Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
49
Kurum:
Adalet Bakanlığı
Kabul Tarihi:
01.01.2006
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
01.01.2006
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu : Ceza İnfaz Kurumu Personelinin Eğitimi.
GENELGE NO
49
29/07/2002 tarihli ve 4769 sayılı Ceza infaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri Kanunu ile bu Kanuna istinaden çıkarılan yönetmelikler gereğince ceza infaz kurumlarında görev yapan personelin eğitimi ile ilgili usul ve esasları göstermek, mevzuatın uygulanmasını kolaylaştırmak ve uygulamada ortaya çıkan sorunları gidermek amacıyla bu Genelge hazırlanmıştır.
BİRİNCİ BÖLÜM
Personel Eğitim Şubesinin Kuruluşu, Görev ve Yetkileri
(1) 2992 sayılı Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanununun, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün görevlerini düzenleyen 11 inci maddesinin (d) fıkrasında yapılan ve 22/05/2001 tarih ve 24409 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklik ile 02/08/2002 tarih ve 24834 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri Kanunuyla, ceza infaz kurumları ile eğitim merkezleri personelinin eğitilmeleri görevi, Genel Müdürlüğümüze verilmiş olup, bu işleri yürütmek üzere Genel Müdürlüğümüzde Personel Eğitim Şubesi kurulmuştur.
(2) Bu nedenle; Cumhuriyet başsavcılığı tarafından, Ceza İnfaz Kurumlarının Bakanlıkça ve mahallî adalet komisyonlarınca atanan personeline yönelik olarak, yıl içinde yapılacak tüm eğitimler, her yıl Genel Müdürlüğümüz Eğitim Kurulunca kabul edilecek “Eğitim Programı"na göre yapılacaktır.
İKİNCİ BÖLÜM
Aday Memurluk Eğitimi
(1) Ceza infaz kurumlarına ait kadrolara aday olarak atanan memurların yetiştirilmeleri ve aslî memurluğa atanmaları için uygulanan; temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staj programları ile eğitim süreleri, sınavları ve eğitimle ilgili diğer konular, 4769 sayılı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri Kanununun 18 inci maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 55 inci maddesi uyarınca, Bakanlar Kurulunca kabul edilen ve 27/06/1983 tarih ve 18090 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmeliğin 33 üncü maddesine dayanılarak çıkarılan, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Aday Memurları Yetiştirme Yönetmeliğinde düzenlenmiştir.
(2) 04/05/2004 tarih ve 25452 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Aday Memurları Yetiştirme Yönetmeliği hükümlerine göre aday memurlara adaylık dönemi içerisinde; temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staj verilecektir.
(3) Anılan Yönetmeliğin 22 nci maddesine göre, aday memurluk eğitimi adlî yargı adalet komisyonlarınca yapıldığı takdirde, bu komisyonlar Eğitim ve Sınav Yürütme Komisyonları olarak görev yapacaktır. Adalet komisyonlarına atanan aday memurlara, adaylık dönemi içerisinde, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen programlar çerçevesinde, Devlet memurlarının ortak vasıfları ile ilgili asgarî bilgileri içeren temel eğitim, Eğitim ve Sınav Yürütme Komisyonları tarafından düzenlenecektir. Hazırlayıcı eğitim ve staj, Merkezi Eğitim Yönetme Kurulunca hazırlanıp gönderilen programlar çerçevesinde yapılacaktır. Buna göre;
a) Temel eğitim; Eğitim ve Sınav Yürütme Komisyonları tarafından aday memurlara adaylık devresi içerisinde, aslî memur olabilmeleri için Devlet memurlarının ortak vasıfları ile ilgili asgarî bilgileri içeren ve 10 günden az iki aydan fazla olmamak üzere yapılacak eğitimdir. Temel eğitim ders notları ile ders saatlerini içeren program, aday memurların eğitim durumlarına göre tüm kamu personeli için ortak olarak Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanmıştır. Devlet Personel Başkanlığınca üç cilt olarak hazırlanan, “Aday Memurların Temel Eğitim Ders Notları” isimli kitap, Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığının 25.12.2001 tarih ve B030EDB002/4634 sayılı yazısı ekinde adalet komisyonlarına gönderilmiştir. Kitaplarda aday memurların eğitim durumlarına göre ders programları ve ders notları ile temel eğitim sonunda yapılacak sınavın sorulan bulunmaktadır.
Temel eğitim dersleri, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Aday Memurları Yetiştirme Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinde gösterilmiştir. Eğitim ve Sınav Yürütme Komisyonları, bu maddede belirlenen derslerle, aday memurların eğitim durumlarına uygun birer temel eğitim programı hazırlayarak uygulayacaktır.
b) Hazırlayıcı eğitim; aday memurların atandıkları kadro ve görevleri yapabilmeleri için gerekli görülen bilgi ve becerileri kazandırmak amacıyla görevleri ile ilgili konularda bir aydan az üç aydan fazla olmamak üzere yapılacak eğitimdir.
c) Staj; aday memurlara hazırlayıcı eğitim döneminde kurumsal bilgilerle ilgili uygulama yaptırmak, atandıkları kadro ve görev ile ilgili işlemleri öğretmek ve gerekli becerileri kazandırmak amacıyla iki aydan az ve adaylık süresinden fazla olmamak üzere yaptırılacak eğitimdir.