihli ve 29301 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Atıkların Karayolunda Taşınmasına İlişkin Tebliğ kapsamında taşıma lisansı alır.