Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
Çalışma Genel Müdürlüğü
Sayı: 58186755-010.99[010.99]-E.12391
Konu: Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri işlemleri
DAĞITIM YERLERİNE
GENELGE
2018/2
02/11/2011 tarihli ve 28103 sayılı mükerrer Resmi Gazete' de yayımlanan 665 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 4 üncü maddesi ile, Bakanlığımızın mevzuattan kaynaklanan ve taşrada yürütülmesi gereken görevlerinin Bakanlık bağlı ve ilgili kuruluşlarının taşra teşkilatları aracılığıyla yürütülmesi esası getirilmiştir. Bu kapsamda Bakanlık hizmet birimlerine, söz konusu görevlerin yürütülmesi için bağlı ve ilgili kuruluşların taşra teşkilatına doğrudan talimat verme yetkisi de tanınmıştır.
665 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 16 ncı maddesi, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü'nün taşra teşkilatını, "Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü" olarak yeniden yapılandırmış ve Bakanlığın mevzuattan kaynaklanan ve taşrada yürütmesi gereken görevlerini yapmakla da vazifelendirmiştir. Kanun Hükmünde Kararname'nin 21 inci maddesi de, "Kurumun taşra teşkilatı, illerde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile bunlara bağlı kurulacak hizmet merkezlerinden oluşur" hükmünü amirdir.
Bu kapsamda, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerinde görevli personelin, iş ve toplu iş mevzuatı, yabancıların çalışma izinlerini düzenleyen mevzuat ile iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının uygulanmasında birliğin sağlanması için bu Genelge ekinde yer alan "Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri Uygulama Rehberi" ne uygun hareket etmeleri önem arz etmektedir. Buna göre;
1- Bilindiği gibi, 25/10/2017 tarihli ve 30221 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 13 ve 14 üncü maddeleriyle, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 91 inci maddesinin ikinci fıkrası ile 92 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında yapılan değişikliklerle; Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerinin, iş sözleşmesi fiilen sona eren işçilerin kanundan, iş ve toplu iş sözleşmesinden doğan bireysel alacaklarına ilişkin şikayetleri inceleme ve bu konuda işveren veya işveren vekillerine idari para cezası uygulama yetkisi kaldırılmıştır.
Bu nedenle, il müdürlükleri; işçilerin yukarıda belirtilen şikâyetlerini incelemeyecek ve bu konuda işveren veya işveren vekillerine idari para cezası uygulamayacaklardır.
2- 7036 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren daha önce yapılmış bulunan işçi şikâyetleri de incelenmeyecektir. Şikâyetçi işçiler, 01/01/2018 tarihinden itibaren İş Mahkemelerinde dava şartı olarak arabuluculuğa başvurma zorunluluğu getirildiği ve dava açmadan önce arabulucuya başvurmaları gerektiği konusunda bilgilendirilecektir.
3- Daha önce işverenlere yapılan çağrı, bilgi ve belge isteme tebligatları ile ilgili olarak ise, bu tebligatlar iptal edilerek işverenler bilgilendirilecektir.
4- İşçi şikâyetlerine ilişkin iş ve işlemlerin İl Müdürlükleri tarafından yürütülmesi esastır. İş sözleşmesinin devam etmesi kaydıyla, Bakanlığa ve çağrı merkezlerine doğrudan intikal eden işçi şikâyetleri öncelikle şikâyetin yapıldığı yerin bağlı olduğu il müdürlüklerine gönderilecektir.
5- İl Müdürlüklerince, iş sözleşmesi devam eden işçilerin başvuruları ilgili İş Teftiş Grup Başkanlıklarına intikal ettirilecektir. İl Müdürlükleri, kendilerine intikal eden şikâyet dilekçelerini grup başkanlıklarına göndermeden önce, şikâyetçi işçilerin iş sözleşmelerinin devam edip etmediği hususunu, Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları üzerinden kontrol edecektir. Söz konusu kontrolü gösterir kontrol kaşesi ve tarihi dilekçelere işlenecektir. Şikâyetçi işçilerin iş sözleşmesinin sona erdiğinin anlaşıldığı durumlarda, şikâyet dilekçeleri grup başkanlıklarına gönderilmeyecek ve dilekçe ile ilgili olarak Genelgenin 2 nci maddesi kapsamında işlem yapılacaktır.
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri, kendilerine intikal eden şikâyet veya ihbar dilekçelerini 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanuna göre titizlikle inceler ve dilekçedeki eksikliklerin tamamlatılmasını sağlarlar.
6- İl Müdürlüklerince şikâyet veya ihbar dilekçelerinin incelenmesi sonucunda, dilekçelerde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa muhalefet hali de belirtilmiş ise dilekçenin bir sureti, gereği yapılmak üzere sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüklerine gönderilecektir.
Dilekçelerde sadece 5510 sayılı Kanuna muhalefet hali belirtilmiş ise, bu dilekçeler sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüklerine gönderilecektir.
7- İşçi şikâyetlerinin şahsen yapılması durumunda, şikâyetçinin bilgilendirilmesine özen gösterilecek, başvuruların kolayca yapılabilmesi için standart başvuru ve bilgi formları oluşturulacaktır.
8- İl Müdürlükleri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ilk toplantısının yer, gün ve saatinin belirlenmesi hususunda taraflarca anlaşmaya varılamaması ve taraflardan birinin başvurması halinde ilk toplantının yer, gün ve saatini belirleyecektir.