Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2023/11
Kurum:
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Kabul Tarihi:
22.08.2023
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
22.08.2023
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü
Sayı: 71188846/010.06.02-.7210559
Konu: Geçici Faaliyet İzin Belgesi
GENELGE
2023/11
DAĞITIM YERLERİNE
6/2/2023 tarihinde vuku bulan depremler dolayısıyla genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde afetzede vatandaşlarımızın barınma ihtiyacı ile ticari hayatın yürütülmesi için gerekli olan yapı ihtiyacının giderilmesine yönelik çalışmalar tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından yürütülen kesintisiz çalışmalar ile devam etmektedir. Bu kapsamda depremlerin şiddeti, etkili olduğu alanın büyüklüğü ve mevcut yapı stoku üzerindeki etkisi de göz önünde bulundurularak afet bölgesindeki hayatın normalleşmesi için muvakkat yapılarda geçici yaşam alanları oluşturulmuştur.
Öte yandan, yaşanan afet nedeniyle yıkılmış, acil yıkılacak, ağır hasarlı veya orta derecede hasarlı olup kullanımı mümkün olmayan yapılarda yer alan iş yerleri afet sonrasında faaliyetlerine devam edememektedir. Afet bölgesindeki hayatın normalleşmesi ve vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının zamanında giderilmesinde, bu durumda olan işletmecilerin ve iş yerlerinin faaliyetlerine devamının önemli derecede etkisi olacaktır.
Bilindiği üzere, 3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanunun 4 üncü maddesinde iş yerlerine ruhsat verilmeden önce yapılacak beyan ve incelemelerde insan sağlığına zarar vermemek, çevre kirliliğine yol açmamak, yangın, patlama, genel güvenlik, iş güvenliği, işçi sağlığı, trafik ve karayolları, imar, kat mülkiyeti ve doğanın korunması ile ilgili düzenlemelere aykırı davranılmaması ve Yönetmelikteki şartların karşılanması gerektiği hüküm altına alınmıştır. Mezkûr Kanun ve 5393 sayılı Belediye Kanununun yanı sıra pek çok kanuna dayanılarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik ise işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının verilmesinde uygulanacak esas ve usulleri düzenlemektedir. Mezkûr Yönetmeliğe göre iş yeri; ticari, sınai, zirai veya mesleki bir faaliyetin ya da girişimin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan, kara ya da su üzerindeki açık veya kapalı alanda bulunan sabit ya da mobil yerler olarak tanımlanmakta olup Yönetmeliğin 5 inci maddesinde iş yerlerinde aranacak genel şartlar, eklerinde ise asgari ortak şartlar ve faaliyet konusuna göre ilave şartlar yer almaktadır. Bunun yanı sıra Yönetmeliğin 45 inci maddesinde yetkili idarelerce uygulamaya ilişkin Bakanlığımız görüşü alınacağı hüküm altına alınmıştır.
Ayrıca 5393 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapmak belediyenin görevi ve sorumluluğu, 15 inci maddesinde; belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak belediyenin yetkisi ve imtiyazı, 38 inci maddesinde; belde halkının huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu için gereken önlemleri almak belediye başkanının görevi ve yetkisi olarak düzenlenmiştir.
Bu kapsamda, 6/2/2023 tarihinde vuku bulan depremler dolayısıyla genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde afetin etkileri sebebiyle ortaya çıkan müşkül durumun izalesi ve hayatın normalleşmesi ile ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla;
1- Faaliyet konusuyla ilgili yetkili idare tarafından belirlenecek asgari fen ve sıhhi koşulların karşılanması,
2- Faaliyetin yürütüleceği yerin insan sağlığına zarar verilmemesi, çevre kirliliğine yol açılmaması, yangın, patlama, genel güvenlik, iş güvenliği, işçi sağlığı, trafik ve karayolları ve doğanın korunması ile ilgili düzenlemelere aykırı olmaması,
3- Faaliyetin yürütüleceği yerin mülkiyetine veya kullanımına ilişkin ihtilaf bulunmaması,
4- Faaliyetin icrası için kullanılacak geçici yapının, asgari düzeyde zorunlu olan altyapısının kullanıma hazır olması,
5- 7452 sayılı Kanun ile 7269 sayılı Kanun kapsamında Bakanlığımız, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile valiliklerce alınan kararlara aykırılığın bulunmaması,
6- Faaliyet konusunun birinci veya ikinci sınıf gayrisıhhi müesseseler kapsamında yer almaması,
Şartıyla AFAD veya işletmecilerce temin veya inşa edilen muvakkat yapılara geçici faaliyet izin belgesi (EK-1) verilebilecektir. Bu belge, işletmeciler bakımından herhangi bir hak doğurmayacak ve yeterli sayıda iş yerinin inşasına kadar geçerli olacaktır. Ayrıca afet bölgesindeki yapıların hızlı inşası ve ihyası amacıyla hazır beton tesislerine de bu Genelge kapsamında faaliyet izin belgesi verilebilecektir.
Konu hakkında gerekli duyurunun iliniz dâhilinde genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerdeki yetkili idarelere yapılarak uygulamanın bu doğrultuda yürütülmesi hususunda;