Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Bilindiği üzere, Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmeliği (Yönetmelik) 13/3/2015 tarihli ve 29294 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanmış olup 29/12/2021 tarihli ve 31704 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile değişikliğe uğramıştır. Söz konusu Yönetmeliğin bazı maddelerinin uygulanmasında aşağıdaki hususlar dikkate alınır.
Zorunlu sigortalar
(1) Yönetmeliğin “Zorunlu sigortalar” başlıklı 5 inci maddesi kapsamında; kredi kuruluşları tarafından kullandırılan konut kredileri ile bağlantılı olarak yaptırılması gereken zorunlu deprem sigortası, kredi kullanan tarafından yaptırılmamış ise kredi kuruluşu tarafından sigortalıya bilgi verilerek yapılır. Kredi süresince, kredi kullanan tarafından yenileme yapılmaması durumunda, kredi kuruluşu tarafından sigortalıya bilgi verilerek prim tutarı sigorta ettirenden tahsil edilmek suretiyle ilgili poliçenin yenilemesi gerçekleştirilir.
(2) Zorunlu Deprem Sigortasının varlığına ilişkin kontrol, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sigorta şirketlerine ve kredi kuruluşlarına çevrimiçi olarak sunulan web servis kullanılarak gerçekleştirilir. Sigorta şirketleri ve kredi kuruluşlarının konuyla ilgili olarak DASK ile irtibata geçmeleri gerekmektedir.
Bilgilendirme yükümlülüğü
(1) Yönetmeliğin “Bilgilendirme yükümlülüğü” başlıklı 7 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları kapsamında; kredi ile bağlantılı sigortalar konusunda kredi kuruluşu tarafından kredi kullanana teklif edilen sigortaya ilişkin bilgi verilmesi gerekir. Söz konusu bilgilendirmede, kredi kuruluşu tarafından sunulan her sigorta için ayrı veya birlikte olmak üzere veya kredi türüne göre, Ek-l’de yer alan “Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Bilgilendirme Metni Örnek Şablonu”nda belirtilen asgari bilgileri içerecek şekilde hazırlanan ve en az 12’lik puntolarla yazılan bilgilendirme metni kullanılır. İstenildiği takdirde, bilgilendirme metninde kredi kuruluşunun logosu kullanılabilir.
(2) Bilgilendirme metinlerinin “Kredi ile bağlantılı sigortalar ve asgari teminatları” başlıklı bölümünde, sigortanın genel amacına ilişkin bir açıklamaya yer verilmesi koşuluyla, verilen teminatların sadece ismen belirtilmesi ve teminatlar hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşılabilecek internet sayfalarına ilişkin bilginin yer alması yeterlidir. “Prim bilgileri" bölümünde yer alan, prim teklif tutarı kısmı kredi kuruluşunun isteğine bağlı olarak doldurulacaktır.
(3) Bilgilendirme metni, iki örnek olarak düzenlenir ve kredi kullanan tarafından imzalanır. İmzalı metnin bir örneği kredi kullanana verilir, diğeri kredi kuruluşu veya sigorta şirketi tarafından fiziki ortamda veya elektronik ortamda saklanır.
(4) Kişilerin fiziki olarak karşı karşıya gelmesinin söz konusu olmadığı hallerde veya kişiler fiziki olarak karşı karşıya gelmiş olsa dahi bilgilendirmenin kalıcı veri saklayıcısı aracılığı ile yapılmasının taraflarca tercih edilmesi veya işlemlerin kalıcı veri saklayıcısı aracılığı ile yapılması gibi işin mahiyetinin gerektirdiği durumlarda bilgilendirme metninin imza karşılığı verilmesi şartı aranmaz. Bu durumda, bilgilendirmenin usulüne uygun olarak yerine getirilebilmesi amacıyla bilgilendirme metninin kredi kullanan tarafından incelenmesi için gerekli sürenin tanınması ve sonraki süreçte kredi kullananın her an ulaşılabilmesine elverişli olacak şekilde bir kalıcı veri saklayıcısı ile sunulması ve bilgilendirme metninin kişiye iletildiğini gösterir bilginin kredi kuruluşu tarafından kayıt altına alınması zorunludur. Kişilerin fiziki olarak karşı karşıya geldikleri durumlarda, kredi kullananın bilgilendirmenin kalıcı veri saklayıcısı aracılığı ile yapılmasını tercih ettiğinin ispatı kredi kuruluşuna aittir. Kredi kullanım işlemlerinin kalıcı veri saklayıcısı ile yapıldığı haller, kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla bilgilendirme için işin mahiyetinin gerektiği durumlar olarak kabul edilir.
(5) Sigorta sözleşmesinin çağrı merkezi aracılığıyla kurulması halinde Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Bilgilendirme Metni Örnek Şablonunun 1.2, 1.3, 1.5, 2.1, 2.5, 2.6 maddelerinde yer alan bilgilerin bu ortamda verilmesi yeterlidir. Ancak, bu durumda kredi kullanana bir kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla da bilgilendirme metni iletilir.
(6) Yönetmeliğin 7 nci maddesinin yedinci fıkrası uyarınca; sözleşmenin akdi sonrasında, kredi kuruluşu tarafından kredi kullanana, ilgili sigorta sözleşmesine ilişkin mevzuattan kaynaklı hakları konusunda poliçenin yürürlüğe girmesiyle eş zamanlı olarak kısa mesaj yoluyla bilgi verilir. Kısa mesaj yoluyla yapılacak bilgilendirmede tüm kredi bağlantılı sigorta sözleşmelerinde Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (Kurum) belirlediği link ile birlikte kısa mesajın içeriğinde aşağıdaki ifadenin yer alması zorunludur.