Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı: E-39463277- 010.06 -3094007
Konu: Kütle Denge Bildirimleri
GENELGE
2022/4
Atıkların kaynağında en aza indirilmesi, sınıflara ayrılması, toplanması, taşınması, geçici depolanması, geri kazanılması, arındırılması, enerjiye dönüştürülmesi ve bertaraf edilmesi konularında yürütülen faaliyetlerin planlanması aşamasından başlayarak nihai bertarafına kadar yapılacak çalışmalardan Bakanlığımızın bilgilendirilmesi ile faaliyetlerin izleme ve denetim çalışmalarının etkinliği arttırılacak, standartlaşma ve uygulama birliği sağlanabilecek, sağlıklı bir atık envanteri oluşturarak atık yönetim stratejilerinin belirlenmesine katkı sağlanacaktır.
Bakanlığımızca, kütle denge bilgileri; Geçici Faaliyet Belgesi (GFB)/Çevre İzin ve Lisans Belgesi’ne sahip atık işleme tesislerince sürdürülen faaliyetin izlenmesi, denetlenmesi ve sağlıklı bir atık envanteri oluşturarak atık yönetim stratejilerinin oluşturulmasında kullanılmaktadır. Dolayısıyla bu verilerin doğru, güvenilir ve izlenebilir olması gerekmektedir.
Bu genelge, 2872 sayılı Çevre Kanunumun "İzin alma, arıtma ve bertaraf etme yükümlülüğü'' başlıklı 11inci maddesi, "Denetim, bilgi verme ve bildirim yükümlülüğü'' başlıklı 12nci maddesine, 02.04.2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliği’nin "Atık işleme tesislerinin yükümlülükleri" başlıklı l0uncu maddesinin birinci fıkrasının (f) bendine ve 09.10.2021 tarihli ve 31623 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin "Ön işlem ve geri kazanım tesislerinin yükümlülükleri " başlıklı 8inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Bakanlığımızca ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerimiz tarafından bu genelgenin Ek-l’inde listelenen faaliyet konularında Özel Faaliyet Belgesi (ÖFB) verilen tesisler ve GFB/Çevre İzin ve Lisans Belgesi’ne sahip atık işleme tesislerince çevrimiçi Atık Yönetim Uygulaması (ATYÖN)/ Kütle Denge Sistemi (KDS) kullanılarak bildirim yapılır. Bu genelgenin amacı, kütle-denge bilgisinin hazırlanması ve çevrimiçi olarak bildiriminin yapılmasına ilişkin iş ve işlemlerin açıklanmasıdır.
1- Kütle denge bildirimleri; atık işleme tesislerinin, tesislerine kabul ettiği, işlediği, bakiye olarak oluşturduğu atıklar, atık işleme faaliyeti neticesinde oluşturduğu/ürettiği ürünler, üretimde kullanılan katkı ve çıkan fireyi de içeren kütle-denge bilgisinden oluşur. Bu genelgede;
a. Bakiye atık: İşlenmek üzere atık işleme tesisine kabul edilen atıklardan İşlenemeyen veya işlenme sonucunda geriye kalan atıkları,
b. Fire: Proses aşamasında oluşan ve yan ürün vasfına sahip olmayan üretim artıklarını,
c. Ürün: Atıkların işlenerek asıl kullanım amacı ya da diğer amaçlar doğrultusunda dönüştürüldüğü madde ya da malzemeleri,
d. Katkı: Atık işleme sürecinde ürün elde edilmesi amacıyla proseste kullanılması zorunlu olan ve/veya prosesin iyileştirilmesi ya da işleme veriminin artırılması amacıyla eklenen madde/maddeleri,
ifade eder.
2- Kütle denge bildirimleri; Bakanlığımız Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS) içerisinde yer alan çevrimiçi “ATYÖN/KDS” kullanılarak Ek-1 de verilen tesislerce yapılır.
3- KDS,
a. E-İzin sisteminden GFB/Çevre İzin ve Lisans belgesinin düzenlenmesiyle otomatik olarak,
b. ÖFB için ise belgelerin düzenlenmesini takiben belgenin ATYÖN üzerinde kayıt altına alınmasıyla,
atık işleme tesisinin kullanımına açılır.
4- Atık işleme tesislerinin, kütle-denge bildirimlerini tesislerine kabul ettiği atıklara uyguladığı işlemler ile eşzamanlı olarak ATYÖN/KDS üzerinden hazırlaması ve süresi içerisinde onaylayarak Bakanlığa bildirmesi zorunludur.
5- Atık kabul, bakiye atık gönderim, ürün gönderim işlemleri ve atık işleme bilgisi (proses bilgisi) sisteme kayıt edildiği tarihe göre ilgili ayın kütle denge bildiriminde otomatik olarak yer alır.
6- Atık işleme (proses) bilgileri, proses girdileri ile proses çıktılarının denkliğinin sağlaması esasına dayanmakta olup tesislerin atık işleme faaliyetine bağlı olarak “günlük” veya “aylık” olarak hazırlanır. Kütle denge bildiriminde tesiste işlenen atıkların, atık işlemede kullanılan katkıların, oluşan ürünlerin, firelerin ve bakiye atıkların miktar bilgilerinin doldurulması zorunludur.
7- Genelgenin yürürlüğe girişinden itibaren 29 Temmuz 2022 tarihine kadar geçmiş aylara ait tüm kütle denge bildirimlerinin tamamlanması ve onaylanması zorunludur. Bu tarih sonrasında aylık kütle denge bildirimlerinin ait olduğu aydan sonraki 60 (altmış) takvim günü içerisinde tamamlanıp onaylanması zorunludur.
8- GFB/Çevre İzin ve Lisans başvuru sürecinde (lisans yenileme hariç) olan tesisler için yapılan değerlendirme sonucunda e-izin sistemi üzerinden yapılan “eksiklik bildirimi” ve/veya “ek belge” isteği doğrultusunda tesisin bulunduğu ilin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından kütle denge bildirimi onay kaldırma işlemi yapılır. Bu aşamada idari yaptırım uygulanmaz.