Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı: 53177711-010.06.02-2746
Konu: Atıksu Arıtma/Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onayı
GENELGE
(2014/07)
Bu Genelge, 4/7/2011 tarih ve 27984 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname gereğince atıksu arıtma tesislerinin proje onaylarını yürütme işi Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü görevleri arasında tanımlanmış olup, bu kapsamda, Ülkemizdeki su kaynaklarının korunması ve ülke menfaatleri doğrultusunda sürdürülebilir kullanımının sağlanması için, istenilen düzeyde arıtma verimi sağlayacak, uygun yatırım ve işletim maliyetine sahip atıksu arıtma teknolojilerinin seçilmesi amacıyla hazırlanmıştır.
Ayrıca işletme sahiplerinin verimli ve ekonomik bir arıtma tesisine sahip olmasıyla çevresel yükümlülüklerini daha özenle yerine getirmeleri sağlanırken, Ülkemiz genelinde arıtılmış atıksuların geri kazanımı ve yeniden kullanımı hedeflenerek, atıksu arıtma/derin deniz deşarjı tesisi projelerinin betonarme, statik ve uygulama projeleri hariç proje onay işlemleri konusunda da birliktelik gerçekleştirilmiş olacaktır.
Genelgenin uygulanmasında dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda belirtilmektedir.
I. PROJENİN HAZIRLANMASI VE SORUMLULUKLAR
a) Onaya sunulan proje (atıksu arıtma/derin deniz deşarjı tesisi projesi), bu Genelgede yer alan şartları sağlayan firmalar tarafından hazırlanır.
b) Projeyi hazırlayan yabancı firmaların, yerel firmalar ile iş ortaklığı/konsorsiyum kurması şart olup, Ek-3 formu yerel firma tarafından doldurulacaktır.
c) Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı (Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü), Bakanlığımız Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve İlbank A.Ş. tarafından yapılan ve/veya yaptırılan projelerde projeye başlamadan önce İl Müdürlüğüne başvuruda bulunarak Ek-6 formunun onaylatılması ve tasarımda dikkate alınması gerekmektedir.
ç) (c) maddesinde yer alan kurumlar hariç olmak üzere Kurum, Kuruluş ve İşletmeler proje hazırlama işi için yapacakları ihale şartnamelerine veya sözleşmelerine Genelge hükümlerine uyulacağına dair bir madde eklemelidir.
d) Onaya sunulan projeler; bir mühendis koordinatörlüğünde, atıksu sektöründe biri üç yıl tecrübeli iki çevre mühendisi ile tip ve büyüklüğüne göre, onay merciinin uygun göreceği ilgili mühendislik dallarına mensup, bir mühendis olmak üzere en az üç mühendis (proje koordinatörü hariç) tarafından hazırlanmalıdır.
Proje koordinatörünün; Firma bünyesinde tam zamanlı çalışan ve atıksu sektöründe en az beş yıl tecrübeli Çevre Mühendisi/İnşaat Mühendisi olması gerekmektedir.
Ayrıca; onay mercii Bakanlık olan atıksu arıtma tesisi proje dosyasını hazırlayacak proje koordinatörünün;
I. Bakanlık onaylı en az 5 adet Ek-3 Formunda veya
II. En az 3 adedi Bakanlık onaylı olmak üzere toplamda 6 adet Ek-3 Formunda veya
III. Bakanlık/İl Müdürlüğü onaylı 10 adet Ek-3 Formunda
projeyi hazırlayan/onaylayan kısmında imzasının bulunması,
Onay mercii Bakanlık/İl Müdürlüğü olan atıksu arıtma tesisi proje dosyasını hazırlayacak proje koordinatörünün; İl Müdürlüğü onaylı 5 adet Ek-3 Formunda veya Bakanlık onaylı en az 2 adet Ek-3 Formunda projeyi hazırlayan/onaylayan kısmında imzasının bulunması,
gerekmektedir.
Bakanlığımızda üniversitelerin mühendislik bölümlerinden mezun olup, atıksu ile ilgili konularda İl Müdürü, İl Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı ve üstü görevlerde görev yapmış olanlar ile üniversitelerin mühendislik bölümlerinden mezun olup Çevre ve Şehircilik Uzmanı ve yardımcısı, Şube Müdürü teknik personel olarak görev yapmış olanlar proje koordinatörü olabileceklerdir. Söz konusu personelden Ek-3 formu istenilmeyecektir. Ayrıca söz konusu personelin firma bünyesinde tam zamanlı olarak çalışıyor olması gerekmektedir.
Ayrıca üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünde çalışan arıtma konusunda uzman öğretim üyesi ve öğretim görevlisi proje koordinatörü olabilecektir. Öğretim üyelerinden ve öğretim görevlilerinden Ek-3 formu ve firma bünyesinde tam zamanlı çalışma şartı aranmayacaktır.
Firmada; koordinatör haricinde, istenilen ilgili meslek gruplarından herhangi biri yok ise taraflar arasında Genelgemizin hükümlerine uyulacağının belirtildiği ve hukuki esaslar çerçevesinde hazırlanmış noter onaylı hizmet alımı sözleşmesinin yapılması gerekmektedir.
Onay mercii; proje türü ve saha özelliklerine göre ilaveten mühendislik çalışmaları istemekte serbesttir.
e) Proje onay dosyası içerisinde teknik elemanların, mesleği ile ilgili kısımlarda paraflarının, çizim paftalarında ise ilgili teknik personelin ve proje koordinatörünün adı soyadı, imzası ve firma kaşesinin bulunması gerekmektedir.