Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2017/3
Kurum:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Kabul Tarihi:
15.12.2017
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
15.12.2017
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
Dış İlişkiler ve Yurt Dışı İşçi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı: 25551894-010.06.01-E.102290
Konu: İzin-Rapor Kullanımı
İÇ GENELGE
(2017/3)
İlgi: a) 11.10.2013 tarihli ve (2013/20) sayılı İç Genelge.
b) 22.07.2014 tarihli ve (2014/4) sayılı İç Genelge.
c) 24.12.2015 tarihli ve 7210 sayılı yazımız.
İzin ve raporların kullanımına ilişkin olarak Bakanlığımız Personel Dairesi Başkanlığı'nın 01.03.2013 tarihli ve 111 sayılı (2013/3) genelgesi ile ilgi (a) ve (b)'de kayıtlı İç Genelgelerimiz daha önce personelimize duyurulmuştu.
29.10.2011 tarihli ve 28099 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in 7'nci maddesinin üçüncü fıkrasında, "Kamu hizmetlerinde aksamaya yol açılmaması ve bu Yönetmelik ile belirlenen usul ve esaslara uygunluğunun tepit edilebilmesi için, hastalık raporlarının aslının veya bir örneğinin en geç raporun düzenlendiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar elektronik ortamda veya uygun yollarla bağlı olunan disiplin amirine intikal ettirilmesi; örneği gönderilmiş ise, rapor süresi sonunda raporun aslının teslim edilmesi zorunludur....", aynı maddenin altıncı fıkrasında, "Hastalık izni verilebilmesi için hastalık raporlarının, geçici görev ve kanuni izinlerinin kullanılması durumu ile acil vakalar hariç, memuriyet mahallindeki veya hastanın sevkinin yapıldığı sağlık hizmeti sunucularından alınması zorunludur." ve yine söz konusu maddenin beşinci fıkrasında, mezkur Yönetmelikle tespit edilen usul ve esaslara uyulmaksızın anılan hastalık raporlarına dayanılarak hastalık izni verilemeyeceği hükme bağlanmış bulunmaktadır.
Bu çerçevede, Genel Müdürlüğümüz personeli ile yurtdışındaki birimlerimizde görevli personelin izin ve rapor kullanımlarında bazı aksaklıklar gözlenmekte olup, söz konusu aksaklıkların giderilmesi, izin ve rapor kullanımındaki yanlışlıklar nedeniyle personelimizin mağdur olmaması bakımından aşağıda belirtilen hususların hatırlatılmasına ihtiyaç duyulmuştur:
-Yıllık izine ayrılan personelin izin bitiminde görevinin başında bulunması gerekmektedir. Yıllık izin bitimi sonrasında göreve başlanması gereken tarihte (görev başında olunması gereken tarih ve saatte) memuriyet mahallinden veya memuriyet mahalli dışında alınan raporlar geçersiz olmaktadır. Yönetmelikte tespit edilen usul ve esaslara uyulmaksızın alınan raporlara dayanılarak hastalık izni verilmeyecektir. Ancak, senelik izinli bir personelin izin bitiminde görevinin başında olması gereken tarihten önce örneğin Cuma günü izini biten bir personele Cumartesi veya Pazar günü acil servisten hasta girişi yapılarak verilen raporlar hastalık iznine çevrilecektir. Pazartesi günü görevinin başında bulunması gereken personelin görev mahallinden veya görev mahalli dışından alınan raporlar geçersiz sayılacaktır. Ayrıca hastalık raporlarının asıl veya bir örneğinin en geç raporun düzenlendiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar bağlı olunan disiplin amirine intikal ettirilmesi, örneği gönderilmiş ise, rapor süresi sonunda raporun aslının teslim edilmesi zorunludur.
-Yurtdışında görev yapan personelle ilgili Bakanlığımızın 2013/3 Genelgesinin Birinci Bölümünde, Yıllık İzin Vermeye Yetkili Amir Kısmının "Yurtdışı Teşkilatında görev yapan Müşavir ve Müşavirliğe bağlı olmayan Ataşe ve Ataşe Yardımcılarının izinleri Misyon Şefi'nin teklifi üzerine Dış İlişkiler ve Yurtdışı İşçi Hizmetleri Genel Müdürü, Müşavirlik ve Ataşeliklerde diğer personelin ve sözleşmeli personel için Müşavirliklerde Müşavirin, Ataşeliklerde Ataşenin ve Misyon Şefi'nin muvafakatı üzerine Dış İlişkiler ve Yurtdışı İşçi Hizmetleri Genel Müdürü tarafından verilir" denilmektedir. Bu itibarla yurtdışında görev yapan personelin öncelikle Misyon Şefi'nin onaylı teklifi ve akabinde Genel Müdürlüğümüzden izin alması gerekmektedir.
-29.10.2011 tarihli ve 28099 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in 6'nci maddesinin sekizinci fıkrasında, "Yurt dışında tek hekim veya sağlık kurulları, ilgili ülkenin mahalli mevzuatında tespit edilmiş süreler dahilinde hastalık raporu düzenleyebilirler. Ancak, bu şekilde alınan raporlara dayalı olarak birinci fıkradaki süreler dahilinde hastalık izni verilebilmesi için raporun ve raporda belirtilen sürelerin o ülke mevzuatına uygunluğunun dış temsilciliklerce onaylanması zorunludur.
Anılan yönetmeliğin 7'nci maddesinin ikinci fıkrasında, "Hastalık izni, memurun görev yaptığı kurum veya kuruluşun izin vermeye yetkili kıldığı birim amirlerince verilir. Yurt dışında verilecek hastalık izinlerinde Misyon Şefi'nin onayı zorunludur" denilmekte olup, aynı maddenin üçüncü fıkrasında ise "Kamu hizmetlerinde aksamaya yol açılmaması ve bu Yönetmelik ile bilirlenen usul ve esaslara uygunluğunun tespit edilebilmesi için, hastalık raporlarının aslının veya bir örneğinin en geç raporun düzenlendiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar elektronik ortamda veya uygun yollarla bağlı olunan disiplin amirine intikal ettirilmesi, örneği gönderilmiş ise, rapor süresi sonunda raporun aslının teslim edilmesi zorunludur. Yıllık iznini yurtdışında geçiren memurların aldıkları hastalık raporları, dış temsilciliklerce onaylanmalarını müteakip en geç izin bitim tarihinde disiplin amirlerine intikal ettirilir." denilmektedir.