Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : 59556165-010.06-124445
Konu : Avcı Dernekleri ve Av Bayileri Aracılığıyla Avlanma İzin Kartı Satışı.
GENELGE
(2017/4)
Avcılığın hukuki çerçevede sürdürülmesi, eğitim ve denetim çalışmalarının yanında, avlanma izin kartlarının 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nun (Kanun) 1, 2, 3 ve 14 üncü maddelerinde belirtilen hükümleri çerçevesinde, dernek ve/veya av bayileri ile işbirliği yapılarak temininin kolaylaştırılmasıyla mümkün olacaktır. Kanun uyarınca avcı kuruluşlarının kurulması ve çalışmasının teşvik edilmesi Bakanlığımızın uhdesinde bulunmaktadır.
Bu itibarla; öncelikli olarak avlanma izin kartı verme hizmeti protokolü hükümlerini kabul eden avcı dernekleriyle, avcı derneklerinin talep etmemesi durumunda ise il ve ilçelerde faaliyet gösteren av bayileri ile bu genelge kapsamında protokol yapılacaktır.
Avcılığın yaşatılması için her şeyden önce avın yaşatılması gerçeğinden hareketle, av ve yaban hayvanı türlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak için ülkemizde devlet ve genel avlaklar tesis edilmiştir. Protokolü imzalayan avcı dernekleri; avlaklarda barınan av hayvanlarına ait popülasyonların değerlendirilmesinde idareye (il şube müdürlüğü) yardımcı olmak zorundadır.
Avcı dernekleri/av bayilerinin avlanma izin kartı verme hizmetini yapmak istemeleri halinde istenecek belgeler ile protokol örnekleri ekte yer almaktadır. Protokol süreleri av yılını kapsayacaktır.
Uygulamalar aşağıda belirtildiği şekilde gerçekleştirilecektir.
1- Av yılında Bakanlık tarafından bastırılacak hologram güvenlik pulu içeren avlanma izin kartları kullanılacaktır.
2- Bakanlık tarafından idareye gönderilecek avlanma izin kartları, idare muhasebe yetkilisi tarafından teslim alınarak muhasebeleştirildikten sonra, yetkilendirilecek (veznedar veya mutemet) kişilere zimmetle teslim edilecektir.
3- Protokol için istenen şartları yerine getiren dernek/av bayilerine, idare tarafından “Avlanma İzni Kartı Verme Yetki Belgesi” düzenlenecektir.
4- İdare muhasebe yetkilisi veya yetkilendirilen kişiler; avlanma izin kartı talep eden dernek ve/veya bayi temsilcisinden “Avlanma İzin Kartı Verme Yetki Belgesi” nin bir suretini aldıktan sonra, avlanma izin kartı ücretinin peşin ve tam olarak yatırıldığını kontrol edecek ve avlanma izin kartlarının seri numaralarının yer aldığı tutanağı dernek ve/veya bayi temsilcisine teslim edecektir.
5- Avcı dernekleri, üyeleri adına avlanma izin kartı temini için satın alacakları kart sayısı kadar toplam avlanma izin ücretini, derneğin banka hesabından idarenin hesabına aktaracaktır. Dernekler elden nakit olarak ya da dernek hesabı dışındaki kişisel hesaplardan havale ederek idareden dernek adına avlanma izin kartı alamayacaklardır. Av bayileri avlanma izin ücretlerini idarenin hesabına yatırmalarını müteakip, dekont örneği ile idareye başvurarak idare muhasebe yetkilisinden veya yetkilendirilmiş kişilerden avlanma izin kartı alabilecektir.
6- Bakanlık Makamından alınan ücret Olur’una istinaden; idarenin merkezinde veznedar veya mutemet; şefliklerde ise mutemet eliyle avcılara doğrudan avlanma izin kartı satışı da gerçekleştirilecektir.
7- Protokol imzalayan avcı dernekleri sadece kendi derneklerine üye olan ve üyeliklerini belgeleyen avcılara avlanma izin kartı verebilecek, başka avcı derneklerinin üyesi olan avcılara avlanma izin kartı veremeyecektir.
Ayrıca, dernekler ve av bayileri;
- Dernek üyesi olmayan avcılara,
- 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi kapsamında saklı tutulan hakların kullanımına ilişkin belge sahibi olup avcılık belgesi verilenler ile Türklük belgesi sahibi olan ve yabancı avcılık belgesi verilen Batı Trakyalı Türklerin dışında kalan diğer yabancı avcılık belgesi sahibi yabancı uyruklu avcılara avlanma izin kartı veremeyecektir.
8- Dernekler,
- Bakanlık Makamından alınan Olur da yer alan avcı derneğine üye olan avcılar için belirlenen avlanma izin ücretinin % 80’nini, avlanma izin kartı bedeli olarak idare hesabına havale etmeleri halinde talep edilen miktarda avlanma izin kartı derneklere verilecektir. Makamca belirlenen avlanma izin ücretlerinden derneklerce idareye aktarılanın dışında kalan % 20’lik kısmı ise gerçekleştirilecek hizmetin karşılığı olarak derneklere bırakılacaktır.
9- Av bayileri;
- Bakanlık Makamından alınan Olur da yer alan avcı derneğine üye olan avcılar için belirlenen avlanma izin ücretinin % 90’nını, avlanma izin kartı bedeli olarak idarenin hesabına havale etmeleri halinde talep edilen miktarda avlanma izin kartı verilecektir. Makamca belirlenen avlanma izin ücretlerinden av bayilerince idareye aktarılanın dışında kalan % 10’luk kısmı ise gerçekleştirilecek hizmetin karşılığı olarak av bayisinde bırakılacaktır.
10- Avcı dernekleri ve av bayileri almış oldukları avlanma izin kartlarını, Bakanlığın belirlemiş olduğu bedelin altında veya üzerinde satamayacaktır.